23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2022 22:05 | Son Güncelleme: 26.04.2022 03:34

Elon Musk Twitter'ı almak için 44 milyar dolara anlaştı

Elon Musk’ın Twitter’a yaptığı hisse başına 54,2 dolarlık teklif kabul edildi. Şirket, milyarder Musk ile toplamda 44 milyar dolarlık bir anlaşma kabul ettiğini duyurdu. Anlaşmaya göre artık Musk’ın sahibi olduğu Twitter, bundan sonra halka açık bir şirket olmayacak
Elon Musk Twitter'ı almak için 44 milyar dolara anlaştı

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, liderlerin, ünlülerin ve kültürel trend belirleyicilerin uğrak yeri olan Twitter’ı ele geçirdi. Musk, Twitter’ı yaklaşık 44 milyar dolara satın aldı. Musk’ın hisse başına 54,2 dolarlık teklifi, Twitter’ın güncel hisse fiyatının yüzde 38 üzerindeydi.

Son yirmi yılın en büyük anlaşması

Dealogic tarafından derlenen verilere göre, Musk’ın teklifi bir şirketi özel hale getirmek için en az son yirmi yıl içinde yapılan en büyük anlaşma oldu.

Musk'ın ilk sözleri

Anlaşmayı duyuran Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Musk, “İfade özgürlüğü işleyen her demokrasinin temel taşıdır. Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital bir kent meydanıdır” diyerek, Twitter'ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istediğini söyledi.

Eylemlerinin etkileşimi merak ediliyor

Rekor anlaşma, 50 yaşındaki Musk'ın sosyal medya şirketini satın almak için imkansız görünen girişimiyle başladı. Tesla'nın CEO'su aniden platformu alınca; ne yapacağı ve eylemlerinin küresel çevrimiçi etkileşimleri nasıl etkileyeceği hakkında soruları gündeme getirdi.

Twitter'da 83 milyondan fazla takipçisi olan milyarder, Twitter’ı sıklıkla kullanıyor ve daha özgür konuşmayı teşvik ediyordu. Kullanıcılara gördükleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak platformu "dönüştürmek" istediğini defalarca kez söylemişti. Musk şirketi halka kapayarak yatırımcıların, düzenleyicilerin ve diğerlerinin meraklı gözlerinden uzakta çalışabilecek.

Denetimler yoğun olacaktır

Yine de denetlemelerin yoğun olacağı tahmin ediliyor. Twitter en büyük sosyal platform değil. Facebook ve Instagram’ın milyarlarca kullanıcısına karşılık günlük kullanıcı sayıları 217 milyondan biraz fazla. Ancak dünya çapında anlatıları şekillendirmede çok büyük bir rolü var. Siyasi liderler platformu megafon olarak kullanırken şirketler, ünlüler ve diğerleri onu imaj ve marka oluşturmak için kullandı.

Ani politikalar oluşturuldu

Son yıllarda, bazı kullanıcılar sosyal medyayı yanlış bilgi ve diğer toksik içerikleri yaymak için kullanınca tartışmalar alevlendi. Eski Başkan Donald J. Trump, geçen yıl Amerikan Kongre Binası’ndaki 6 Ocak isyanından sonra platformdan men edilmeden önce, hakaret ve provoke etmek için Twitter’ı sık sık kullanmıştı. Şirket, beklenmedik durumlarla başa çıkmak için defalarca ani politikalar oluşturmak zorunda kaldı.

"Hissedarlar için en iyi yol"

Twitter'ın başkanı Bret Taylor yaptığı açıklamada, kurulun "Elon'un teklifinin değer, kesinlik ve finansman unsurlarına odaklanarak dikkatli ve kapsamlı bir değerlendirme süreci yürüttüğünü'' söyledi. Taylor, ''Kabul edilen teklif önemli bir nakit sağlayacak ve bunun Twitter hissedarları için ileriye dönük en iyi yol olduğuna inanıyoruz” diyerek devam etti.