06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2023 21:33 | Son Güncelleme: 13.12.2023 21:49

Elon Musk'ın uyduları dünyanın etrafını sardı: Küresel internet trafiğini katlaya katlaya artırıyor

Starlink dünyanın çevresini iyiden iyiye sararken, küresel internet trafiğinde de daha fazla söz sahibi olmaya başladı. Cloudfare'in verilerine göre özellikle 2023'te artan uydular sayesinde dünyada daha fazla bölgeye ulaşan Starlink'in küresel internet trafiğini üç kat artırdığı dikkat çekti
Elon Musk'ın uyduları dünyanın etrafını sardı: Küresel internet trafiğini katlaya katlaya artırıyor

SpaceX'in uydu ağı Elon Musk tartışmalarının merkezinde yer alsa da güncel verilere göre Starlink kullanımı bu yıl önemli oranda artış gösterdi. BT güvenlik firması Cloudflare'in verilerine göre, alçak yörünge uydularından oluşan bir ağ üzerinden yüksek hızlı web erişimi sağlayan internet hizmetinin bir dizi yeni ülkeye genişlemesiyle Starlink'ten gelen küresel internet trafiği 2023'te neredeyse üç katına çıktı.

Business Insider'ın haberine göre ABD'de Starlink trafiği bu yıl iki buçuk kat arttı. Cloudflare'in verilerine göre, uydu internet sağlayıcısının geçen yıl faaliyete geçtiği Brezilya'dan gelen trafik 2022 yılına göre 17 kat daha fazlaydı.

50'den fazla ülkeye internet sağlıyor

Starlink şu anda 50'den fazla ülkede erişilebilir durumda ve Kenya, Filipinler ve Zambiya da 2023'te erişime kavuşacak ülkeler arasında yer alıyor.

İnternet trafiğindeki artış, Starlink'in uydu iletişim sektöründe ne kadar baskın hale geldiğinin bir göstergesi. Amazon'un Project Kuiper ve OneWeb gibi rakip uydu ağları rekabet sağlamaya çalışıyor, ancak yörüngede yaklaşık 5 bin uydusu bulunan Musk'ın Starlink'lerine karşı meydan okumaktan çok uzaklar.

Amazon bile SpaceX'in altyapısına bağımlı

Amazon'un bu ayın başlarında SpaceX'in 2025 yılında birkaç Project Kuiper uydusunu yörüngeye taşıyacağını duyurması, Starlink'e meydan okumak isteyen uydu sağlayıcılarının bile kısmen SpaceX'in roket altyapısına bağımlı olduğunun bir göstergesi.

SpaceX ve Tesla'nın patronu Elon Musk, Starlink'i önümüzdeki yıl içinde halka arz etmeyi planladığı duyururken, şirketin hızlı büyümesi  Musk'ın servetine servet katıyor. 

İhtilaflı bölgeler

Ancak uydu ağının uzak ve ihtilaflı bölgelerde kullanılması da zaman zaman tartışmalara neden oluyor.  Musk geçen yıl Rus işgalinin internet hizmetlerini kesintiye uğratmasının ardından Ukrayna'da Starlink'i aktif hale getirmişti. Daha sonra, Kırım yarımadasında internet hizmetini etkinleştirmeyi reddederek Rus donanmasına yönelik olası saldırıyı engellediği bildirildikten sonra Ukrayna hükümeti tarafından eleştirilmişti.

Musk, İsrail ordusunun kuşatma altındaki bölgeye internet erişimini kesmesinin ardından Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına internet sağlamayı teklif ettiğinde de İsrail hükümetinin öfkesini üzerine çekmişti.

O dönemde İsrail, Starlink'in "terörist faaliyetler" için kullanılacağını söylese de İsrail hükümeti daha sonra Gazze'deki Starlink erişimi konusunda Musk ile bir anlaşmaya vardı.