05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2024 04:30 | Son Güncelleme: 22.08.2024 11:40

Dijital dünyada ebeveyn kontrolü nasıl yapılır?

Dijital dünyada ebeveyn kontrolü nasıl yapılır?

Aileler çocukların cep telefonunu kendi kontrollerinde kullanmasını sağlayabilir. Bunun için 2 yol var. Birincisi, cihazların ayarlar kısmından ekran süresi ya da açılabilecek uygulamalar gibi çeşitli ebeveyn denetimleri yapılabiliyor. Bu ayarlar işletim sistemlerine, yani cihazların iOS mu Android mi olduğuna göre değişiklik gösteriyor. İkincisi ise, direkt sosyal medya platformlarından yani uygulama içindeki ayarlar kısmında çocukların hesabına sınırlamalar getirilmesi. İşte işletim sistemleri ve sosyal medya uygulamalarındaki ebeveyn kontrol yöntemleri…


iPhone için ayarlar:

Apple’ın iOS işletim sistemlerinde, yani iPad, iPhone veya Mac’lerde ebeveyn kontrolü yapmak için Ayarlar’dan Ekran Süresi’ne tıklamak gerekiyor. Önce bir ekran süresi parolası belirliyorsunuz. Ardından bu parolayı kullanarak cihazda toplam ekran süresini ya da hangi uygulamada ne kadar süre vakit geçirebileceği ayarlanabiliyor. İletişim Sınırları sekmesinde ise aynı parolayla çocuğun aramaları, mesajları ve görüntülü konuşmaları kısıtlanıyor. İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları bölümünde de, yetişkin web siteleri ya da uygunsuz dil engellenip film ve tv şovlarında yaş sınırı seçiliyor, satın alma ve uygulama yükleme izni, mikrofon, konum, Bluetooth kullanımı ebeveyn tarafından ayarlanabiliyor.

Android için ayarlar:

Android’de ebeveyn denetimi için Google’ın Family Link uygulaması öne çıkıyor. Bu uygulamada iOS’lardaki gibi 13 yaşı geçince sonlanması şartıyla, çocuğun adına bir Google hesabı oluşturuluyor. Aileler çocuğun hesabında ekran süresini, kullanabileceği uygulamaları ve geçireceği süreyi ayarlayabiliyorlar. Ayrıca, isterlerse bazı uygulamaları ve uygunsuz içerikleri kaldırabilir, Google Play’den aplikasyon yüklenmesini engelleyebilirler.