08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.06.2024 23:04 | Son Güncelleme: 04.06.2024 23:15

Apple'ın yapay zeka özelliklerini desteklemeyecek iPhone modelleri belli oldu

Teknoloji devi Apple, 10 Haziran'da WWDC (Dünya Geliştiriciler Konferansı) zirvesinde iOS 18 ile birlikte yapay zeka destekli uygulamalarını da tanıtacak. Ancak bu son teknolojinin her iPhone modelinde çalışması beklenmiyor. Peki yapay zeka teknolojilerini tamamen destekleyecek modeller hangileri?
Apple'ın yapay zeka özelliklerini desteklemeyecek iPhone modelleri belli oldu

Apple, iOS 18'de büyük bir yapay zeka revizyonu planlıyor, ancak yeni işletim sisteminin cihaz uyumluluk listesinde görünseler bile bazı yeni özelliklerin eski iPhone'larda çalışması pek olası değil.

Apple'ın iOS 18 için ilk yapay zeka yol haritasının iki bölümden oluşacağı söyleniyor: Cihaz üzerinde işlenecek temel yapay zeka özellikleri ve Apple'ın sunucularıyla iletişim gerektirecek daha gelişmiş yetenekler.

Bu özelliklerin merkezinde yeniden tasarlanmış bir Siri yer alıyor. Bu amaçla Apple mühendisleri, Siri'nin temel yazılımını, üretken yapay zekanın temelini oluşturan algoritma olan büyük dil modellerini (LLM'ler) kullanarak yeniden tasarlamak zorunda kaldılar.

Bloomberg'den Mark Gurman'a göre, bu özellik Siri'nin belirli belgeleri açmasına, notları klasörlerde düzenlemesine, bir e-postayı silmesine, bir makaleyi özetlemesine, bir web bağlantısını e-postayla göndermesine ve daha pek çok şey yapmasına olanak tanıyacak. Apple'ın bu özellikleri otomatik olarak etkinleştirmek için insanların cihazlarında ne yaptıklarını analiz etmek üzere yapay zekayı kullanmayı planladığı belirtiliyor.

Apple'ın kendi LLM'sinin temel yapay zeka görevleri olarak kabul edilen görevleri yerine getirmesi ve tamamen cihaz üzerinde çalışması bekleniyor. Başka bir deyişle, model bulut yerine iPhone'un işlemcisi tarafından destekleniyor. Temel bir görevin kriterlerinin ne olacağı net değil, ancak LLM'nin bir isteğin cihazda işlenip işlenemeyeceğini veya Apple'ın sunucularını gerektirip gerektirmediğini belirleyen kodu içereceği söyleniyor.

Gurman'a göre, cihaz üzerindeki yapay zeka özelliklerinin çalışması için büyük ölçüde iPhone 15 Pro veya üstü bir model gerekecek. Bu arada, söylentiler iOS 18'in iOS 17 ile aynı iPhone modelleriyle uyumlu olacağını gösteriyor. Bu iki raporu birleştirdiğimizde, aşağıdaki iPhone modellerinin iOS 18'i çalıştırmasını, ancak Apple'ın bazı cihaz içi yapay zeka özelliklerini desteklemeyeceğini düşünebilirsiniz:

iPhone 15
iPhone 15 Plus
iPhone 14
iPhone 14 Plus
iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro Max
iPhone 13
iPhone 13 mini
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone SE (2nd generation)
iPhone SE (3rd generation)

Hem iPadOS 18 hem de macOS 15'in aynı yapay zeka özelliklerinin çoğunu paylaşması bekleniyor ve Gurman, Mac ve iPad'lerin aygıt üzerinde yapay zeka özellikleri için en az bir M1 çipe ihtiyaç duyacağını söyledi. Başka bir deyişle, Apple silikon Mac'ler macOS 15'te aygıt üzerinde yapay zeka için gerekliyken (Intel Mac'ler hariç), beşinci nesil iPad Pro'dan daha eski olan hiçbir şey iPadOS 18'de aygıt üzerinde yapay zeka özelliklerini desteklemeyecek.

Apple'ın aygıt içi yapay zekası için hangi donanım faktörünün temel gereksinim olduğu tam olarak belli olmasa da, standart iPhone 15 modellerinin 6GB RAM, desteklenen Pro modellerinin ise 8GB RAM ile geldiği dikkat çekiyor. Aynı şekilde, tüm Apple Silikon iPad'ler ve Mac'ler de en az 8GB ile geliyor.

Dar kullanım durumları için küçültüldüğünde bile, LLM'ler ilgili çok sayıda parametre nedeniyle çok fazla çalışma belleği (RAM) gerekiyor, bu nedenle Apple'ın kendi cihazlarının donanım sınırlamalarıyla karşılaştığı yer burası olabilir.