Yirmi yıl boyunca hiçbir şirket borsanın vaatlerini Apple kadar iyi somutlaştıramadı. Niş bilgisayar üreticisinden gezegendeki en değerli şirkete dönüşümü, hisselerini dünya çapında yatırım portföylerinin temel taşı haline getirdi. Ancak göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede Apple'ın parlaklığı azalmaya başladı. Yapay zeka şu anda teknolojinin büyüyen alanı ve şirketin eskiden cihazlarını ve hizmetlerini dünyanın dört bir yanındaki hevesli tüketicilere satarak güvendiği türden bir büyümeyi yönlendiriyor.
Yapay zeka hayalleri gerçekleşir mi?
Bu durum Apple yatırımcılarını ikilemde bırakıyor. Gelir artışı durgunlaşıyor ve hisse senedi Nasdaq 100'ün yaklaşık 16 puan altında performans gösteriyor ki bu da 2013'ten bu yana bir yıla başlarken görülen en yüksek oran. Şirket hala büyük gelirler elde ediyor ancak bunun yatırımcıların beklediği hızda artmaya devam edip edemeyeceği önemli bir soru. Apple yöneticileri, yapay zeka için büyük planları olduğunu söylüyorlar. Ancak şu ana kadar beklentileri ölçmek zor. Tüm bunlar yatırımcıların merak etmesine neden oluyor: Apple'ın yapay zeka hayalleri gerçekleşmezse, hisseleri nasıl etkilenecek?
Ladenburg Thalmann Asset Management'ın CEO'su ve Osaic'in baş piyasa stratejisti Phil Blancato, "Coca-Cola gibi daha değerli bir hisse senedi haline geldi. Yeni bir katalizör bulunana kadar öngörülebilir gelecekte size piyasa oranı getirisi sunacak" ifadelerini kullandı. Apple her zaman olduğu gibi güvenilir bir para makinesi olmaya devam ediyor. Kesinlikle hissedar dostu bir nakit akışı ve kurşun geçirmez bir bilanço ile güvenli bir liman.
Jensen Investment Management portföy yöneticisi Kevin Walkush, "Uzun vadeli bir yatırımcıysanız ve sağlam, istikrarlı bir büyümeden hoşlanıyorsanız, büyüyen marjlar, artan karlılık ve önemli miktarda nakit üreten ve hala çok fazla inovasyon pistine sahip bir işletme ile Apple'ın harika bir yer olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ancak bir sonraki büyük büyüme pazarını satın almak isteyen yatırımcılar dikkatlerini yapay zekaya çevirdi. Nvidia büyük dil modellerine güç sağlamak için kullanılan çiplere yönelik doymak bilmeyen talep nedeniyle, pay alınması gereken teknoloji devi olarak Apple'ın yerini alıyor.
Değer kaybı
Apple bu yıl yüzde 10'dan fazla değer kaybetti ve piyasa değerinden yaklaşık 330 milyar dolar silindi. Dünyanın en değerli şirketi konumunu, ChatGPT'yi Office yazılımı gibi ürünlerine dahil ederek gelir artışını artırmaya başlayan Microsoft'a bıraktı. Microsoft şu anda Apple'ın 2,7 trilyon dolarlık piyasa değerine karşılık yaklaşık 3,1 trilyon dolarlık bir piyasa değerine sahip. Yapay zeka bilgi işlem gücü için bir silahlanma yarışının ortasında gelirleri ve karları yükselen Nvidia, 2,2 trilyon dolarla çok geride değil.
"Kanıtlaması gereken çok şey var"
Sorun Apple'ın aniden büyümeyi durdurması değil, bu bir süredir yaşanıyordu. Hisse senedi rekorlar kırarken bile son mali yılının her çeyreğinde geliri azaldı. Sorun, iPhone satışlarının durgun olduğu ve şirketin artan düzenleyici tehditlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde şirketin yapay zeka konusunda hiçbir somut bir şey ortaya koymamış olması. Citizens JMP Securities'in CEO'su Mark Lehmann, "İnanılmaz bir inovasyon dalgasından geçiyoruz. Piyasa size Apple'ın burada kanıtlaması gereken çok şey olduğunu söylüyor ve bugüne kadar pek bir şey göstermediler" dedi.
Sır saklamasıyla ünlü Apple, yapay zeka hizmetlerini ürünlerine dahil etme planları hakkında çok az bilgi verdi. CEO Tim Cook, Apple'ın bu yıl yapay zeka alanında çığır açacağı sözünü verdi ve piyasa uzmanları şirketin birkaç ay içinde düzenleyeceği yıllık konferansında büyük haberler bekliyor. Bununla birlikte, birçok yatırımcı sabrını kaybediyor ve yapay zeka konusunda daha net bir yolu olan hisse senetlerine yöneliyor.
Apple'ın sıkıntılarının temelinde gelir artışının ortadan kalkması yatıyor ve bunu neyin tetikleyeceği belli değil. Şirketin yaklaşık on yıldır ilk büyük yeni ürün kategorisi olan Vision Pro'nun uzun süre büyümeye önemli bir katkıda bulunması beklenmiyor. Apple kısa bir süre önce elektrikli otomobil üretme çalışmalarının fişini çekti. Aynı zamanda iPhone gelirleri durgunlaştı ve Çin'deki satışlar zayıf ekonomi ve artan rekabet nedeniyle düştü.
Yetkililerin baskıları
Üstelik Apple, düzenleyici kurumların artan baskısıyla karşı karşıya. Bu ayın başlarında Apple, platformlarında müzik satışı yapan rakiplerini engellediği iddialarına ilişkin bir soruşturma nedeniyle Avrupa Birliği tarafından yaklaşık 2 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. ABD'de Adalet Bakanlığı, Apple'ın rakiplerinin rekabetini engellemek için iPhone ve iPad'lere yazılım ve donanım sınırlamaları getirdiği iddiasıyla beş yıllık bir çalışmanın ardından bir antitröst davası açmaya yakın görünüyor.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre 2023 mali yılında satışlar yüzde 3 düştü ve cari yılda sadece yüzde 2 artması bekleniyor. Buna kıyasla, 2021'de gelirler yüzde 33 oranında arttı. Bu arada, şirketlerin mevcut mali yıllarında Nvidia'nın satışlarının yüzde 79, Microsoft'un satışlarının ise yüzde 15 artması bekleniyor.
Citizens JMP'den Lehmann, "Herkes kendini yeniden keşfetmek zorunda ve bu da size teknolojideki devrimin ne kadar hızlı olduğunu gösteriyor. Microsoft nihayet yola çıktı ama bunu anlamaları 15 yıllarını aldı" dedi. Bu yılki kasvetli performansa rağmen, Apple hisselerinin bir toparlanmaya hazır olduğunu ve onu yapay zeka yarışının dışında saymak için henüz erken olduğunu söylemek kolay. Şirketin bilançosunda 170 milyar dolardan fazla nakit var ve net gelirinin bu yıl 100 milyar doları aşması bekleniyor. Bu da Apple'a yeni pazarlara açılmak, temettüler ve hisse geri alımları yoluyla hissedarlarına nakit geri ödemeye devam etmek için eşsiz kaynaklar sağlıyor. Jensen Investment Management'tan Walkush, "Şu anda revaçta olan şeyle kıyaslamamak çok zor. Şu anda yapay zekayı ve sansasyonelliği resimden çıkarırsanız, insanlar Apple'a farklı bakar mıydı? Bence bakarlardı" ifadelerini kullandı.