29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.09.2022 11:30 | Son Güncelleme: 06.09.2022 12:56

New York Times yazdı: Ebeveynler çocuklarına neden akıllı saat alıyor?

5 yaşındaki çocuğunuz için bir Apple Watch alır mıydınız? Bu soruya evet cevabı veren ebeveynlerin sayısı her geçen gün artıyor. New York Times ailelerin tercih nedenini ve ürünün beklenmedik kullanıcı kitlesi karşısındaki değişimini yazdı
Tommy Desi ablasından aldığı Apple Watch'u deniyor (Melissa Lyttle/The New York Times)
Tommy Desi ablasından aldığı Apple Watch'u deniyor (Melissa Lyttle/The New York Times)

Kalley Huang ve Brian X. Chen / New York Times

Florian Fangohr, hediye olarak bir Apple Watch SE satın alıp almama konusunda yaklaşık bir yıl boyunca tereddüt etti. Bu akıllı saat 279 dolar değerindeydi ve hediye alacağı kişinin saati kısa sürede kırmasından veya kaybetmesinden endişe duyuyordu. Mayıs ayında, artık getireceği faydanın maliyetine karşı ağır bastığına karar verdi ve cihazı satın aldı. Hediyeyi aldığı kişi 8 yaşındaki oğlu Felix’ti.

47 yaşında olan ve Seattle’da ürün tasarımcılığı yapan Fanghor teknolojinin çocukların hayatına sızması konusunda birçok insanın karamsar olduğunun farkında ama “saat konusunda korku hissetmiyorum, hatta onu keşfetmesini istiyorum” diyor. Üçüncü sınıf öğrencisi Felix ise aslında bir akıllı telefon istese de saatin de gerçekten çok güzel olduğunu söylüyor. 

Takip etmek için kullanıyorlar

Amerika Birleşik Devletleri'nde ebeveynler giderek daha fazla Apple Watch satın alıyor ve onları 5 yaşındaki çocuklarının bileklerine takıyor. Amaç: Cihazları çocuklar için geçici bir cep telefonu olarak kullanmak. Saatin hücresel yetenekleri sayesinde ebeveynler, çocuklarına ulaşmak ve onları takip etmek için saati kullanabilirken, minyatür ekranlar internet bağımlılığı gibi sorunları azaltıyor.

Büyük bir pazar haline geldi

Çocuklar ve gençler, bir bütün olarak akıllı saatler için orantısız olarak büyük bir pazar haline gelmiş durumda. 2020’de Amerikalı Gençler e yönelik Yatırım bankası Piper Sandler tarafından yapılan anket sonuçları, gençlerin yüzde 31’inin bir akıllı saate sahip olduğunu ortaya koyuyor. Aynı yıl Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı ankete göre yetişkinlerde bu oran yüzde 21.

"Beklenmedik dönüşüm geçirdi"

Akıllı saatlerin bir çocuk cihazı olarak kullanılması bir tüketici teknoloji ürününün hedef kitlesinin nasıl beklenmedik şekillerde dönüşüm geçirebileceğini gösterdi. 2015 yılında tanıtılan ve bir fitness takip cihazı, bir stil ifadesi veya kendinizi iphone’dan kurtarmanın bir yolu olarak çeşitli şekillerde konumlandırılan Apple Watch’a ise yeniden hayat verdi. Apple, saati kasıtlı olarak çocuklar ve ebeveynleri için çekici olabilecek bir cihaz haline dönüştürdü. 2020’de şirket, premium modelden daha az özelliğe sahip olan ve ondan 120 dolar daha ucuza satılan Apple Watch SE’yi piyasaya sürdü. Apple ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının konumlarını takip etmelerine, kişi listelerini yönetmelerine ve bildirimlerini sınırlamalarına olanak tanıyan Family Setup (Aile Ayarları) yazılımını da tanıttı.

Geliştirilmesi 3 yıl sürdü

Projeye dahil olan ama halka açık konuşma yetkisi olmayan iki kişi, Silikon Vadisi şirketinin Apple Watch'u çocuk dostu bir cep telefonu yapmak için yaptığı hamlelerin yaklaşık üç yıl sürdüğünü belirtiyor. Ayrıca bir iPhone'dan bağımsız olarak çalıştığında Apple Watch daha fazla güç kullandığından, temel endişenin pil ömrü konusu olduğunu da ifade ediyorlar.

Agresif rekabet etmeyi planı

Apple, genç akıllı saat müşterileri için yakında daha agresif bir şekilde rekabet etmeyi planlıyor. Çarşamba günü düzenlenecek etkinlikte, Apple Watch'un Apple Watch SE'den daha ucuz olan yeni bir sürümünü piyasaya sürmeye hazır olduğu belirtiliyor.

Model, rakibi Garmin tarafından ciddi sporcular için üretilen fitness takip cihazlarıyla rekabet edebilecek üst düzey bir giyilebilir teknoloji de dahil olmak üzere saatin diğer yeni sürümleriyle birlikte tanıtılacak. Apple, işletme müdürü Jeff Williams'ın yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, "iPhone'u olmayan aile üyeleri için Apple Watch, sevdikleriyle iletişim halinde olmalarına, daha aktif olmalarına ve güvende kalmalarına yardımcı olabilecek olağanüstü bir dizi özellik sunuyor” Şirket, yaklaşan etkinliğinde tanıtılacak yeni saatler hakkında yorum yapmaktan ise kaçınıyor.

Riskler ve zararlar tartışılıyor

Çocuklar tarafından kullanılan herhangi bir teknoloji, riskler ve zararlarla ilgili soruları gündeme getiriyor. Özellikle sosyal medya platformları, 2021'de konuyla ilgili kongre oturumları düzenleyen ve Instagram gibi sitelerin gençler arasında düşük özgüvene yol açıp açmadığına odaklanan meclis üyeleri ile birlikte son yıllarda incelemelerle karşı karşıya kalıyor.

"Zararlı içerik olasılığı düşük"

Ancak aileler için medya ve teknolojiyi inceleyen ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Common Sense Media'nın CEO'su Jim Steyer, akıllı saatlerin doğası gereği teknolojik açıdan sınırlı olduğunu söylüyor. Akıllı saatlerin minimum uygulamaları olduğundan ve web tarayıcısı veya kamerası olmadığından, çocukların dikkat dağıtıcı oyunlara, cinsel içerikli mesajlara ve diğer yetişkinlere yönelik içeriklere maruz kalma olasılıklarının daha düşük olduğunu belirtiyor. Akıllı telefon sahibi olmamak; çocukları, çevrimiçi yanıtlara bakmadan ev ödevlerini tamamlamak gibi, bağımsız olarak nasıl yapacaklarını öğrenmeye devam etmeye teşvik ediyor, diye açıklıyor ve ekliyor Steyer:  Onlarla iletişim kurabilmek istiyorsunuz, ancak tüm günlerini ekranda geçirmelerini istemiyorsunuz.

Teknolojiye erken bağlanma sorunsalı

Yine de çocuklar için bir akıllı saat satın almak onları teknolojiye olması gerekenden daha erken bağlayabilir. Analistler, gençlerin bir ürünü kullandıklarında, büyüdükçe ve çalışan profesyoneller haline geldikçe markaya sadık kalma eğiliminde olduklarını söylüyor.

Akıllı telefona hazırlık için akıllı saat

Kısa süre önce Jon Desi ve eşi, 10 yaşındaki kızları Catie’ye akıllı telefonlara ön hazırlık amacıyla bir Apple Swatch Se aldı. Catie salgının başlangıcında daha çok dışarda oynamaya başlayınca, kızlarının Maryland, Hunt Valley'deki mahallelerinde daha fazla özgürlüğe sahip olduğunu fark ederek eski tip bir telefon almak istediler ama yine de Apple Watch ile devam karar verdiler. Desi tercihlerini "Ona 10 yaşındayken Pandora'nın kutusunu vermeden iletişim kurması için bir yol vermek istedik" diye açıklıyor. Ancak saat bir koşulla gelmişti: Catie'nin bir akıllı telefon alabilmek için onu şarj etmesi ve düzenli olarak takması, aradıklarında cevap vermesi ve makul bir süre içinde geri mesaj atması gerekiyordu. Desi'ye göre saat artık sorumluluk davranışını zorlamak için havuç haline geldi.

Kardeşten kardeşe geçiyor

Temmuz ayında, o ve karısı, şimdi 11 yaşında olan Catie için bir iPhone satın aldı ve Apple Watch'u 10 yaşındaki oğulları Tommy'ye devretti. 5 yaşındaki kızları Ellie büyüdüğünde, Apple Watch'u Ellie’ye teslim etmeyi planlıyorlar. Tommy, "Bir süredir saati istiyordum ve onu kazanmaya çalışıyordum" diyor.

Telefon gelince saati unutuyorlar

Akıllı saat, cep telefonu için her zaman garantili bir geçiş süreci olmak zorunda değil. New York'ta yaşayan Todd Golub ve eşi, şehri kendi başına keşfetmeye başladığı sırada 10 yaşındaki oğulları Ronan'a bir Apple Watch SE hediye ettiler. Saati kırmak ve kaybetmek bir telefona göre daha zor ve Ronan mobil cüzdanını yiyecek ve toplu taşıma için ödeme yapmak için kullanıyordu.

Ronan Golub kolunda Apple Watch'u ile evde kitap okurken (Melissa Lyttle/The New York Times)

Ancak geçen sonbaharda ortaokula başlayan ve artık 12 yaşında olan Ronan’a, tüm okul arkadaşlarının akıllı telefonları olduğu için bir iPhone satın aldılar. 49 yaşındaki Golub, en az bir yıl sonra bir akıllı telefon almayı tercih edeceğini, ancak oğlunun kendini eksik hissedeceğinden endişe ettiğini belirtiyor. Golub bu durumu daha fazla zorlayabileceğini ancak o yaşta olduğum zamanları hatırladığı için tercih etmediğini söylüyor. Telefondan sonra Ronan sık sık Apple Watch’unu şarj etmeyi ve takmayı unutuyor.  Golub'a göre saat artık önceliğini kaybetti. 

© 2022 The New York Times Company