08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2024 09:12 | Son Güncelleme: 17.02.2024 13:24

Eski kullanıcılar Tinder’a dava açtı: Algoritması bağımlılık yapıyor

Tinder’ın da dahil olduğu flört uygulamalarının sahibi olan şirkete uygulamaların eski kullanıcıları tarafından bağımlılık yaptığı gerekçesi ile dava açıldı
Eski kullanıcılar Tinder’a dava açtı: Algoritması bağımlılık yapıyor

Tinder ve Hinge gibi ünlü flört uygulamalarının da sahibi olan Match Group şirketi hakkında kullanıcılarında bağımlılık oluşturacak şekilde tasarlandığı gerekçesiyle dava açıldı. New York ve California da dahil olmak üzere ABD’nin dört farklı eyaletinden gelen altı davacının hepsi, şirketin piyasaya sunduğu flört uygulamalarının eski kullanıcılarından oluşuyor.

Davacıların iddialarına göre Match Group'un kullandığı eşleşme algoritmaları, kullanıcılarını potansiyel flörtleriyle eşleştirmekten ziyade içgüdüsel olarak uygulamada uzun süre tutabilmek ve şirketin sunduğu abonelik planlarına dahil edebilmek üzerine kurgulandı. Davayı açan kullanıcıların San Francisco’daki Federal Mahkemeye sunduğu rapor, eşleşmeleri oyunlaştırarak kullanıcılarını psikolojik olarak ödüllendiren bir sisteme sahip olmasını sağlayan algoritmanın çalışma prensibini kumar bağımlılığına benzetiyor. İddiayı öne süren davacılar ise bu algoritmanın, şirketin sloganı olan “silinmek için tasarlandı” mottosuna ters düştüğünü vurguluyor.

Şirket iddiaları reddetti

İddiaların odağında olan Match şirketi ise yaptığı açıklamada işletme modellerinin aktif reklamcılık ve kullanıcıyı uygulamada tutmak üzerine kurgulanmadığını vurgularken, açılan bu davayı anlamsız bulduklarını belirtiyor. Şirket yaptığı açıklamada, amaçlarının daha fazla insanı verimli bir biçimde birbiriyle eşleştirmek olduğunu dile getirirken hakkındaki iddiaları yalanladı.

Öte yandan, şirketin bahsettiği şekilde verimli eşleşmeler yapması durumunda şirket kârlılığında doğal bir azalma meydana geleceğini belirten davacılar, şirketin bu durumu çözmek için kullanıcılarına sınırsız beğeni imkânı sağlamak gibi ücretli abonelik özellikleri sunma stratejisi izlediğini vurguluyor. Davacılar, bu stratejinin, kullanıcıların verimli ilişkiler kurgulayabilmesini engelleyen bazı iletişim sıkıntılarına neden olduğunu ve bu nedenle şirketin arkasına sığındığı pazarlama stratejisi ile çeliştiğini dile getiriyor.

Son 4 yıldır kullananlara tazminat talebi

Davacı tarafın avukatlarından Ryan Clarkson, uygulamaların bağımlılığa sebep olan bir oyun gibi işlemesi sonucunda kullanıcılarının yalnızlık, anksiyete ve depresyon gibi sorunlarla karşılaşmasına neden olduğunu iddia ediyor. Tüketici güvenliğini koruma kanununu ihlal gibi suçlamalar ile karşı karşıya kalan şirketten davacıların talebi, son dört yıl içinde bu uygulamaları kullanmış kullanıcıları için tazminat vermesi. Ayrıca davacı taraf, şirketin bu uygulamaların bağımlılık riski için uyarıda bulunmasını ve şirketin flört uygulamaları için kullandığı “silinmek için tasarlandı” sloganının kullanılmasının engellenmesini istiyor.