Güneş'in yüzeyinde Koronal Delik olarak adlandırılan olağanüstü büyüklükte bir karanlık delik oluştu. Bu boşluktan Dünya'ya radyoaktif dalgalar yayılıyor. LiveScience'ın haberine göre bilim insanları deliğin büyüklüğünü Dünya'nın 60 katı olarak açıkladı. Koronal delik adı verilen dev kara delik, 2 Aralık'ta Güneş'in ekvatoruna yakın bir konumda ortaya çıktı ve sadece 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı. Spaceweather.com'a göre, kara delik 4 Aralık'tan beri doğrudan Dünya'yı hedef alıyor.
On November 27 and 28, a series of powerful solar flares swept across the Sun’s surface, creating this coronal hole.
— Massimo (@Rainmaker1973) December 2, 2023
This phenomenon is a temporary region of relatively cool, less dense plasma in the solar corona where the Sun's magnetic field extends into interplanetary space… pic.twitter.com/6F9kuIVkJC
Bu tür geçici delikler, Güneş'teki manyetik değişikliklerle ani bir şekilde ortaya çıkıyor ve yıldızın üst yüzeyindeki radyoaktif plazmanın uzaya fırlatılmasına neden oluyor. Bu durumda ortaya çıkan parçacıklar Güneş fırtınası olarak adlandırılıyor. Güneş lekelerinden farklı olarak, koronal delikler çevre plazmadan daha soğuk ve daha düşük yoğunluğa sahip oldukları için koyu lekeler olarak görünür Ayrıca, bu delikler sadece ultraviyole ışıkta gözlemlenebilir.
Artarak zirve yapacak
Uzmanlara göre, koronal deliklerden yayılan radyasyon akımları, lekelerden kaynaklanan plazma dalgalarından çok daha hızlı yayılıyor. Daha önceki koronal delikler, Dünya'ya doğru yönlendirilen radyoaktif plazma parçacıklarını içerdiğinden, bu durum Güneş fırtınalarına neden olabilir. Şu anda Güneş, aktif bir evrede olduğu için bilim insanları patlamaların birkaç yıl içinde artarak zirve yapacağını düşünüyor. Güneş, her 11 yılda bir tamamlanan bir döngüde bulunmaktadır. NASA'ya göre, Güneş şu anda solar maksimum evresine doğru ilerliyor.
20 yıldır gözlenen en yüksek sayı
Bilim insanları, 2025'te solar maksimum evresinin zirveye ulaşmasıyla Güneş lekelerinin sayısının 115'e çıkabileceğini öngörmüştü. Ancak verilere göre, Güneş bu döngüde beklenenden daha aktif bir şekilde davranıyor. Haziran ayında sadece 60'tan fazla leke üretti, bu da 20 yılı aşkın bir süredir gözlemlenen en yüksek sayıdır. Bu durum, Güneş'in bu döngüsünün beklenenden daha aktif geçeceği beklentisini güçlendiriyor.