08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.06.2024 23:53 | Son Güncelleme: 04.06.2024 23:54

Elon Musk Tesla için Nvidia'dan 4 milyar dolarlık donanım alacak

Tesla'nın CEO'su Elon Musk Salı günü X'te yaptığı bir paylaşımda, Tesla'nın bu yıl çip şirketi Nvidia'nın donanımlarını satın almak için muhtemelen 3 milyar ila 4 milyar dolar arasında harcama yapacağını söyledi
Elon Musk Tesla için Nvidia'dan 4 milyar dolarlık donanım alacak

Musk ayrıca bu yıl yapay zeka ile ilgili 10 milyar dolarlık sermaye harcamasının yaklaşık yarısının iç harcama olacağını söyledi.

Salı günü erken saatlerde Tesla'nın Nvidia'ya elektrikli araç üreticisi Tesla yerine X ve xAI şirketlerine yapay zeka işlemcisi sevkiyatına öncelik vermesini söylediği kaydedildi.

Bu gelişme aynı zamanda Tesla'daki maaş paketine ilişkin önemli bir hissedar oylamasının öncesinde yaşandı. Tesla Nisan ayında bu yıl 10 milyar doları aşan sermaye harcaması tahminini yinelemiş ve sonraki yılların her birinde sermaye harcamalarının 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında olmasını beklediğini söylemişti.

Sipariş adedi 300 bini buluyor

Hem Nvidia hem de AMD artık yapay zeka GPU’larında bir yıllık ürün döngüsüne geçiyor. Bu, üretken yapay zekada talebin üst seviye kalacağının bir göstergesi. Öte yandan şirket ile özellikle Nvidia’nın çözümleri için adeta sıraya giriyor. Nvidia, H100, H200 ve yeni nesil Blackwell B200 ve B100 gibi GPU’larını yüzlerce değil, binlerce hiç değil, yüzbinlerce adetlerle satıyor. Bu bağlamda Elon Musk ise yapay zeka şirketi xAI için ilerleyen dönemlerde 300 bin adet Nvidia B200 almayı planladığını duyurdu.

Musk, sahip olduğu X’te bir gönderiye verdiği yanıtta xAI için önümüzdeki birkaç ay içinde 100 adet Nvidia H100 GPU’sunun çevrimiçi haline geleceğini açıkladı. Ancak Musk, yapay zekadaki ve teknolojideki ilerlemeler göz önüne alındığında veri merkezlerinin büyük kısmını H100’ler ile doldurmak istemiyor.

xAI, Musk’ın OpenAI ile rekabet etmesi için kurduğu bir yapay zeka şirketi. Firma halihazırda Grokadında bir yapay zeka robotuna sahip ve bunu X’te kullanıma sunuyor. Grok, X üzerinden anlık bilgilere ulaşabiliyor. Nvidia'nın yeni Blackwell B200'ü, H100'e kıyasla dört kat daha fazla eğitim performansı ve 30 kat daha fazla çıkarım performansı sunuyor. Bu işlem gücü xAI’ın model eğitimleri için oldukça önemli.