03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2024 00:56 | Son Güncelleme: 24.04.2024 01:06

Çin ABD'nin çip yasağını dolaylı yoldan aşıp Nvidia çiplerini gizli gizli topluyor

ABD'nin çip yasağına karşı yeni bir formül bulan Çin, dolaylı yollardan Nvidia çiplerini tek tek topluyor
Çin ABD'nin çip yasağını dolaylı yoldan aşıp Nvidia çiplerini gizli gizli topluyor

Çin üniversiteleri ve araştırma enstitüleri, ABD'nin geçen yıl Çin'e yapay zeka teknolojilerin satışına yönelik yasağı genişletmesine rağmen, son zamanlarda bu çipleri satanlar aracılığıyla üst düzey Nvidia yapay zeka çiplerini toplamayı sürdürüyor.

Reuters'in yüzlerce ihale belgesini incelemesi sonucu ortaya çıkan tablo ise şu: ABD'nin 17 Kasım'da ambargoyu daha fazla çip ve ülkeyi lisanslama kurallarına tabi tutacak şekilde genişletmesinin ardından 10 Çinli kuruluş; Super Micro Computer Inc, Dell Technologies Inc. ve Tayvanlı Gigabyte Technology Co Ltd tarafından üretilen sunucu ürünlerine gömülü gelişmiş Nvidia çiplerini bir bir satın alıyor.

Özellikle, 20 Kasım ve 28 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen ve daha önce bildirilmeyen ihalelere göre, sunucular Nvidia'nın en gelişmiş çiplerinden bazılarını içeriyor. ABD, Nvidia ve ortaklarının üçüncü şahıslar aracılığıyla da olsa Çin'e gelişmiş çipler satmasını yasaklarken, çiplerin satışı ve alımı Çin'de yasadışı değil.

Reuters tarafından temasa geçilen Nvidia, ihalelerin kısıtlamalardan önce ihraç edilen ve yaygın olarak bulunan ürünleri belirttiğini söyledi. Bir sözcü, "Bunlar ortaklarımızdan herhangi birinin ihracat kontrol kurallarını ihlal ettiğini göstermiyor ve dünya çapında satılan ürünlerin ihmal edilebilir bir kısmını oluşturuyor" dedi.

Sunucu üreticileri de yürürlükteki yasalara uyduklarını ya da daha fazla araştırma yapacaklarını söylediler.

Alıcılar arasında Çin Bilimler Akademisi, Shandong Yapay Zeka Enstitüsü, Hubei Deprem İdaresi, Shandong ve Güneybatı üniversiteleri, Heilongjiang eyalet hükümetine ait bir teknoloji yatırım firması, devlet tarafından işletilen bir havacılık araştırma merkezi ve bir uzay bilimleri merkezi vardı.