01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2024 22:33 | Son Güncelleme: 10.03.2024 22:48

ChatGPT bir evin kullandığı elektriğin 17 bin katını tüketiyor

The New Yorker'un son raporuna göre OpenAI tarafından geliştirilen ve kısa sürede dünya genelinde yaygın bir kullanım alanına sahip olan ChatGPT, ABD'deki ortalama bir hanenin günlük kullandığı elektriğin 17 bin katını tek başına tüketiyor
ChatGPT bir evin kullandığı elektriğin 17 bin katını tüketiyor

Yapay zekanın sanılanın çok daha üzerinde bir elektrik tüketimi yaptığı ortaya çıktı. The New Yorker'a göre OpenAI'nin ses getiren sohbet robotu ChatGPT, günde yaklaşık 200 milyon talebe yanıt vermek için yaklaşık yarım milyon kilovat saatten fazla elektrik harcıyor.

Rapor, ortalama bir ABD hanesinin günde yaklaşık 29 kilovat-saat elektrik kullandığını paylaştı. ChatGPT'nin günlük kullandığı elektrik miktarını ortalama bir hanenin kullandığı miktara böldüğümüzde ChatGPT'nin 17 bin kattan fazla elektrik kullandığını görüyoruz.

Bu elbette çok fazla ve eğer üretken yapay zeka daha fazla benimsenirse elektrik tüketimi daha fazla artış gösterebilir.

Hollanda Ulusal Bankası veri bilimcisi Alex de Vries'in sürdürülebilir enerji dergisi Joule için yazdığı bir makalede yaptığı hesaplamalara göre, Google her aramaya üretken yapay zeka teknolojisini entegre etseydi, yılda yaklaşık 29 milyar kilovat-saat elektrik tüketirdi. The New Yorker'a göre bu rakam Kenya, Guatemala ve Hırvatistan gibi ülkelerin bir yılda tükettiği elektrikten daha fazla.

Business Insider'a konuşan de Vries, "Yapay zeka çok büyük oranda enerji tüketiyor. Bu yapay zeka sunucularının her biri halihazırda İngiltere'deki bir düzine hanenin toplamı kadar güç tüketebiliyor. Yani rakamlar gerçekten hızlı bir şekilde artıyor"

Teknoloji devleri enerji kullanımında açık sözlü değil

Yine de, hızla gelişen yapay zeka endüstrisinin ne kadar elektrik tükettiğini tahmin etmek zor. The Verge'e göre, büyük yapay zeka modellerinin nasıl çalıştığına dair önemli değişkenlikler var ve bu çılgınlığı yönlendiren büyük teknoloji şirketleri enerji kullanımları konusunda tam olarak açık sözlü değiller.

Ancak de Vries makalesinde Nvidia tarafından ortaya konan rakamlara dayanarak kaba bir hesaplama yaptı. CNBC tarafından bildirilen New Street Research'ün rakamlarına göre, yonga üreticisi grafik işlemcileri için pazar payının yaklaşık yüzde 95'ine sahip.

De Vries makalesinde, 2027 yılına kadar tüm yapay zeka sektörünün yılda 85 ila 134 terawatt-saat elektrik tüketeceğini tahmin ediyor.

De Vries The Verge'e verdiği demeçte, "Yapay zekanın elektrik tüketiminin 2027 yılına kadar küresel elektrik tüketiminin neredeyse yarısını oluşturabileceğinden bahsediyoruz. Bence bu oldukça önemli bir rakam"

Dünyanın en çok elektrik kullanan işletmelerinden bazıları bu rakamın yanında sönük kalıyor. Business Insider'ın Consumer Energy Solutions raporuna dayanarak yaptığı hesaplamalara göre Samsung, 23 terawatt-saate yakın elektrik kullanırken, Google gibi teknoloji devleri 12 terawatt-saatten biraz daha fazla, Microsoft ise veri merkezleri, ağlar ve kullanıcı cihazlarını çalıştırmak için 10 terawatt-saatten biraz daha fazla elektrik kullanıyor.