27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2022 16:50 | Son Güncelleme: 25.04.2022 17:15

Twitter yönetim kurulu Elon Musk'ın teklifini ciddiye alıyor

Elon Musk 46.5 milyar dolarlık teklifine finansman bulunca Twitter yönetim kurulu masaya oturdu. Wall Street, Tesla CEO'sunun şirketi satın alma yolunda ilerlediğini düşünüyor. Dünyanın en zengin adamı, hedefine ulaşırsa, Twitter artık halka açık olmayacak
Twitter yönetim kurulu Elon Musk'ın teklifini ciddiye alıyor

Lauren Hirsch ve Mike Isaac / The New York Times

Twitter, Elon Musk ile anlaşmaya yaklaşıyor olabilir... Musk geçen haftaki teklifine finansman sağlamaya başladıktan sonra, Twitter yönetim kurulu şirketi satın almaya yönelik 46.5 milyar dolarlık davetsiz teklifi görüşmek üzere pazar sabahı bir araya geldi. 

Finansman sağlaması işleri değiştirdi

Görüşmelere aşina iki kişi Musk'ın hisse başına 54.20 dolarlık önerisine finansman sağlamasıyla, şirketin 11 yönetim kurulu üyesinin teklifi ciddi şekilde düşündüğünü söyledi. Gizli bilgileri tartışmaya yetkileri olmadığı için anonimlik koşuluyla konuşan kişiler, Twitter yönetim kurulunun olası bir anlaşma etrafındaki diğer hatları görüşmek daha sonra Musk'ın ekibiyle bir araya gelmeyi planladığını anlattı. 

Bu ayrıntılar, herhangi bir olası anlaşmayı sağlamak için oluşturulan zaman çizelgesini ve anlaşma imzalandıktan sonra bozulduğu takdirde ödenecek ücretleri içeriyor.

Anlaşma hala uzak

Herhangi bir anlaşma kesin olmaktan uzak. Ancak Twitter yönetim kurulunun dünyanın en zengin adamı Musk ile ilişki kurmaya istekli olması ileriye doğru bir adımı temsil ediyor. Twitter'da 83 milyondan fazla takipçisi olan ve bu yıl şirketteki hisselerini toplamaya başlayan Musk, 14 Nisan'da şirketi satın alıp halka kapatma niyetini açıkladı. Ancak anlaşmayı yapacak parayı bulup bulamayacağı belli olmadığı için teklifi Wall Street tarafından kaale alınmadı.

Twitter ayrıca Musk'ın şirketin hisselerinden daha fazlasını biriktirmesini önlemek için düşmanca devralmaları engelleyen hisseder hakları (zehir hapı) planını devreye soktu. Yani Musk hisselerin yüzde 15’ini satın alırsa, Twitter’daki mevcut hissedarlar indirimli fiyattan yeni stoklar alabilecek ve böylece yüzdelerini geri kazanabilecek.

Musk finansmanı nasıl sağladı?

Musk geçen hafta teklifini güncelleyerek Twitter'a daha ciddi şekilde düşünmesi için baskı yaptı. Perşembe günü halka açıklanan menkul kıymetler dosyasında, yatırım bankası Morgan Stanley'den ve 13 milyar dolarlık borç finansmanı ile Tesla stokları karşılığında 12,5 milyar dolarlık kredi sunan bir grup diğer borç verenden alacağı parayı nasıl bir araya getireceğini ayrıntılı olarak anlattı. Ayrıca hisse senedi finansmanına yaklaşık 21 milyar dolar eklemesi bekleniyordu.

Görüşmeler hızlandı

Şimdi, imkansız görünen bir anlaşma daha olası olabilir. Durum hakkında bilgisi olan kişiler, Twitter ve Musk'ın içinde olduğu durumun akıcı ve hızlı hareket ettiğini söyledi. Şirket daha önceki kamu açıklamalarında yönetim kurulunun, firmanın ve tüm Twitter hissedarlarının çıkarlarına en uygun şekilde hareket edebilmesi için dikkatli, kapsamlı ve detaylı bir inceleme yürütmeye devam ettiğini söylemişti. Musk yorum talebini karşılıksız bıraktı. Wall Street Journal daha önce Twitter'ın Musk'ın teklifini gittikçe daha çok kaale aldığını yazmıştı.

Wall Street, Musk’ın anlaşacağını düşünüyor 

Wedbush Securities analistine göre Wall Street, ikinci bir teklif sürece karışmadığı halde Musk’ın şirketi satın alma yolunda ilerlediğini düşünüyor. Bu da Twitter’ın halka açık bir şirket olmasının son bulması anlamına geliyor.   

Musk’ın teklifi düşük olabilir

Musk'ın, Twitter için teklifi ocak ayı sonlarında şirkete yatırım yapmaya başlamadan önceki hisse fiyatının yüzde 54 üstünde. Ancak Twitter'ın hisseleri geçen yılın büyük bölümünde Musk'ın teklifinden daha yüksek bantlarda işlem görmüştü. Birkaç analist, Twitter yönetim kurulunun hisse başına en az 60 dolar değerinde bir teklifi kabul edeceğini iddia etti.

Twitter geçen yıl şirketin gelirini ikiye katlama hedefini açıkladığında hisse başına değer 70 doların üzerine çıkmıştı. Ancak o zamandan beri yatırımcıların bu hedeflere ulaşma kabiliyetini sorgulamasıyla birlikte yaklaşık 48 dolara düştü.

Musk Twitter’da eksiklikler görüyor

50 yaşındaki Musk, sosyal medya hizmeti olarak Twitter'da birçok eksiklik gördüğünü açıkça belirtti. Şirketi dünya çapında bir ifade özgürlüğü platformu olarak dönüştürmek istediğini, bunun da ürün ve politikalarında büyük iyileştirmeler gerektirdiğini söyledi. Musk, sosyal medya platformu üzerinden Twitter ile pazarlık etmeye çalıştı. Birkaç tweet'te “Aleni pay alım teklifi" olarak adlandırılan teklifini doğrudan şirketin hissedarlarına götürebileceği tehdidinde bulundu. (Aleni pay alım teklifi, dışarıdan birinin hissedarlardan hisselerini doğrudan kendilerine satmalarını isteyerek şirketin yönetim kurulunu atlattığı düşmanca bir manevradır)

Musk tahmin edilemez davranıyor

Ayrıca Twitter'da başına buyruk davranarak, sorumlu olması halinde platformu nasıl yönetebileceği konusunda endişeleri artırdı. Musk cumartesi günü, milyarder Bill Gates’i Tesla stoklarında çekimser bir pozisyon aldığı için hedef aldı. Bu, Musk için Gates'in otomobil üreticisinin hisselerinin düşeceğine bahse girmesi anlamına geliyordu. Musk pazar günü Gates'le dalga geçmeyi bıraktığına dair tweet attı. 

Musk ve Dorsey’nin arkadaşlığı

Musk buna rağmen Twitter'ın bazı üst düzey üyeleriyle dostane ilişkiler sürdürüyor. Hafta sonu, şirketin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi Jack Dorsey ile dostane tweet'ler paylaştı. Dorsey, Kasım ayında Twitter'ın CEO'luğundan ayrıldı ve yakında yönetim kurulunu da bırakacak. Her ikisi de kripto para birimleri ve çevrimiçi ortamda daha fazla özgür konuşmayı teşvik etme konusunda benzer görüşleri paylaşıyor. Musk bu ay Twitter'ın yönetim kuruluna katılmakla kısaca flörtleştiğinde, Dorsey "Elon'un Twitter yönetim kuruluna katılmasından gerçekten mutluyum! Dünyamızı ve Twitter'ın bu dünyadaki rolünü çok önemsiyor" diye tweet atmıştı.

Dorsey, finansal hizmetler şirketi Block'taki  unvanını cuma günü CEO'dan Block Head olarak değiştirdiğini açıkladı. Bu değişim Musk’ın hoşuna gitmiş gibi görünüyor. Musk, cumartesi günü Dorsey’i onayladığını belirtmek için iki alev emojisi kullanarak Block'taki yeni unvanın yanıyor" dedi. Musk geçen yıl Tesla'daki unvanını CEO'dan technoking'e değiştirmişti.

© 2022 The New York Times Company