29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2023 11:40 | Son Güncelleme: 10.10.2023 11:46

Bloomberg yazdı: İsrail-Hamas çatışması Musk'ın X'i için bir testti ve başarısız oldu

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra adı dahil pek çok şeyi değiştirdi. Uzmanlar, İsrail-Hamas Savaşının platformun yeni hali için bir test olduğunu söyledi. Ancak yapılan incelemelere göre platformdaki yanlış bilgi yayılımı o kadar arttı ki X bu testi geçemedi
Bloomberg yazdı: İsrail-Hamas çatışması Musk'ın X'i için bir testti ve başarısız oldu

Araştırmacılar, İsrail'deki saldırıyla ilgili paylaşımların Elon Musk'ın eski adıyla Twitter olan X'inde kafa karışıklığına, yanlış bilgilendirmeye ve çatışmaya yol açtığını, Musk'ın satın alma ve politika değişikliklerinin sosyal medya sitesini kriz zamanlarında nasıl güvenilmez bir kaynağa dönüştürdüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

Doğrulanmış hesaplar paylaştı

Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki savaşçılarının İsrail'e girerek ülkede son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirmesinden saatler sonra, füze saldırıları, yıkılan binalar ve evlerin doğrulanmamış fotoğraf ve videoları ile İsrail ve Gazze'deki askeri şiddeti gösteren diğer paylaşımlar platformda dolaşmaya başladı. Paylaşımların birçoğu eski silahlı çatışma görüntülerini yeniden düzenleyerek yeni gibi gösterdi ve mavi tikleri bulunan anonim hesaplar tarafından yapıldı. Bu durum X'in daha önce Twitter Blue olarak bilinen abonelik hizmeti kapsamında doğrulama satın aldıklarına işaret ediyordu. Diğer hesaplar ise aslında video oyunlarından alınmış askeri görüntüleri yayınladı. Etkileşimi artırmak için yaygın olarak yapılan bir avuç viral yalan platformda yayıldı. 

Yanlış paylaşımlar kaçınılmaz hale geldi

Sosyal medyadaki viral yalanları inceleyen komplo teorisi araştırmacısı Mike Rothschild, İsrail'e yönelik saldırı haberlerinin "Elon Musk'ın Twitter'ının ilk gerçek testi olduğunu ve olağanüstü bir şekilde başarısız olduğunu" söyledi. Araştırmacılar, Ekim 2022'den bu yana Musk'ın sahipliğinde olan X'in içerik güvenliği politikalarında değişiklikler yaptığını ve bunun sonuçlarının şu anda jeopolitik kriz anında açıkça görüldüğünü aktardı. Geçtiğimiz yıl içinde şirket platform kurallarını gevşetti, daha önce ekibi genişleteceğini söyledikten sonra güven ve güvenlik çalışanlarını azalttı, bir zamanlar yasaklanan hesapları eski haline getirdi ve insanların sosyal ağda bir onay işareti için ödeme yapmasına izin verdi. Araştırmacılar, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili yalanların sosyal medya platformlarında internet genelinde yayılmış olmasına rağmen, yanlış paylaşımların kaçınılmaz hale gelmesiyle X üzerindeki etkinin öne çıktığını söyledi.

Rothschild, "Neyin gerçek, neyin söylenti, neyin komplo teorisi ve neyin troll olduğunu söylemek artık neredeyse imkansız. Musk'ın değişiklikleri X'i sadece kriz döneminde işe yaramaz hale getirmekle kalmadı. Aktif olarak daha da kötüleştirdi" değerlendirmesini yaptı. X Corp'a ait bir hesaptan yapılan açıklamada, saldırı gerçekleştiğinden bu yana saldırı hakkında 50 milyondan fazla gönderi yayınlandığı ve şirketler arası bir liderlik grubunun bunları en üst düzeyde müdahale gerektiren bir kriz olarak değerlendirdiğini söyledi. Aynı zamanda, "X, zor olsa da, neler olup bittiğini gerçek zamanlı olarak anlamanın kamuoyunun yararına olduğuna inanıyor" ifadeleri kullanıldı. Şirket, kullanıcıların hangi medyayı göreceklerini kontrol etmek için ayarlarını değiştirmelerini önerdi ve hassas medya içeren gönderiler için görünürlüğü kapatma seçeneğine işaret etti.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Center for Countering Digital Hate'in CEO'su Imran Ahmed, X'in açıklamasının platformun çözüm yükünü kullanıcılarına yüklediğini gösterdiğini söyledi. Temmuz ayında sosyal ağda nefret söyleminin arttığını gösteren bir araştırmayı yayınladıktan sonra X Corp. tarafından grubu dava edilen Ahmed, "İnsanlara, giderek büyüyen ve gerçeklikten ayırt edilemeyen yanlış bilgi dalgasının içinden geçmenin kendi işleri olduğunu söyleyip duruyoruz" dedi. 

Ancak Ahmed, platformların kullanıcıları için güvenli bir ortam yaratma sorumluluğunun yanı sıra, araçlarının yanlış bilgi ve nefreti artırarak, özellikle kriz zamanlarında pek çok insanın dünyayı gördüğü merceği çarpıtarak halk için bir tehdit haline gelme riskini azaltma sorumluluğunun da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Hala yayındalar

İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haberler cumartesi günü ortaya çıkmaya başladığında, aşırı sağcı bir siyasi yorumcu X'te Hamas savaşçılarının kapı kapı dolaşıp İsrail vatandaşlarını öldürdüğüne dair videolar olduğunu iddia ettiği  bir gönderi yayınladı. X'te Musk ile sık sık etkileşime giren Ian Miles Cheong adlı yorumcu, "Bunun sizin mahallenizde, ailenizin başına geldiğini hayal edin" dedi. Kısa video üç gün içinde yaklaşık 50 milyon beğeni, paylaşım ve yorum aldı. X'te 12,7 milyon kez görüntülendi. Daha sonra gönderiye bir "topluluk notu" eklendi ve videonun Filistinli askeri grup Hamas'ın üyelerini değil İsrail kolluk kuvvetlerini gösterdiğine dikkat çekildi. Ancak yanıltıcı gönderinin düzeltmeden önce ne kadar yayıldığı belli değildi ve gönderi platformda yayında kalmaya devam ediyor.

Birkaç saat sonra, anonim birine ait mavi tikli bir hesap paylaştığı sahte bir gönderide, Ve işte... ABD İsrail'e 8 milyar dolar değerinde askeri yardım gönderiyor" ifadelerini kullandı. Paylaşımda, Beyaz Saray'dan İsrail'e yardım yapılmasına izin veren bir açıklama gibi görünen bir ekran görüntüsü de yer alıyordu.

Ancak ABD hükümetinin web sitesinde şimdiye kadar böyle bir açıklama yer almadı. İnternette bir doğruluk kontrolü yayınlayan bağımsız bir yanlış bilgi araştırmacısına göre, ekran görüntüsündeki tarih ve ayrıntılar manipüle edilerek Temmuz ayında Ukrayna'ya mali yardım yapılacağını duyuran bir Beyaz Saray açıklaması kopyalandı. X'teki gönderiye bir topluluk notu da eklendi, ancak yanlış iddia platformdaki en az bin 400 başka gönderide tekrarlandı ve bunların hepsine bir etiket eklenmedi.

Bloomberg'in yaptığı incelemeye göre ByteDance'in TikTok'unda da birkaç gönderide tekrarlandı ve kontrol edilmeden yayılarak en az 17 bin 600 görüntüleme topladı. Ayrıca, Telegram kanallarında ve QAnon forum gönderilerinde de yayıldı.