08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2024 20:57 | Son Güncelleme: 19.06.2024 21:10

Elon Musk yapay zekada vites yükseltti: Dell süper bilgisayar için rafların yarısını teslim etti

Elon Musk yapay zeka çalışmalarında vites yükseltiyor. Sosyal medya hesabından yaptığı son açıklamada Musk, Dell Technologies'in şu anda yapay zeka girişimi xAI tarafından geliştirilen yeni bir süper bilgisayar için gereken rafların yarısını teslim ettiğini dile getirdi
Elon Musk yapay zekada vites yükseltti: Dell süper bilgisayar için rafların yarısını teslim etti

Süper bilgisayar, xAI'nin Grok adlı yapay zekâ sohbet robotunun gelecek versiyonuna güç sağlamak üzere tasarlandı.

Dell Technologies CEO'su Michael Dell de X'te, şirketin bir "yapay zeka fabrikası" oluşturmak için Nvidia ile işbirliği yaptığını paylaştı. Bu girişim, Grok'un bir sonraki aşamada geliştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. Ortaklık, önemli sayıda yüksek talep gören Nvidia H100 grafik işlem birimine (GPU) dayanan Grok gibi sofistike yapay zeka modellerinin eğitimi için yoğun hesaplama gereksinimlerinin altını çiziyor.

Yılın başlarında Musk, Grok 2 modelinin eğitiminin yaklaşık 20 bin Nvidia H100 GPU tükettiğini belirterek bu tür girişimler için gereken muazzam kaynakların altını çizmişti. Grok 3'ten başlayarak gelecek versiyonların bu çiplerden 100binden fazlasına ihtiyaç duyacağını öngördü.

xAI, süper bilgisayarı 2025 sonbaharına kadar faaliyete geçirmeyi hedefliyor. OpenAI'nin kuruluşunda da bulunan Musk, xAI'yi ise geçen yıl hayata geçirdi. Şirket, Microsoft destekli OpenAI ve Alphabet'in Google'ı gibi yapay zeka alanındaki diğer büyük oyunculara rakip olarak konumlanıyor.