05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2022 11:09 | Son Güncelleme: 17.10.2022 12:33

Çocuklara akıllı telefon almak için doğru yaş kaç?

Yıllarca gençler için en büyük dönüm noktası olan ehliyet almak, yerini akıllı telefon sahibi olmaya bıraktı. Peki ama ilk telefon için ideal yaş nedir? Uzmanlar bu kritik kararı vermeden önce ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri açıkladı
Çocuklara akıllı telefon almak için doğru yaş kaç?

Birçok genç ehliyet sahibi olmanın getirdiği özgürlük alanının hayaliyle büyüdü ve hayatlarında yeni bir dönemin sembolü olan bu kritik eşiği aşmak için bekledi. Bugün bile birçok filme konu olan ehliyet sahibi olma kavramı hala önemini korusa da tahtını kaptırdı. Çünkü gençler artık öncelikli olarak cep telefonu sahibi olmak istiyor ve hayatlarındaki yeni kritik eşik bu... Ebeveyn ise önce telefonu satın alıyor, ardından çocuklarına nasıl kullanacaklarını öğretmeye çalışıyor. Uzmanlar bunun riskli bir yaklaşım olduğunu söylüyor! Uzmanlara göre çocukların ve gençlerin akıllı telefon için hazır olduğu net bir yaş yok. Her çocuk farklı bir hızda gelişir ve kendi kişilikleri mücadeleleri ile birlikte gelir. Ebeveynlerin de aileleri için neyin uygun olduğuna dair farklı fikirleri vardır. The Washington Post yazarı Heather Kelly uzmanlarla konuştu ve bir çocuğa ilk telefonunu ne zaman vermeniz gerektiği konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazdı.

İlk telefon için ideal yaş nedir?

Çocuklarınız akıllı telefon veya benzeri bir cihaz için 10 ila 14 yaşları arasında ya da ortaokul döneminde hazır olabilir. Altıncı sınıf öğrencisi kendine bir telefon ya da elektronik herhangi bir cihaz isteyebilir. Kendi başına bir yerlere gidip gelen çocuklar için daha erken yaşta telefon istemeye başlamanın geçerli nedenleri vardır. Bununla birlikte çocuğun gelişimsel olarak hazır olmamasından, rahatsız edici durumların ortaya çıkmasına kadar telefon almak için uzun süre bekleme nedenleri olabilir.  Ayrıca ilk olarak son model akıllı telefonla başlamak zorunda değilsiniz. İyi bir akıllı saat veya bir çok özelliğe sahip telefon, onları kendi iletişim cihazlarına sahip olmanın sorumluluklarına alıştırmanın bir yolu olabilir.

Çocuklara neden bu kadar küçük yaşta telefon verelim?

Lisanslı bir klinik sosyal hizmet uzmanı ve çocuklar için bir rehber olan First Phone kitabının yazarı Catherine Pearlman, "10 ila 12 yaş arası harika bir aralık çünkü çocuklar hala ebeveynlerine çok bağlılar ve ebeveynlerinin telefonlarında ve işlerinde olmalarını istiyorlar" dedi.

Küçük yaştaki bir çocuğun ebeveynlerinin söylediklerini dinlemesi ve gözlerini devirmeden görgü kuralları ve güvenlikle ilgili temel dersleri özümsemesi daha olası olabilir. Bu yaşta kendi akıllı telefonlarını almasalar bile, onlarla teknoloji ve internet hakkında konuşmaya başlamak için doğru zaman. Bu yaşlarda bir yerlerde telefon ve internete maruz kalacaklar. Pew Research'e göre, 13-17 yaş arasındaki gençlerin yüzde 95'i halihazırda bir akıllı telefona erişimi olduğunu söylüyor.

"Birden fazla faktör var"

Geçmişte bazı uzmanlar sekizinci sınıfa kadar beklenmesini öneriyordu. Pearlman, pandemi ve okullarda, evde ve arkadaş gruplarında teknolojinin hızlanması göz önüne alındığında bunun artık mantıklı olmadığını söylüyor. Pearlman,"Bence bu noktada sekizinci sınıfa kadar bekleyin demek saflık olur" dedi. Bir çocuk için tam olarak hangi zamanın doğru zaman olduğuna karar vermek söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birden fazla faktör var. Screenwise kitabının yazarı Devorah Heitner, "Bu gerçekten neye hazır oldukları, gözlemlenen bağımsızlık ve olgunluk işaretleriyle ilgili" dedi. 

Çocuklar neden telefona ihtiyaç duyar?

Siz köşedeki ankesörlü telefondan evi arayarak büyümüş olabilirsiniz ama bugünlerde çocuklar akıllı saatler ya da telefonlarla iletişim halinde. Bir telefon almak için çocukları bir çok nedeni var. Örneğin, toplu taşıma kullanıyor, uzun mesafeleri yürüyor ya da bisiklete biniyorlar. Belki de bir işte çalışıyorlar ve sonrasında evde uzun süre yalnız kalıyorlar. Arkadaşlarıyla bağımsız planlar yapmak istemeye başlayabilirler. Bu durumlar çocuklarınız için geçerliyse onlara bir telefon vermek için iyi bir neden olabilir.

Sosyal nedenlerle mi istiyorlar?

Çocukların, belirli bir teknoloji olmadan sosyal çevrelerinin dışında kalmakla ilgili endişelerini göz ardı etmeyin. İster video oyunları oynarken Discord sohbeti olsun, ister arkadaşlarla grup mesajları olsun, sosyalleşme giderek daha fazla çevrimiçi gerçekleşmeye başladı. Eğer bir genç bağımsızlaşıyor ve kendi gezilerini ve arkadaşlarıyla buluşmalarını planlıyorsa, bir telefon uygun olabilir.

Bir telefon almak, arkadaşlarının kullandığı tüm uygulamalara, özellikle de sosyal medyaya erişebilecekleri anlamına gelmez. Popüler uygulamaların çoğu 13 yaş ve üzeri kişiler için geliştirildi. Başlangıçta nasıl iletişim kuracakları konusunda sınırlar ve sınırlamalar belirlemekte sorun yok. Küçük yaşta başlamak, bu uygulamaları nasıl kullanmaya başlayacakları ve arkadaşlarıyla nasıl etkileşime geçecekleri konusunda onlara rehberlik edebileceğiniz anlamına da gelir. Heitner, "Büyükler ligine çıkmadan önce onlara bu konularda pratik yapma şansı vermek isteyebilirsiniz" dedi.

Bir çocuk telefon için ne zaman hazırdır?

Bağımsız dönüm noktalarına, hayatlarında üstlendikleri ve daha fazla sorumlu olmaya başladıklarını gösteren durumlara odaklanın. Hazır olup olmadıklarını değerlendirmek için kendinize de sorabileceğiniz bazı sorular da şöyle:

1-Video oyunları veya tabletler için ekran süresi sınırlarına uyuyorlar mı? 

2-Günlük hayatlarında sağduyulu davranıyorlar mı?

3-Yarı zamanlı iş veya ekstra ev işleri gibi daha yetişkin sorumluluklar üstleniyorlar mı?

4-Sorunları ve hataları konusunda size gelmeleri konusunda onlara güveniyor musunuz?

5-Cihazı nasıl ve ne zaman kullanabileceklerine ilişkin kuralları kabul edecekler mi?

Bir çocuk ne zaman telefona hazır değildir?

Her çocuk telefona sahip olmak için hazır değildir. Yeni bir şey almadan önce mevcut kuralları ve sorumlulukları yerine getirdiklerinden emin olun. Heitner, duygusal olarak ne kadar dengeli olduklarını da göz önünde bulundurmanız konusunda uyarıyor. Böyle bir durumda kendinize sormanız gereken sorular şöyle:

1-Küçük tartışmalarla başa çıkabiliyorlar mı?

2-Eylemleri için hesap vermeyi başarabiliyorlar mı?

3-Bir akıllı telefonla daha da kötüleşebileceğinden endişe ettiğiniz sorunlarla mücadele ettiler mi?

Telefon almadan önce ne yapmalısınız?

Bir çocuğun telefon için hazır olduğuna karar vermek sadece ilk adımdır. Onlara bir cihaz almadan önce, her ikinizin de bundan sonra olacaklara hazır olduğunuzdan emin olun. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok hazırlık çalışmasını ve sürekli eğitimi içerir:

1-Ekransız zamanlar gibi temel kurallar üzerinde anlaşmak

2-Telefonda ebeveyn kontrollerini ayarlamak ve uygulamaları seçmek

3-İnternette neler görebilecekleri hakkında konuşmak

4-Görgü kuralları ve güvenlik konusunda bilgi edinmek

5-Yazılı bir anlaşma oluşturmak