İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), teknoloji devi Google’ın ülkedeki arama motoru hizmetlerine ilişkin yeni bir inceleme başlattı. Kurum, Google’ın pazardaki gücünü sınırlamak amacıyla çeşitli değişiklikler yapmasını talep edebileceğini duyurdu.
CMA, yürürlüğe giren yeni bir yasa çerçevesinde, bir şirketin belirli bir sektörde aşırı güç sahibi olduğunu tespit ederse, bu şirkete doğrudan müdahalede bulunabiliyor.
Pazarın %90’ı Google’ın kontrolünde
Google, Birleşik Krallık’taki arama motoru pazarının %90’ından fazlasına hâkim durumda. Ülkedeki yaklaşık 200 bin işletme, müşterilerine ulaşmak için şirketin arama reklamcılığı hizmetlerinden yararlanıyor.
Bu durum, pazardaki rekabet koşullarının yeterince sağlanamadığı yönünde eleştiriler doğuruyor.
Google: Yapıcı çalışacağız ama bu zorlayıcı bir süreç
Google’dan yapılan açıklamada, CMA ile “yapıcı bir şekilde çalışılacağı” belirtildi. Ancak alınan kararın şirketin İngiltere operasyonları açısından “ciddi zorluklar” doğurabileceği ifade edildi.
CMA’dan 'yol haritası' önerisi
CMA, şu aşamada Google’ı herhangi bir rekabete aykırı uygulamayla suçlamadığını vurguladı. Ancak şirketin ileride atması gereken adımlara dair bir “yol haritası” sundu. Nihai kararın ekim ayında açıklanması bekleniyor.
Kurumun önerileri arasında kullanıcıların farklı arama motorlarını seçebileceği “tercih ekranları” sunulması ve içerikleri arama sonuçlarında yer alan yayıncılar için daha fazla şeffaflık ve kontrol sağlanması gibi maddeler yer alıyor.
Soruşturma ocakta başlatıldı
Google’a yönelik kapsamlı inceleme, CMA tarafından Ocak 2025’te başlatıldı. Kurum, arama motoru alanında adil rekabetin sağlanıp sağlanmadığını değerlendiriyor.
Google’a küresel düzeyde baskı artıyor
Google’ın arama motoru faaliyetleri yalnızca İngiltere’de değil, dünya genelinde de düzenleyici kurumların yakın takibinde.
Ağustos 2024’te bir ABD yargıcı, Google’ın yasa dışı bir arama tekeli oluşturduğuna hükmetmişti.
Avrupa Birliği de daha önce Google’a, alışveriş karşılaştırma hizmetine arama sonuçlarında öncelik tanıdığı gerekçesiyle 2,4 milyar euro para cezası vermişti.