27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.05.2024 21:03 | Son Güncelleme: 26.05.2024 21:11

Google algoritmasını güncelledi: İnternet asla eskisi gibi olmayacak

Son iki yılda Google'ın arama motorunda yapılan bir dizi güncelleme, daha önce benzeri görülmemiş bir yapay zeka özelliğiyle birlikte internetin en güçlü aracında çok büyük bir değişim anlamına geliyor. Peki yapay zeka web'in kurtuluşu mu yoksa yokoluşu mu olacak?
Google algoritmasını güncelledi: İnternet asla eskisi gibi olmayacak

Google sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, şirketin Arama Ağı'ndaki değişiklikleri ancak titiz testler sonucunda bu değişimin kullanıcılar için faydalı olacağının teyit edilmesiyle başlattığını ve web sitesi sahiplerine Arama Ağı sıralamaları konusunda yardım, kaynak ve geri bildirim fırsatları sunduğunu söyledi.

Google, değişikliklerin web için bir fayda sağlayacağı ve Arama algoritmasındaki değişikliklerin sadece bir başlangıç olduğu konusundaki tutumunda kararlı. Geçtiğimiz hafta Google CEO'su Sundar Pichai, şirketin yıllık geliştirici konferansında kalabalığın karşısına çıktı ve arama motoru tarihindeki en önemli hamlelerden birini duyurdu. Pichai, ileride Google Arama'nın sorularınızın çoğuna kendi yapay zeka tarafından üretilen yanıtlar vereceğini ve bu özelliğin "AI Overviews" olarak adlandırıldığını ve ABD'deki kullanıcılara şimdiden sunulduğunu söyledi. Pichai, "Sonuç, işi sizin için yapan bir ürün" dedi ve ekledi: "Google Arama, insan merakı ölçeğinde üretken bir yapay zekadır"

Google: Web'in birçok sorununu çözecek

AI Overviews, Google'ın son iki yılda temel ürününde yaptığı bir dizi önemli değişiklikten yalnızca biri. Şirket, Arama'yı yenilemek için gösterdiği son çabanın heyecan verici yeni bir teknoloji çağını başlatacağını ve web'i rahatsız eden birçok sorunun çözülmesine yardımcı olacağını söylüyor.

Ancak eleştirmenler bunun tam tersini söylüyor. Google algoritmalarını yeniden düzenlerken, bir arama motorundan bir arama ve yanıt motoruna geçiş yapmak için yapay zekayı kullanırken, bazıları sonucun en sevdiğiniz içeriğin çoğunu üreten işletmeler için yok olma tehlikesi taşıdığını söylüyor.

Kesin olan bir şey var: Google'ın çalışmaları, birçoğumuzun internete girdiğimizde gördüklerimiz üzerinde derin bir etki yaratmak üzere.

Değişiklikler, Google'ın web'de bir sorun olduğunu fark etmesiyle ortaya çıktı. Daha önce bir arama motoru kullandıysanız, bunu kendiniz de görmüşsünüzdür. İnternet, "arama motoru optimizasyonu" ya da SEO olarak bilinen ve Google Arama'da daha iyi tanınmak için makaleleri ve web sayfalarını ayarlamayı amaçlayan bir web sitesi oluşturma ekolünün hakimiyeti altında. Google, web sitesi sahipleri için SEO ipuçları, araçları ve tavsiyeleri bile sağlıyor. Arama makinesinin işleyişine güvenen milyonlarca işletme için SEO kaçınılmaz bir oyun olabilir.

Sorun şu ki SEO kötüye kullanılabilir. Girişimci web sitesi sahipleri, görünüşte hizmet etmek için tasarlanan insanlardan ziyade Google'ın algoritmalarını memnun etmek için tasarlanmış içerik oluşturarak bazen daha fazla para kazanabileceğinizi fark ettiler.

Google'ın bu sorunu çözme çabaları her zaman başarılı olamıyor. "Kadınlar için En İyi Spor Ayakkabı" gibi bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlardan hayal kırıklığına uğradıysanız, sorunu biliyorsunuz demektir. Popüler arama terimlerinin sonuçları genellikle çok az yararlı bilgi içeren web siteleriyle dolu, ancak tonlarca reklam ve yayıncılara kar payı kazandıran perakendecilere bağlantılar mevcut. 

Google'ın spam içeriklere karşı savaşı hızlandı

Google'ın spam içerikli arama sonuçlarına karşı savaşı hızlandı. Şirket 2022 yılında, yalnızca Arama'da daha üst sıralarda yer almak amacıyla oluşturulan içerikleri ayıklamak için algoritmasında bir "Yararlı İçerik Güncellemesi" yayınladı. Google, Eylül 2023'te bir sonraki güncellemeyi ve bu yılın Mart ayında da üçüncü bir algoritma değişikliğini yayınladı.

Google bu güncelleme sonrası arama sonuçlarında yüzde 45 daha az düşük kaliteli, orijinal olmayan içerik olduğunu söylüyor. Bu büyük bir başarı olarak görülebilir.

BBC'ye konuşan bir Google sözcüsü, "Son güncellemelerimiz, insanları web'deki çeşitli sitelerden yararlı, tatmin edici ve orijinal içeriklerle buluşturmayı amaçlıyor" dedi ve şöyle devam etti: "Arama Ağı'nı geliştirmek için çalışırken, sitelere değerli trafik göndermeye ve sağlıklı, açık bir web'i desteklemeye odaklanmaya devam ediyoruz"

Web sitelerinin eriyen trafikleri

Ancak güncellemelerin bazı şaşırtıcı sonuçları da oldu. Örneğin, SEMrush analiz aracından elde edilen veriler, New York Magazine web sitesinin son altı ayda Google Arama trafiğinin yüzde 32'sini kaybettiğini, GQ.com'un ise yüzde 26 oranında küçüldüğünü gösteriyor. Veriler, İngilizce sözlüğü Urban Dictionary'nin 18 milyon sayfa görüntülemesinin azaldığını ve bunun da Arama trafiğinin yarısından fazlasına denk geldiğini gösteriyor. OprahDaily.com yaklaşık yüzde 58 düşüş gösterdi. (SEMrush endüstri standardı bir araç, ancak rakamları tahminidir ve bu veriler yalnızca Google Arama'dan gelen trafiği ölçüyor).

Bir New York Magazine sözcüsü bu bulguların eksik olduğunu ve şirketin iç analizini yansıtmadığını söyledi. Uzmanlar ve birçok medya yöneticisi ve web sitesi sahibi SEMrush'ın verilerindeki genel eğilimlerin fazlasıyla gerçek olduğunu söyledi.

Reddit trafiğini ikiye katladı

Bu sitelerin yerine, çok ama çok daha fazla göreceğiniz bir platform var: Reddit. SEMrush'a göre Reddit, Google Arama'dan gelen trafikte yüzde 126'lık bir artışa denk gelen bir dalgalanma yaşadı. Şirket bunun faydasını şimdiden hissediyor. Reddit, Mart 2024'te halka açık bir şirket haline gelmesinden bu yana ilk üç aylık kazancını açıkladı. Şirketin toplam geliri bir önceki yıla göre yüzde 48'lik göz kamaştırıcı bir artışla 243 milyon dolar oldu.

Pazarlama ajansı Amsive'ın SEO stratejisi ve araştırmasından sorumlu başkan yardımcısı ve SEO dünyasının ünlü isimlerinden Lily Ray, "Reddit'in gördüğü trafik artışı internette eşi benzeri görülmemiş bir şey" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Yemek pişirme içeriği, yetişkinlere yönelik içerik, video oyunları, bahçe işleri, moda, her şey Reddit'te"

Güncelleme sonrası Google aramalarda yükselişe geçenler

Google'ın son algoritma güncellemelerinden sonra tek kazanan Reddit değil. SEMrush verileri, Quora ve Instagram gibi kullanıcı tarafından oluşturulan diğer sitelerin de benzer şekilde astronomik artışlar gördüğünü ve LinkedIn ve Wikipedia'da da etkileyici artışlar olduğunu gösteriyor. Bir anlamda Google sadece bir trendi takip ediyor.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, bilgili internet kullanıcılarının bir kısmı, Google'ın sistemiyle oynamaya çalışan web sitelerinin aksine, dürüst fikirlerini paylaşan insanları getireceği umuduyla web aramalarının sonuna "Reddit" kelimesini eklemeye başladı. Google'ın arama konusundaki kamu irtibat görevlisi Danny Sullivan'ı de bunun altını çiziyor.

Reddit ile gizli bir anlaşmamız yok

Bir Google sözcüsü, "İnsanların genellikle başkalarının deneyimlerinden bir şeyler öğrenmek istediklerini gördük ve bu nedenle web'deki yüzlerce forum ve diğer topluluklardan içerikler sunuyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Reddit ile yaptığımız anlaşma, içeriğinin Arama'da daha üst sıralarda yer almasını kesinlikle içermiyordu"

Ancak Google sonuçları sıfır toplamlı bir oyun. Arama motoru bir siteye trafik gönderiyorsa, diğerinden de almak zorunda ve bu Reddit denkleminde kaybedenler üzerindeki etkiler de bir o kadar dramatik. Ray, "Google yayıncı web sitelerine savaş açmış durumda" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanki Google özellikle küçük blog yazarlarının peşine düşmek için bir algoritma güncellemesi tasarlamış gibi. Her şeyi silinen o kadar çok insanla konuştum ki" diyor.

BBC'ye konuşan bir dizi web sitesi sahibi ve arama uzmanı, Google sonuçlarında büyük markalara sahip web sitelerine doğru genel bir kayma olduğunu ve içeriğin kalitesinden tamamen kopuk görünen küçük ve bağımsız sitelerden uzaklaştığını söyledi.

Kaybedilen trafik, azalan istihdam

İngiltere merkezli eğlence haberleri sitesi Ready Steady Cut'ın genel yayın yönetmeni Daniel Hart için değişim anlıktı. Hart şu sözleri kaydetti:

"Google'ın Eylül güncellemesinden sonra trafiğimiz hemen yarıya düştü ve daha da kötüleşti. Özellikle Reddit'in saldırısına uğradık ama aynı zamanda içeriğimizi çalan spam web siteleri de yerimizi alıyor. Bu hiç mantıklı değil".

Hart, takip eden aylarda, kaybedilen gelirin Ready Steady Cut'ı 20 yazar ve editörden oluşan ekibini dörde indirmeye zorladığını söylüyor.

Bir Google sözcüsü, şirketin son güncellemelerinin spam ve orijinal olmayan içeriğe büyük bir darbe vurduğunu ve Google'ın Arama'da düşük kaliteli bilgiye yol açan kötüye kullanım uygulamalarını yakından takip ettiğini söyledi.

Google'ın güncellemelerinden sonra şirket web sitesi sahiplerine ipuçları verdi ve iyileşme için bir yol olduğunu söyledi. Hart, sitenin Google'ın tavsiyelerine odaklanmak için danışmanlar tuttuğunu ve siteyi güncellemek için uykusuz geceler geçirdiğini söylüyor. Neredeyse bir yıl sonra, bunların hiçbiri işe yaramadı. "Hayatımın son sekiz ayını Google'ın tavsiyelerine uymaya çalışarak heba ettim" diyen Hart sözlerini şöyle sürdürdü:

"Google, ilk elden deneyime ve yararlı içeriğe sahip kişilerden içerik istediğini söylüyor ve biz bunun muazzam bir örneğiyiz. Bu çok üzücü"

Trafik kaybının en büyük sorumlusu yapay zeka

Ancak BBC'ye konuşan web sitesi sahipleri ve içerik oluşturuculara göre en büyük suç, yapay zeka tarafından üretilen yanıtlar.

Google, arama sonuçlarındaki AI Overviews'ın web siteleri için bir nimet olacağını savunuyor. Google'ın arama başkanı Liz Reid, bir blog yazısında şirketin yapay zeka arama sonuçlarının aslında Google'ın web sitelerine gönderdiği trafiği artırdığını yazdı.

Reid, "AI Overviews, sayfanın o sorgu için geleneksel bir web listesi olarak görünmesinden daha fazla tıklama alıyor. Bu deneyimi genişlettikçe, yayıncılara ve içerik oluşturuculara değerli trafik göndermeye odaklanmaya devam edeceğiz" dedi.

Ancak şirket bu iddiayı destekleyen herhangi bir veri paylaşmadı ve birçok web sitesi sahibi ve sektör uzmanı bunun tam tersi bir etkinin de olabileceğinden endişe ediyor.

Yapay zeka hem içerikleri hem trafiği çalıyor

Seyahat yazarı David Leiter gibi başkaları ise, Google'ın yapay zekasının içeriklerini düpedüz çaldığını düşündükleri için potansiyel sonuçların özellikle sorunlu olduğunu söylüyor.

Örneğin Leiter, "Las Vegas Yakınlarındaki En İyi Slot Kanyonları" için yapılan bir aramanın eskiden World Travel Guy adlı web sitesinde bir makale getirdiğini söylüyor. Ancak bu hafta başında yapılan bir aramada bunun yerine sayfanın en üstünde yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir yanıt çıktı.

Leiter, "Google makalemin yerine dev bir AI Overviews kutusu koydu ve çoğunlukla yanlış olan bir yanıt veriyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Listelediği ilk dört yer yarık kanyon bile değil. Yarık kanyon, dar bir geçidi olan özel bir kanyon türüdür, ancak yapay zeka bunu anlamıyor. Bunun yerine rastgele kanyonları ve hatta bir yürüyüş parkurunu listeliyor"

AI Overviews, Leiter'in makalesine bir bağlantı içeriyordu, o da sadece sonucun altındaki küçük bir oka tıklamak için zaman ayırdıysanız görebileceğiniz minik bir link.

Web trafiğimin yüzde 95'i silindi

Leiter, en üstteki arama sonucu olarak eskisinden daha fazla trafik alacağına inanmadığını söylüyor. Her iki durumda da bu küçük bir teselli. Leiter, Google'ın son algoritma güncellemelerinin trafiğinin yüzde 95'ini sildiğini söylüyor.

Google, yapay zeka araçlarının yanlış bilgi sağlayabileceğini kabul ediyor, ancak sonuçları iyileştirmek için sürekli çalıştığını söylüyor. Bir Google sözcüsü, AI Overviews'ın genellikle tek bir kaynaktan değil, birden fazla web sayfasından alındığını ve yanıtların ilgili bağlantıları vurgulamak için tasarlandığını söylüyor.

Sözcü, yayıncıların web sayfalarında özel bir etiket kullanarak AI Overviews'ın sitelerine bir bağlantı içerip içermediğini kontrol edebileceklerini söylüyor. Ancak, bir yapay zeka modeli içeriğinizi bir kez kazıdığında, bu verileri kaldırmak imkansız olabilir.

Google'ın internet üzerindeki kontrolünü sorgulayanlar sadece medya yöneticileri değil. Google aynı zamanda şirketin 2,2 milyon dolarlık genişleyen işinin farklı bölümlerine karşı çok sayıda antitröst davasıyla mücadele ediyor. Şirket şu anda ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan ve Google'ı arama motoru sektöründe yasadışı bir tekel oluşturmakla suçlayan bir davada karar verilmesini bekliyor. 

Dünya çapındaki arama sektörünün yüzde 90'ından fazlasını kontrol eden Google, şirketin başarısının yalnızca üstün ürünler üretmesinden kaynaklandığını savunuyor. Bir Google sözcüsü şirketin muazzam bir rekabetle karşı karşıya olduğunu ve insanların internette nasıl bilgi arayacakları konusunda pek çok seçenekleri olduğunu söylüyor.