05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2024 04:33 | Son Güncelleme: 22.08.2024 11:38

ABD’de 12 eyalet okulda cep telefonu istemiyor

ABD’de giderek artan sayıda eyalet yönetimi, okullarda cep telefonu kullanımını ya yasakladı ya da sıkı bir şekilde kısıtladı
ABD’de 12 eyalet okulda cep telefonu istemiyor

Dana Goldstein/The New York Times

Okullarda cep telefonlarının yasaklanması söz konusu olduğunda, sorular çok. Yasaklar sadece sınıflar için mi yoksa öğrencilerin TikTok veya kısa mesajlara dalma ihtimalinin çok daha yüksek olduğu koridorlar, banyolar ve kafeteryalar için de geçerli olmalı mı? Telefonlar bir dersin parçası olarak kullanılıyorsa öğretmenlerin yasakları geçersiz kılma özgürlüğü var mı? Okul bölgeleri telefonları kilitlemek ya da gizlemek için özel ekipmanlar satın almalı mı? Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı saatler gibi diğer ekran türlerinden kaynaklanan dikkat dağıtıcı unsurlar ne olacak? Peki ya çocuklarına 7/24 ulaşabilme fikrinden hoşlanan bazı ebeveynler?

Aileler ne diyor?

Bunlar, California Valisi Gavin Newsom’un okullarda cep telefonu yasağını uygulamaya koyan en son eyalet olacağını açıklamasının ardından karşılaştığı sorulardan sadece birkaçı. Cep telefonu kullanımını kısıtlamaya çalışan öğretmenler, telefonların günlük yaşamın içine bu kadar yerleşmiş olması, pratik ve duygusal nedenlerle gerekli olarak algılanması nedeniyle sınırların uygulanmasının zor olabileceğini söylüyor. Yine de bazı bölgeler, direncin üstesinden gelerek ve öğrenci davranışlarında bir değişiklik görerek başarılı oldu.

‘Ayrılık kaygısı’

California Valisi, cep telefonlarının okul günü boyunca kampüsün her yerinde yasaklanması gerektiğini ve kuralları ihlal eden öğrencilerin cihazlarına derhal el konulması gerektiğini söyledi. Gençlerin telefonları genellikle sırt çantalarında gizlice kullanmaları nedeniyle, cihazların fiziksel olarak kilitlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Ancak bu konunun da çözüm olamayabileceğine dair veriler var. Teksas’ta lise tarih öğretmeni olan Patrick Franklin, öğrencilerin telefonlarını sınıfın başka bir bölümünde saklamalarını isteyerek kendi kişisel yasağını uygulamaya çalıştı. Ancak bunun yol açtığı ‘ayrılık kaygısı’ nedeniyle vazgeçti. Öğrenciler, telefonlarının yan odada kapalı olduğunu biliyor ve teneffüste ya da okul sonunda ona ulaşacaklarını bilmelerine rağmen bir ‘ayrılık acısı’ yaşadıkları için derse konsantre olamıyordu. 

© 2024 The New York Times Company