16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2024 15:05 | Son Güncelleme: 15.01.2024 18:19

Çin, yaptırımlara rağmen çip satın aldı

Çip teknolojisini Çin’e kaptırmak istemeyen ABD teknoloji şirketlerine ihracat kısıtlaması getirdi. Ancak Nvidia, yaptırımları aşan çip üretmeyi başardı. Reuters’ın ele geçirdiği belgelerde göre Çin Nvidia’dan küçük bir miktar çip satın aldı
Çin, yaptırımlara rağmen çip satın aldı

ABD’nin Çin'in yapay zeka ve ordusu için gelişmiş ABD çiplerine erişimini tamamen kesme çabası boşa çıktı. Yüksek kaliteli ABD çiplerini satın almak veya satmak Çin'de yasa dışı değil. Ancak ABD bu teknolojiye ulaşmasını engellemek için kendi şirketlerine yaptırım uyguluyor. Ele geçirilen belgeler yaptırımların getirilmesinden bu yana düzinelerce Çinli kuruluşun Nvidia çiplerini satın aldığını gösteriyor. Bunların arasında ihracatı yasaklanan çiplerin yanı sıra Nvidia Çin pazarı için geliştirdiği ve “yaptırımları delen çip” olarak lanse ettiği çipler de var.

Yapay zeka çalışmalarında öncü çip

Nvidia tarafından üretilen grafik işlem birimleri (bir tür çip), makine öğrenimi görevleri için gereken büyük miktarlardaki verileri daha verimli bir şekilde işleyebildiğinden, yapay zeka çalışmaları için rakip ürünlerden çok daha üstün görülüyor. Yasaklamalardan önce Nvidia, Çin'in yapay zeka çip pazarının %90'ına hakimdi.

Nvidia alıcıları arasında seçkin üniversitelerin yanı sıra ABD ihracat kısıtlamalarına tabi olan iki kuruluş da vardı: Harbin Teknoloji Enstitüsü ve Çin Elektronik Bilim ve Teknoloji Üniversitesi. İki kuruluş da ABD'nin ulusal çıkarlarına aykırı olarak askeri meselelere karışmak veya askeri bir kuruluşa bağlı olmakla suçlanıyor. Satın almalardan biri derin öğrenme modelini eğitmek için mayıs ayında sipariş edilen 6 adet Nvidia A100 yongasıydı. Diğer satın alma ise amacı belirlenemedi.

Yeraltı çip pazarı oluştu

Belirlenen tedarikçiler arasında ne Nvidia'nın ne de şirket tarafından onaylanan perakendecilerin bulunmuyor. Tedarikçilerin Nvidia çiplerini nasıl temin ettikleri belli değil. Ancak ABD'deki kısıtlamaların ardından Çin'de bu tür çipler için bir yeraltı pazarı ortaya çıktı. Çinli satıcılar daha önce, Nvidia'nın büyük ABD firmalarına büyük miktarlarda sevkiyat yapması veya Hindistan, Tayvan ve Singapur gibi yerlerde yerel olarak kurulmuş şirketler aracılığıyla ithalat yapmasının ardından pazara giren stok fazlalarını ele geçirdiklerini belirtmişti.

Nvidia, yürürlükteki tüm ihracat kontrol yasalarına uyduğunu ve müşterilerinin de aynısını yapmasını istediğini söyledi. Şirket sözcüsü "Bir müşterinin üçüncü taraflara yasa dışı bir satış yaptığını öğrenirsek hızlı ve uygun önlemler alırız" dedi.