Rusya'nın Ukrayna'yı işgali yaklaşık bir yıl önce başladığından beri, birçok insan nükleer savaş tehdidinin kapıda olduğuna inanıyor. Yeni bir araştırma beton bir binanın içinde olmanın güçlü bir nükleer patlamadan sağ çıkmanın en iyi yolunu olduğunu öne sürüyor. Araştırmacılara göre sığınılacak en iyi yer, bir odanın patlama yönüne bakan köşesi veya potansiyel olarak bir sandalye veya masanın arkasına eğilip saklanmak.
Ancak insanlar pencerelerden, koridorlardan ve kapılardan uzak durmalılar. DailyMail’de yer alan habere göre bu noktalarda aşırı rüzgarların en yüksek hızlarda hareket ettiği, insanları havaya kaldıracak ve yere çarptığında ciddi yaralanmalara neden olacak kadar güçlü olduğu belirtildi.
"Yüksek hava hızı ciddi yaralanmalara neden olabilir"
Yeni çalışma, yakınlardaki bir nükleer patlamanın beton bir binanın içindeki insanlar üzerindeki etkilerini araştırmak için bilgisayar modellemesini kullanan Kıbrıs'taki Lefkoşa Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü. Çalışma yazarı Dimitris Drikakis, "Çalışmamızdan önce, patlama dalgasına dayanıklı betonla güçlendirilmiş bir binanın içindeki insanlara yönelik tehlike belirsizdi. Çalışmamız, yüksek hava hızlarının önemli bir tehlike olmaya devam ettiğini ve yine de ciddi yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olabileceğini gösteriyor" dedi.
Çalışma, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşından bahsetmese de, araştırmacılar artan jeopolitik gerilimlerin ve felaket olabilecek bir nükleer senaryo olasılığının altını çizdiler. Bir nükleer patlama genellikle aşırı basınç miktarıyla (normal atmosferik değeri aşan basınç) inç kare başına pound (psi) cinsinden ölçülür ve bu, patlarken nükleer bombadan olan mesafeye bağlıdır. Patlayan bir nükleer bombanın genel çevresinde bulunan herkes anında yok olacakken radyasyon da ölümcül bir risk oluşturabilir.
Bir nükleer patlamada nasıl hayatta kalınır?
- Beton bir binanın içinde olun
- Yüzünüz patlamaya bakacak şekilde odanın köşe kısımlarında durun
- Pencerelerden, koridorlardan ve kapılardan kaçının
- Yeterli zaman yoksa, bir koridorun köşesine saklanmak, koridorun ortasında olmaktan daha güvenli olabilir.
- Derhal masa ve sandalyelerin altına sığının
Araştırmacılar, bu tavsiyelerin bir nükleer patlamanın orta derecede hasar bölgesinde (MDZ) veya patlamanın kaynağından yeterince uzakta olması durumunda geçerli olduğunu belirtiyorlar.
Bir patlama dalgası, insanları havaya kaldıracak kadar güçlü hava hızları üretebilir ve kapalı alanlarda bile ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir. Araştırmacılar, Physics of Fluids'de yayınlanan makalelerinde, "İç mekanlarda insanın hayatta kalmasına yönelik birincil tehlike, binadaki çeşitli açıklıklardan, örneğin pencereden giren aşırı yüksek hızlı rüzgarlardır” ifadelerine yer verdi.
Çalışma için ekip, odalar, pencereler, kapılar ve koridorlar içeren betonarme bir binayı simüle etmek için bilgisayar modellemesi kullandı. Araştırmacılar, nükleer fisyon kullanan bir tür nükleer bomba olan atom bombasından 750 kilotonluk bir nükleer patlamayı simüle ettiler. Araştırmacılar, patlamanın yer seviyesinde yaklaşık 2,8 mil (4,6 km) yarıçaplı ve 7 psi'nin biraz üzerinde aşırı basıncı olan bir patlama dalgası vereceğini söyledi.
Köşelere saklanmak daha güvenli
Tipik olarak, 5 psi'lik aşırı basınçlar, ahşap binaların çökmesi, bölgesel yaralanmalar ve yaygın ölümler olarak tanımlanan orta patlama hasarına neden olur. Sonuçlara göre, sadece sağlam bir binada olmak yaralanma veya ölüm riskinden kaçınmak için yeterli değil, bu nedenle insanlar konumlarını akıllıca seçmeli. Kaçınılması gereken tehlikeli iç mekanlar pencereler, kapılar ve koridorlar ancak yeterli zaman yoksa bir koridorun köşesine saklanmak koridorun ortasında olmaktan daha güvenli olacaktır.
Sonuç olarak, en iyi seçenek, hava hızının daha yüksek olduğu pencere veya kapı gibi açıklıklardan uzağa, bir odanın köşesine saklanmaktır. Yazarlar, patlama ile patlama dalgasının gelişi arasındaki sürenin sadece birkaç saniye olduğunu, bu nedenle hızlı bir şekilde güvenli bir yere varmanın kritik olduğunu vurguluyor. Drikakis, "İnsanlar patlamayı uzaktan görürlerse hemen bir yere sığınmak zorundalar. Penceredeyseler, binanın içinde pencereden kaçmalı ve boşluk olmayan bir odaya veya odaların/koridorların köşelerine sığınmalıdırlar” dedi.
"Umarız hiçbir zaman gerek kalmaz"
Drikakis'e göre, ne yazık ki hayatta kalanlar artan radyasyon seviyeleri, güvenli olmayan binalar, hasarlı elektrik ve gaz hatları ve yangınlarla uğraşmak zorunda kalacaklar, bu nedenle onlar da acil yardım istemeli. Yazarlar, tavsiyelerinin hiçbir zaman yerine getirilmeyeceğini umarken, çalışmanın yaralanmaları önlemeye yardımcı olabileceğine ve bir nükleer patlama meydana geldiğinde kurtarma çabalarına rehberlik edebileceğine inanıyorlar.
Putin'in nükleer tehdidi
Nükleer silahlar, ABD tarafından 1945'te İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine karşı savaşta iki kez kullanıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl Ukrayna'ya karşı savaşın başlamasından bu yana bir dizi nükleer tehditte bulundu. Rusya'nın işgali, iki Soğuk Savaş süper gücünün kasıtlı nükleer savaşa en çok yaklaştığı 1962 Küba Füze Krizinden bu yana Moskova ile Batı arasındaki en büyük çatışmayı tetikledi.
Rusya ve ABD açık ara en büyük nükleer güçler ve birlikte dünyadaki nükleer savaş başlıklarının yaklaşık yüzde 90'ını elinde tutuyor. Bunlar gezegeni defalarca yok etmeye yetebilir. Eylül ayında Putin, Rusya'yı savunmak için nükleer silahları kullanmaya hazır olacağını söylerken Batı'yı blöf yapmadığı konusunda uyardı. Birkaç gün sonra, ABD'nin 1945'te Japonya'ya iki atom bombası atarak bir emsal yarattığını söyledi.