19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.02.2024 17:10 | Son Güncelleme: 19.03.2024 15:06

NYT Z kuşağı için çok eski olan tartışmayı yazdı: Randevularda hesabı kim ödemeli?

New York Times yazarı Santul Nerkar, çok eski bir tartışma olan hesap ödeme konusunu Z kuşağıyla yeniden mercek altına aldı: Gençler, ilişki normlarıyla ilgili bir dizi konuda daha liberal olma eğiliminde ancak konu flört etmeye geldiğinde, erkeklerin ödeme yapması gerektiği fikri hala geçerli
Fotoğraf: Hailey Sadler/The New York Times
Fotoğraf: Hailey Sadler/The New York Times

Santul Nerkar / The New York Times

Yakın zamanda Manhattan'da rahat bir barda yediğim bir akşam yemeği sırasında, toplumsal cinsiyet normlarına ilişkin asırlık bir soruyla karşı karşıya kaldım. Bir kase ramen ve bir kokteyl eşliğinde flörtümle bir tartışmaya girdik: Randevularda hesabı kim ödemeli? 

Hinge'de eşleştiğim 27 yaşında bir kadın olan flörtüm, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kadın ve erkeklerin dışarı çıktıklarında aynı ücreti ödemesi gerektiği anlamına gelmediğini söyledi. Kadınların işyerinde erkeklerden daha az kazandığını, dışarı çıkmaya hazırlanmak için daha fazla zaman harcadığını ve daha fazla para ödediğini dile getirdi. Randevu bittiğinde hesabı bölüştük. Ancak tartışmamız modern randevulardaki bir gerilimin simgesiydi.

Eski kuşağın flört kurallarını takip ediyorlar

Genç insanlar kişisel zamanlarının çoğunu geçirdikleri yerlerinde ve sosyal medyada eşitlik ve hakkaniyeti vurgulamayı seviyorlar. Konu romantizm ve flört olduğunda ise gençler özellikle de heteroseksüel ilişki yaşayan kadın ve erkekler ebeveynlerinin ve daha eski kuşakların öğrenerek büyüdükleri flört kurallarının aynısını takip ediyor gibi görünüyor. 

Güncel araştırmalar, popüler kültür ve bir düzineden fazla genç Amerikalı ile yaptığım konuşmalar, uzun süredir devam eden bir normun hala geçerli olduğunu gösteriyor: Erkekler randevularda hesabı kadınlardan daha fazla ödeme eğiliminde. Ve öyle olması gerektiği yönünde bir beklenti var gibi görünüyor. 

İlk buluşmayı ödemek

Normun bazı ilerici savunucuları, cinsiyetler arası ücret farkının devam etmesini, kadınların cinsel sağlık ürünleri ve giysiler için erkeklerden daha fazla para ödemesini ve kadınların toplumsal normlara uymak nedeniyle randevulara hazırlanmak için daha fazla zaman harcamasını gerekçe gösteriyor.

Kala Lundahl New York'ta yaşıyor ve bir işe alım firmasında çalışıyor. Genellikle Hinge gibi uygulamalar aracılığıyla randevu için insanlarla eşleşiyor ve genellikle içki içilen randevunun toplam maliyeti 80 dolar civarında oluyor. İlk randevuda, 24 yaşındaki Lundahl her zaman hesabı bölüşmeyi teklif ediyor ama erkeğin ödemesini bekliyor ve ödemeyi teklif ettiğinde itirazla karşılaşıyor.

"Ödemeyi teklif ettiğimde rahatsız oluyorlar"

Lundahl, randevu iyi gidiyorsa, ikinci bir yere, genellikle kadının ödeme yapma olasılığının daha yüksek olduğu daha ucuz bir yere devam edebileceklerini söyledi. İkinci buluşmada ise hesabın tamamını ödeme ya da hesabı bölüşme konusunda daha ısrarcı olacağını anlattı. Lundahl'ın mantığı, çıkma teklifini yapan kişinin yani genellikle erkeğin buluşma için ödeme yapması gerektiğine ve daha fazla para kazanan kişinin yani yine genellikle erkeğin ödemesi gerektiğine olan inancından kaynaklanıyor. Lundahl, "Ödemeyi teklif ettiğimde birkaç erkek biraz sertleşiyor. Bu fikirden rahatsız olduklarını anlayabiliyorsunuz" dedi.

Kuzey Carolina'da yaşayan 24 yaşındaki muhasebeci Scott Bowen, randevularında içki, yemek ve kahve ücretlerini her zaman kendisinin ödediğini söylüyor. Bu da genellikle her buluşma için 70 ila 100 dolar arasında değişiyor. Kimin ödeyeceğine dair konuşma genellikle bir saniye sürüyor, garsonun hesabı bıraktığı andan Bowen'ın uzanıp "Bunu ben alırım" dediği ana kadar.

Bowen büyürken, ailesi ona randevular için ödeme yapması gerektiğini açıkça belirtmiş. Statükonun daha eşit bir paylaşım olacak şekilde değiştiğini görmek istediğini kabul etti, ancak buluşmalar sırasında konuyu gündeme getirmekten rahatsız olduğunu belirtti. LGBTQ ilişkilerinde, randevular için kimin ödeme yapacağı toplumsal cinsiyet normlarından ziyade ilişkinin kendine özgü dinamikleriyle ilgili. Washington, D.C.'de bir devlet memuru olan Brendan Foley, erkeklerle çıkma deneyiminde hesabın genellikle bölüşüldüğünü söyledi. Bir kişi ödeme yaptığında, bu genellikle daha yaşlı olan ya da daha fazla para kazandığı anlaşılan kişi oluyordu. Ancak randevular sırasında para konuşulması onu rahatsız etmiyor. 24 yaşındaki Foley, "Bence heteroseksüel ilişkilerdeki danstan daha dürüst ve açık konuşmalar var" dedi.

Erkeklerin hesap ödeme geleneği

Fayetteville Eyalet Üniversitesi'nde profesör olan Shanhong Luo, ilişkileri yöneten normlar da dahil olmak üzere romantik partnerler arasındaki çekimin ardındaki faktörleri inceliyor. Hakemli bir dergi olan Psychological Reports'ta 2023 yılında yayınlanan bir makalede Luo ve bir grup araştırmacı, Kuzey Carolina'nın Wilmington kentinde 552 heteroseksüel üniversite öğrencisiyle anket yaptı ve onlara randevular için erkeklerin mi yoksa kadınların mı ödeme yapmasını beklediklerini ve bir erkek ya da bir kadın olarak genellikle daha fazla ödeme yapıp yapmadıklarını sordu.

Yüzde 90 erkekler ödüyor

Araştırmacılar, genç erkeklerin randevuların tamamını ya da yaklaşık yüzde 90 oranında ödediğini, kadınların ise sadece yaklaşık yüzde 2'sini ödediğini (yaklaşık yüzde 8 oranında bölüştüklerini) tespit etti. Sonraki randevularda, hesabı bölüşme daha yaygın olsa da, erkekler hala çoğu zaman ödeme yaparken, kadınlar nadiren ödeme yapıyor. Erkeklerin yaklaşık yüzde 80'i ilk buluşmada kendilerinin ödeme yapmasını beklerken, kadınların yarısından biraz fazlası da (yüzde 55) erkeklerin ödeme yapmasını bekliyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, toplumsal cinsiyet normlarına ilişkin görüşler çok büyük bir fark yaratmadı. Ortalama olarak, örneklemdeki hem erkekler hem de kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri konusunda daha geleneksel görüşlere sahip olsalar da daha ilerici görüşlere sahip olsalar da, erkeğin ödeme yapmasını bekliyorlardı.

Luo, "Bulgular, geleneksel kalıbın hala var olduğunu güçlü bir şekilde gösterdi" dedi. Luo, normun gençlerde devam etmesinin bir nedeninin de randevuların doğası gereği garip olması olduğunu söyledi. İster kadın ister erkek olsun, finansal bağımsızlığa kararlı bir şekilde bağlı olan gençler için bile eski bir normun baskısı devreye girebilir. Luo, "Neye inandığınızdan bağımsız olarak, norm ne diyorsa onu yaparsınız" dedi.

İlişkiler derinleştikçe daha kolay

Kent Barnhill, genellikle flört uygulamalarında tanıştığı kişilerle çıktığı randevuların yaklaşık yüzde 80'inin hesabı ödediğini söyledi. 27 yaşındaki Barnhill kendisini feminist olarak tanımlıyor ve siyasi olarak ilerici bir görüşe sahip, ancak Güney Florida'da varlıklı ve muhafazakâr bir ailede yetişmesinin, özellikle ilişkilerinin başlarında randevular için para ödeme konusunda ısrar etme pratiğini şekillendirdiğini söyledi.

Washington, D.C. devlet okulu sisteminde veri analisti olarak çalışan Barnhill, "İlk buluşmada her zaman ödeme yapmak istediğimi önceden belirtirim. Daha fazla ödüyor olmam beni rahatsız etmiyor" diye konuştu. 23 yaşındaki Zoe Miller ise Chapel Hill, Kuzey Carolina'da liberal bir ailede büyümüş. Anlattığına göre üniversitede bir randevuda yaşadığı bir deneyim, hesabı bölüşme konusundaki tavrını şekillendirdi. Flörtü tuvaletteyken bir garson geldi ve Miller'a hesabı nasıl ödeyeceklerini sordu. Miller hesabı bölüşmek istediğini söyleyince garson iki çekle döndü. Miller'ın sevgilisi geri döndüğünde ise çok öfkelendi ve hesabın tamamını ödemek istedi. Miller şimdi hesabı bölüşmemeyi kesinlikle reddettiğini söyledi. 

Miller ve Barnhill ortak bir arkadaşları aracılığıyla tanıştıktan sonra çıkmaya başladılar. Çift kısa bir süre önce Washington'un Mount Vernon mahallesindeki kaliteli bir İtalyan restoranında yemek yedi ve Barnhill hesabı ödedi. Miller başlangıçta Barnhill'in tüm hesabı ödemesini kabullenmekte zorlandı. Ancak gelirlerindeki farklılık onu bu fikre ısındırdı. O yemekten beri Splitwise uygulamasını kullanarak randevularının masraflarını bölüşmeye çalışıyorlar. İki kişi ilk flört aşamasını geçtikten sonra hesap konusunu konuşmak genellikle daha kolay oluyor. Kadın ya da erkek, bir kişi ödeme yaptığında, bunu hediye vermeye benzeterek keyif alıyorlar.

Andrew Tuchler ve Miranda Zhang, Los Angeles'ta yaşayan ve üniversitede tanışan evli bir çift. Pahalı randevular için dışarı çıkmak onlar için maddi açıdan uygun değildi, bu yüzden üniversiteli çiftlerin sıklıkla yaptığı şeyi tercih ettiler: Kafeterya yemeklerinde ve kulüp etkinlikleri sırasında vakit geçirmek. Her ikisi de 26 yaşında olan Tuchler ve Zhang, parayla tanımlanmayan bir ilişkinin deneyiminin, para hakkında konuşmanın ilişkiyi sağlamlaştırmaya yardımcı olduğunu anlattı. Çift mali durumlarını bölüşüyor, ancak randevular söz konusu olduğunda kimin ödeyeceğini değiştiriyorlar.

© 2024 The New York Times Company