30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2023 14:14 | Son Güncelleme: 08.12.2023 19:24

Bitcoin’in su tüketimi 2020’den hızla artıyor

Yeni bir araştırma Bitcoin’in su ayak izinin 2020’den beri yüzde 278 arttığını ortaya koydu. Bu yıl bitcoin madenciliğinde tüketilen su miktarı 2 milyon 237 bin metreküp oldu
Bitcoin’in su tüketimi 2020’den hızla artıyor

Yeni bir araştırmaya göre Bitcoin madenciliğindeki artış su ayak izini de etkiledi. Kripto para üretmek için yıllık binlerce litre su israf ediliyor. Cells Report Sustainability’de yayınlanan araştırmada, Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi’nde doktor adayı olan Alex de Vries’in yorumuna yer verildi. De Vries, Bitcoin’in su kirliliğine olan etkisinin 2020’den bu yana yüzde 278 artarak 2 milyon 237 bin metreküpü bulduğunu hesapladı.

 Vries raporunda, kripto madenciliğinin en büyük iki bölgesi olan Batı ABD ve Kazakistan’da artan su sorunlarına değinerek Business Insider’a “Bitcoin’in artan su ayak izin, artan su kıtlığı ile ilişkili olarak değerlendirilmelidir” ifadesini kullandı.

Bitcoin madenciliğinde yeni dijital para alabilmek için karmaşık hesaplamaların yapıldığı bilgisayarlar kullanılıyor. Yoğun bir enerji gerektiren bu durum nedeniyle bilgisayar sunucularının soğutulması için su kullanılıyor. Ayrıca elektrik ihtiyacı nedeniyle enerji santrallerinde su kullanılıyor. Tüm bu kullanımlar suyun buharlaşmasına neden olurken yer altı suları üzerinde de büyük bir baskı yaratıyor.

'300 bin hanenin yıllık su tüketimine eşdeğer'

De Vries, dolaylı su kullanımını tahmin etmek için ABD’deki büyük ölçekli bitcoin operasyonlarının Cambridge’deki verilerine baktı. Verileri her bir şebekedeki elektrik üretiminin su yoğunluğuyla karşılaştırdı. Doğrudan kullanım da eklendiğinde De Vries, “ABD’deki Bitcoin madenciliğinin su ayak izin 300 bin hanenin yıllık ortalama su tüketimine eşdeğer” dedi. Bu miktar tüm bir Washington şehrine karşılık geliyor. De Vries, Bitcoin madenciliğinin su ayak izini azaltmak için yenilenebilir kaynakların kullanımına vurgu yaptı.

Öte yandan Cambridge’in verileri bitcoin madenciliğindeki kişilerin yalnızca yüzde 44’ünü temsil ettiğinden araştırmada bazı belirsizlikler bulunuyor.