28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2023 14:40 | Son Güncelleme: 30.04.2023 14:55

Elon Musk: Starship 6 ile 8 hafta içinde yeni fırlatmaya hazır olabilir

SpaceX'in en güçlü roketi Starship'in test uçuşundaki patlamasına dair incelemeler sürüyor. Federal Havacılık İdaresi, inceleme bitene kadar yeni bir teste izin vermiyor ve ne zaman biteceği henüz bilinmiyor. Ancak CEO Elon Musk, 6-8 hafta içinde yeni bir fırlatma için hazır olabileceklerini söyledi
Elon Musk: Starship 6 ile 8 hafta içinde yeni fırlatmaya hazır olabilir

SpaceX'in bugüne kadar inşa edilmiş en güçlü roketle 20 Nisan'da gerçekleştirdiği ilk test uçuşundan bu yana şirketin mühendisleri, federal yetkililer ve çevreciler uzay aracının patlamasının ardından yaşananları ve bundan sonra neler olacağını değerlendirmeye çalışıyorlar. 

Test uçuşunda Starship bir Super Heavy roket güçlendiricisinin üzerinde uzaya doğru fırlatıldı. Kalkıştan dakikalar sonra uzay aracının roket güçlendiriciden ayrılması bekleniyordu ancak SpaceX'e göre Super Heavy'nin uçuş sırasında birden fazla motoru devre dışı kaldı, irtifa kaybetti ve takla atmaya başladı. Şirket yaşananları planlanmamış hızlı ayrılma olarak tanımladı. Aracın uçuş sonlandırma ya da kendini imha etme özelliği tetiklenerek uzay aracı Meksika Körfezi üzerinde patladı. 

SpaceX'in CEO'su Elon Musk dün akşam katıldığı bir Twitter Spaces sohbetinde, "Sonuç beklentilerimle kabaca uyumluydu hatta beklentilerimi biraz aştı" dedi. Musk yeni bir fırlatma için altyapının hazırlanmasının 6 ila 8 hafta süreceğini belirtti. Musk, "Aracın yapısal marjları beklediğimizden daha iyi görünüyor. Aracın sonlara doğru taklalar attığını ve hala sağlam kaldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

İnceleme bitene kadar yeni uçuş yok

Starship'in fırlatılmasının ardından meydana gelen patlama, tamamlanması haftalar ya da aylar sürebilecek federal bir soruşturmanın da başlamasına yol açtı. Test uçuşuna izin veren Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) testteki sorunları denetlemekle görevlendirildi. Ticari roket fırlatmalarına lisans veren kurum, bir yılı aşkın bir süredir devam eden görüşmelerin ardından fırlatma denemesine yeşil ışık yaktı. Bu tür incelemeler rutin olarak yapılıyor ve Güney Teksas'ta daha önce ama daha küçük ölçekli olan Starship test fırlatmalarından sonra da gerçekleştirildi. 

FAA'dan yapılan açıklamaya göre inceleme olayın temel nedenini ve tekrarını önlemek için yapılması gereken eylemleri tespit edecek.  SpaceX'in bu inceleme tamamlanana kadar Starship aracını başka bir fırlatma girişiminde bulunmasına izin verilmiyor ve bunun ne kadar süreceği de belli değil.

Starship ve NASA’nın 2025 ay görevi

ABD uzay ajansı Starship uçuş testine doğrudan katılmadı, ancak Starship'in genel başarısında büyük bir payı var. NASA, Starship'in 2025 yılında kalkması planlanan Artemis III adlı bir görevde astronotlarının Ay yüzeyine ulaşımını sağlayacağına güveniyor. 

NASA Yöneticisi Bill Nelson, Temsilciler Meclisi komitesi önünde Perşembe günü yapılan bütçe oturumunda, "Bugün itibariyle SpaceX'in fırlatma rampasını yeniden inşa etmenin en az iki ay süreceğini düşündüklerini söylediğini size bildirmek için sordum. Ve eş zamanlı olarak ikinci araçlarını fırlatmaya hazır hale getirmeleri de yaklaşık iki ay sürecek" dedi.  Nelson ayrıca NASA ve SpaceX'in Artemis III için belirledikleri 2025 fırlatma tarihine ulaşmaları için yapılması gereken çok iş olduğunu da kabul etti.