07 Mayıs 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 19.04.2025 09:43 | Son Güncelleme: 19.04.2025 09:53

Çin'de ilgi çeken maraton: Robotlar ve insanlar karşı karşıya

Çin'de düzenlenen bir yarı maratonda robotlar ve insanlar karşı karşıya geldi. Yarışı kazanan robot Tiangong Ultra parkuru 2 saat 40 dakikada tamamladı
Fotoğraf: X / @pingroma
Fotoğraf: X / @pingroma
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

Yirmi bir insansı robot, cumartesi günü Pekin’de düzenlenen Yizhuang yarı maratonunda binlerce koşucuya karşı yarıştı. Söz konusu yarış, makinelerin ilk kez insanlarla birlikte 21 kilometrelik bir parkurda yarıştığı etkinlik oldu.

DroidVP ve Noetix Robotics gibi Çinli üreticilere ait robotlar, farklı şekil ve boyutlardaydı; bazıları 120 cm’den küçükken bazıları ise 1.8 metre uzunluğa sahipti. Bir şirket, robotunun neredeyse insan gibi göründüğünü ve göz kırpıp gülümseyebildiğini belirtti.

Bazı firmalar da yarıştan önce haftalar boyunca robotlarını testten geçirdi. Pekinli yetkililer, etkinliği bir yarış arabası müsabakasına benzetti; zira mühendislik ve navigasyon ekiplerinin desteği gerekiyordu. Yapay zeka alanında çalışan bir seyirci ise Reuters'a şu açıklamayı yaptı: “Robotlar çok iyi koşuyor, çok dengeliler… Robotlar ve yapay zekânın evrimini izliyor gibiyim."

İnsan eğitmenler robotlar için alandaydı

Reuters'da yer alan habere göre robotlara insan eğitmenler yarış için eşlik etti. Çünkü bazı durumlarda eğitmenlerin robotları fiziksel olarak desteklemesi gerekti. Robotlardan bazıları koşu ayakkabısı giyerken, biri boks eldiveni taktı, bir diğeri ise üzerinde Çince “Kazanmaya Kararlıyım” yazan kırmızı bir bant taktı.

Yarışı kazanan robot, Pekin İnsansı Robotlar İnovasyon Merkezi'ne ait Tiangong Ultra oldu ve parkuru 2 saat 40 dakikada tamamladı. Erkekler kategorisinde birinci olan insan koşucunun süresi ise 1 saat 2 dakikaydı.

Merkezin yüzde 43’ü Çin merkezli iki şirket tarafından sahiplenilirken, geri kalan hisseler teknoloji devi Xiaomi’nin robotik kolu ve Çin’in önde gelen insansı robot firması UBTech arasında eşit olarak paylaşılmış durumda. Merkezin baş teknoloji sorumlusu Tang Jian, Tiangong Ultra’nın performansını uzun bacaklarına ve maraton koşan bir insanın hareketlerini taklit etmesini sağlayan özel bir algoritmaya borçlu olduğunu  söyledi. Tang, “Abartmak istemem ama bence Batı’daki hiçbir robotik firması Tiangong’un sportif başarısına ulaşamadı" derken robotun yarış boyunca sadece üç kez pil değiştirdiğini de sözlerine ekledi.

Bazı robotlar yarışta zorluk yaşadı

Tiangong Ultra gibi bazı robotlar yarışı tamamlamayı başarırken, bazıları daha en baştan zorlandı. Bir robot, start çizgisinde düştü ve birkaç dakika boyunca yerde yattıktan sonra tekrar kalkıp koşmaya başladı. Bir diğeri birkaç metre koştuktan sonra korkuluğa çarptı ve bu çarpma, onu kontrol eden insan operatörün de yere düşmesine neden oldu.

Son bir yıl içinde Çin’de insansı robotlar çeşitli maratonlarda yer almış olsa da, bu yarış robotların ilk kez insanlarla birlikte koştuğu bir etkinlik oldu.

Çin, robotik gibi sınır teknolojilere yaptığı yatırımların yeni ekonomik büyüme yaratmasını umuyor. Ancak bazı analistler, robotların maratonlara katılmasının bu teknolojilerin endüstriyel potansiyelini ölçmek için güvenilir bir gösterge olup olmadığını sorguluyor. Oregon Eyalet Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi, yapay zekâ ve robotik profesörü olan Alan Fern, Pekinli yetkililerin bu tür bir yarışın “Yapay zekada büyük atılımlar” gerektirdiği yönündeki iddialarına karşı çıkarak, insansı robotların koşmasını sağlayan yazılımın beş yıldan uzun bir süre önce geliştirildiğini ve gösterildiğini söyledi. Fern, “Çinli şirketler yürüyüş, koşu, dans gibi çeviklik gerektiren becerileri sergilemeye çok odaklanıyor. Genel olarak bunlar ilgi çekici gösteriler, ancak faydalı bir iş yapma kapasitesi ya da temel bir zekâ seviyesine dair pek bir şey ortaya koymuyorlar" dedi.