02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2023 10:03 | Son Güncelleme: 26.04.2023 10:15

Çift haneli rakamları yakalayamıyor: Google reklam gelirlerinde art arta ikinci düşüşü açıkladı

Google dijital reklam pazarındaki dalgalanma ve yapay zeka alanındaki rekabet ortamında büyümeyi hızlandırmaya çalışırken reklam gelirlerinde ikinci kez düşüş açıkladı. Arama devi böylelikle yıllardır süren çift haneli büyüme trendinin altında kaldı
Çift haneli rakamları yakalayamıyor: Google reklam gelirlerinde art arta ikinci düşüşü açıkladı

Google, reklam gelirlerinde üst üste ikinci kez düşüş açıkladı. Şirket ekonomik kaygılarla boğuşurken ve yapay zeka alanındaki son gelişmelerden faydalanmaya çalışırken nadir görülen bir düşüş sergiliyor.

Wall Street’in beklediğinden daha az bir düşüş

Google'ın ana şirketi Alphabet Inc., ilk çeyrekte 54.5 milyar dolar reklam geliri elde etti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzden 1'den az bir düşüşe karşılık Wall Street'in beklediğinden daha küçük bir düşüş oldu. Bu, Google'ın 2004 yılında halka açık bir şirket olmasından bu yana reklam satışlarındaki üçüncü düşüş ve dördüncü çeyrekteki yüzde 3,6'lık düşüşün ardından art arda ikinci çeyrek düşüşü oldu.

Çift haneli büyümenin altında kaldı

Hem Google hem de Microsoft Corp., kazançlarını bildirirken kasvetli piyasa beklentilerine meydan okudu. Microsoft, mart ayına kadar olan üç aylık gelirin bir önceki yıla göre yüzde 7 arttığını, bunun beklenenden daha iyi olduğunu ancak şirketin yıllardır süren çift haneli büyüme trendinin altında kaldığını söyledi.

Google Finans Direktörü Ruth Porat gazetecilerle yaptığı görüşmede, reklam gelirlerinde üst üste üçüncü çeyrekte de düşüş yaşayan şirketin video platformu YouTube'a atıfta bulunarak, "Reklam harcamalarında bazı istikrar işaretleri gördük" dedi.

İşe alımlar daha da azalacak

Şirketler belirsiz ekonomik görünüme tepki verirken online reklam pazarı sallantıda kalmaya devam ediyor. Geçen hafta Facebook'un ana şirketi Meta Platforms Inc. CEO'su Mark Zuckerberg çalışanlarına, şirketin son işten çıkarma turlarının ardından daha yavaş bir işe alım hızı beklemeleri gerektiğini söyledi.

Arama motorları ve yapay zeka

Google, şirketin arama-reklam işine güç veren bir teknoloji olan yapay zeka alanında rekabetin arttığı bir dönemde büyümeyi hızlandırmaya çalışıyor. Google geçen hafta iki ana yapay zeka araştırma grubunu Google DeepMind adlı bir birimde birleştirerek araştırmaları önemli ölçüde hızlandıracağını açıkladı. CEO Sundar Pichai The Wall Street Journal'a verdiği bir röportajda Google'ın, rakibi Microsoft Corp. tarafından yapılan benzer bir hamleyi takiben, arama motoruna diyalogsal yapay zeka özellikleri eklemeyi planladığını söyledi.

Alphabet'in toplam geliri, şirketin bulut bilişim birimindeki büyümenin devam etmesiyle ilk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 2,6 artarak 69,8 milyar dolara yükseldi. Şirket ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük bir düşüşle 17,4 milyar dolar işletme geliri bildirdi.