28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2023 23:26 | Son Güncelleme: 10.09.2023 23:42

Çin kendi 5G çipini geliştirdi: iPhone satışlarına darbe inebilir

ABD'nin yaptırımlarına rağmen Çin'in kendi 5G çipini geliştirmesi ve bu çipi Huawei'nin üst düzey bir telefonunda kullanmasıyla ABD-Çin arasında yeni bir kriz belirdi. Apple hisselerinde 200 milyar dolarlık düşüş yaşanırken, Çinli teknoloji devinin iPhone 15 satışlarını düşürebileceği konuşuluyor
Çin kendi 5G çipini geliştirdi: iPhone satışlarına darbe inebilir

iPhone 15'in piyasaya sürülmesine bir haftadan az bir süre kala, en büyük etkinliğine hazırlanan Apple'ın etrafında büyük bir heyecan olması gerekiyordu. Ancak bunun aksine şirket, piyasa değerinde 200 milyar dolarlık ani bir düşüşle uğraşmak zorunda kaldı.

Business Insider'ın haberine göre Apple'ın ABD dışında en hızlı büyüdüğü bölge olan Çin'deki son söylentiler, yeni telefonun raflardan uçup gitmeyebileceğine işaret ediyor. Bu durum aynı zamanda ABD'nin teknoloji alanındaki hakimiyeti açısından da kaygı verici.

Cook'tan ilişkileri yumuşatma ziyareti

Çin, en son mali yılında 394,3 milyar dolarlık net satışlarının neredeyse beşte birini bu bölgeden elde eden Apple için son derece önemli bir pazar oldu. Apple'ın CEO'su Tim Cook Mart ayında Çinli hükümet yetkililerini ziyaret ederek ilişkileri yumuşatmaya çalıştı.

Huawei'nin 5G çipini kullanarak ABD yaptırımlarını aştığı iddia edilen yeni telefonu Mate 60 Pro


Cook'un o dönemde "Çin'de inovasyon hızla gelişiyor ve bunun daha da hızlanacağına inanıyorum" dediği kaydedildi. Cook haklı da olsa muhtemelen bu durumun Apple için neye mal olabileceğini o günler öngörememişti.

Yaptırımlara rağmen Çin 5G'li telefon yaptı

Apple'ın Çin'deki ana rakibi Huawei, yeni bir 5G akıllı telefon olan Mate 60 Pro'yu piyasaya sürdü. Huawei'nin telefon işlerini sekteye uğratması gereken Batı'nın çip yaptırımlarına rağmen, Mate 60'ın donanımının neredeyse tamamı Çin'de üretildi.

Çin'de bir süredir Huawei, Xiaomi ve Oppo gibi çok sayıda yerli teknoloji şirketi iç pazara hizmet veriyor olsa da, bu şirketler tarihsel olarak telefonlarını Batılı telefonlarla aynı seviyeye getiren parçaları temin etmek için ABD ihracatına bağımlı oldu. Ancak ABD ile Çin arasında güvenlik, ticaret ve Çin'in Tayvan konusundaki şahinliği gibi konularda yaşanan gerilimlerin Washington'un Çinli şirketlerin Batılı teçhizatı kullanmasını fiilen engelleyen politikalar uygulamasına yol açmasıyla bu durum değişti.

Çip yaptırımı

Özellikle, Biden yönetimi tarafından geçen yıl 7 Ekim'de getirilen yaptırımlar, çip gibi kilit teknolojilerin Çin'e ihracatını önemli ölçüde sınırladı. Ancak bu, Çin'in kendi telefonunu geliştirmesine engel olamadı. Bloomberg'in haberine göre Huawei'nin 960 dolarlık yeni telefonu Mate 60 Pro, Çin'in Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) şirketi tarafından üretilen 7 nanometrelik işlemci gibi son derece gelişmiş ve yerel olarak üretilen teknolojilerle dolu. Diğer parçaların da Pekin'den Guangzhou'ya kadar yerel olarak tedarik edildiği söyleniyor.

Yeni telefonun gerçek yetenekleri ne olursa olsun, bu gelişme Çinli tüketicilere ve Batılı kanun yapıcılara Çinli üreticilerin kendilerine yerli teknoloji sunabileceğinin bir işareti. Bu hafta yayınladıkları bir notta "Çinli tüketiciler bunu ABD yaptırımlarına karşı büyük bir zafer olarak görüyor" diyen Jefferies analistlerine göre bu gelişmeler Çin'deki yeni iPhone satışlarını tehdit etmeye yetiyor. Mate 60'ın Çin'deki iPhone satışlarını azaltabileceği konuşuluyor.