08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 22:07 | Son Güncelleme: 27.05.2024 22:10

Avrupa'nın en çok satan telefon markaları belli oldu

Avrupa'nın akıllı telefon sevkiyatları yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 büyüme yaşarken zirvedeki isimler değişmedi. Pazarın tepesinde Samsung, Apple ve Xiaomi yer aldı
Avrupa'nın en çok satan telefon markaları belli oldu

Counterpoint Research'ün raporuna göre, Avrupa'nın akıllı telefon sevkiyatları 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 10 artış göstererek nihayet büyümeye geri döndü. Bu, bölgenin 2021'in 3. çeyreğinden bu yana sevkiyatlardaki ilk yıllık artışına işaret ederek en kötünün geride kaldığını gösteriyor. Bununla birlikte, sevkiyatlar hala salgın öncesi seviyelerin oldukça altında.

Pazar dinamiklerini yorumlayan Yardımcı Direktör Jan Stryjak şunları söyledi:

"Avrupa pazarının nihayet büyümeye döndüğünü görmek sevindirici, ancak 2023'ün ne kadar zayıf olduğu göz önüne alındığında çok da heyecanlanmamak gerekir. Bununla birlikte, bölgedeki makroekonomik koşullar iyileşiyor ve özellikle Samsung, Xiaomi ve Honor gibi markalar pazarda yeni bir heyecan yarattı"

Paylaşılan raporda Samsung’un güçlü Galaxy S24 satışlarıyla birlikte 2021'in 4. çeyreğinden bu yana ilk kez sevkiyatlarda yıllık büyüme yaşadığına dikkat çekiliyor. Honor’un güçlü büyümesi devam ederken Transsion'un alt markası Tecno’nun da Doğu Avrupa'da önemli ölçüde büyüdüğü belirtiliyor.

Telefon üreticilerinin Avrupa'ya yaptıkları sevkiyatlardaki yıllık değişim (2023 1. Çeyrek - 2024 1. Çeyrek)

 

Samsung'un 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7'lik büyüme yaşadığı söylenirken bu durum yapay zeka destekli Galaxy S24 serisine bağlandı. Yeni Galaxy A35 ve A55 akıllı telefonları ile büyümenin ikinci çeyreğe de taşınması bekleniyor. Samsung’un ilk çeyrekteki pazar payı ise yüzde 32 oldu.

Öte yandan Apple'ın sevkiyatları, iPhone 15 satışlarının azalmaya devam etmesi nedeniyle yıllık bazda yüzde 1 geriledi. Firmanın pazar payı ise yüzde 25 oldu. 2024'te iPhone SE beklenmediğinden, sevkiyatların yılın ilerleyen dönemlerinde iPhone 16'nın lansmanına kadar düşmeye devam etmesi bekleniyor.

Avrupa'nın telefon sektörü 2024'ün ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme gösterdi

 

Ek olarak Xiaomi'nin sevkiyatları yıllık bazda yüzde 11 artarak zor geçen birkaç yılın ardından toparlanmaya devam etti. Firmanın pazar payı ise yüzde 18 oldu. Diğer dikkat çeken oyuncular arasında ise yüzde 59'luk büyüme ile yüzde 4 pazar payına erişen Realme ve yüzde 67'lik kayda değer bir büyüme elde ederek Oppo'yu geride bırakan Honor bulunuyor.