08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2024 15:05 | Son Güncelleme: 24.07.2024 15:13

Bloomberg yazdı: Apple Hollywood harcamalarını dizginlemeye çalışıyor

Apple birçok ödül için adaylık olan orijinal dizi ve filmleri için milyarlarca dolar harcıyor. Ancak Apple TV+ bir ayda, Netflix'in bir günde izlendiğinden daha az izleniyor. Şirket bu nedenle harcama stratejisini değiştiriyor
Bloomberg yazdı: Apple Hollywood harcamalarını dizginlemeye çalışıyor

Çok fazla insanın izlemediği orijinal diziler ve filmler üretmek için 20 milyar dolardan fazla para harcayan Apple, Hollywood'daki stratejisini geliştirmeye başlıyor. Aralarında eski çalışanlar ve çalışanlar ve iş ortaklarının da bulunduğu bir düzineden fazla kişiyle yapılan görüşmelere göre, Apple Services patronu Eddy Cue, stüdyo şefleri Zack Van Amburg ve Jamie Erlicht ile düzenli toplantılar yaparak bütçeleri gözden geçiriyor ve onları projelere yapılan harcamalar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya zorluyor. Bu kişilere göre Van Amburg ve Erlicht, en iyi yaratıcı ortaklarından bazılarına, şehirdeki en büyük yatırımcı olarak ünlerini değiştirmek istediklerini söylediler.

Çok para harcadı

Hala Hollywood'daki en çok proje satın alan platform Netflix. Ancak Apple tek tek filmlere çok para harcıyor. Stüdyo, yönetmenler Martin Scorsese, Ridley Scott ve Matthew Vaughn'un filmleri için toplam 500 milyon dolardan fazla harcadı ve bu yıl yayınlanan bir düzineden fazla yeni diziden biri olan İkinci Dünya Savaşı mini dizisi Masters of the Air için 250 milyon dolardan fazla harcama yapıldı.

Netflix'in günlük izlenmesi aylık izlenmesinden daha fazla

Bu filmlerin hepsi gişede hayal kırıklığı yarattı ve Nielsen'in en popüler yayın başlıkları sıralamasında sadece Killers of the Flower Moon yer aldı. Nielsen'e göre Masters of the Air, Japonca bir Netflix dizisi olan House of Ninjas'tan daha küçük bir ABD izleyici kitlesine ulaştı. Yine de bu yıl Nielsen'in sıralamasında yer alan tek yeni Apple dizisi oldu. Apple, güçlü eleştiriler alan ve birçok ödüle aday gösterilen orijinal programlar için yılda milyarlarca dolar harcıyor. Ancak yayın hizmeti ABD'deki TV izlenme oranının yalnızca yüzde 0,2'sini çekiyor. Apple TV+ bir ayda Netflix'in bir günde izlediğinden daha az izleniyor.

Mali performansını saklıyor

Bloomberg Intelligence analistleri Geetha Ranganathan ve Kevin Near yakın tarihli bir notta, “Platformun orijinal içeriği rakiplerinin sunduklarının çok altında olduğu için abone büyümesi zayıf kaldı” diye yazdı. Apple basının ve Wall Street'in incelemelerinden büyük ölçüde kaçtı. Şirket, harcamaları ya da Hollywood operasyonunun mali performansı hakkında hiçbir veri açıklamıyor. Yatırımcılar daha çok iPhone satışlarına odaklanmış durumda.

Ancak Hollywood'daki stüdyolar ve yayın hizmetleri rekor harcamalar ve rekor zararlarla geçen yılların ardından kesintiye giderken, Apple da yayın işini daha sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor. Bu yeni keşfedilen ihtiyat, Apple'ın sipariş ettiği iki bilim-kurgu dizisi Severance ve Foundation'ın gelecek sezon planlarında ortaya çıkıyor.  Yönetim, diziler için daha az ön ödeme yapmaya çalışıyor ve işe yaramayanları daha hızlı iptal ediyor. Yapımlar bütçeyi aştığında üçüncü taraf stüdyoları yükün daha fazlasını omuzlamaya zorluyor ve hizmetin orijinal dizilere olan bağımlılığını azaltmak için rakiplerden program lisanslamaya başlıyor.

Bazı Apple çalışanları Nielsen rakamlarının yanlış ve eksik olduğunu savunarak bu rakamlara karşı çıkıyor. Nielsen yalnızca ABD'de belirli cihazlarda izlenme oranlarını ölçüyor. Netflix'i hariç tutarsanız, Apple'ın en çok izlenen dizilerdeki payı benzerlerinin çoğundan çok da geride değil. Ayrıca dışarıdan gelen eleştiri ve analizlerin Apple için önemli olan ölçütleri yakalamakta başarısız olduğunu söylüyorlar (kısmen Apple'ın dış dünyayla çok az veri paylaşması nedeniyle). Apple eğlence sektörüne daha fazla cihaz satmak için yatırım yapıyor, Hollywood'da para kazanmak için değil. Müzik, TV ve oyunlar gibi eğlence hizmetleri milyarlarca dolarlık satış yaratıyor, ancak aynı zamanda marka etrafında bir hale etkisi yaratıyorlar. Bir iPhone satın alma olasılığınızı artırıyorlar.