29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2023 23:06 | Son Güncelleme: 03.07.2023 23:37

Günlük tweet görüntüleme sınırı geldi: Musk'ın bu kararı en çok Twitter'ın kurucusuna yaradı

Dünyanın önde gelen sosyal medya platformlarından Twitter kullanıcıların birçoğu tarafından tepkiyle karşılanan yeni bir adım attı, günlük tweet görüntüleme sınırı getirildi. Peki bu sınırlama neden geldi? Suçlu yapay zeka mı? Bu karara en çok kimler sevindi?
Günlük tweet görüntüleme sınırı geldi: Musk'ın bu kararı en çok Twitter'ın kurucusuna yaradı

Elon Musk'ın Twitter'ı, kullanıcıların her gün görebilecekleri tweet sayısına sınırlama getirdi. Bu hareket pek çok kullanıcı tarafından tepkilere yol açarken sosyal ağın reklamverenleri çekme çabaları da boşa gidebilir. Twitter'ın bazı kesimlerce kötüye kullanıldığından yola çıkan Elon Musk'a göre bu sınırlamanın getirilmesinin nedeni aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunun önüne geçmek. 

Değişiklikler kullanıcıları nasıl etkiliyor?

Kullanıcılar platforma giriş yapmadan tweetleri görüntüleyemiyor. Doğrulanmış hesaplar artık günde 6 bin gönderi, doğrulanmamış hesaplar 600 gönderi ve yeni doğrulanmamış hesaplar 300 gönderi okuyabiliyor. Bu sınırı aşan kullanıcılar "Kullanım limiti aşıldı" şeklinde bir mesaj alacak.

Musk bu sınırın "yakında" doğrulanmışlar için 10 bine, doğrulanmamışlar için 1000'e ve yeni doğrulanmamışlar için 500'e çıkacağını söyledi.

Amaç ücretli abonelikleri artırmak mı?

Alınan bu kararın altında doğrulanmış hesap sayısını artırma fikri yatıyor olabilir. Twitter'ın Blue aboneliğinin istenen seviyede olmadığı biliniyor ve getirilen limitlere bakıldığında doğrulanmamış bir hesapla mavi rozet taşıyan hesap arasında çok büyük bir uçurum var. Dolayısıyla Musk'ın sunduğu neden gerçek olmayabilir ve tamamen ücretli abonelikleri artırmaya yönelik bir adım olabilir. 

Suçlu yapay zeka mı?

Musk'a göre, yapay zeka şirketleri ve yeni kurulan şirketlerden teknoloji devlerine kadar hemen hemen herkes Twitter'dan büyük miktarda veri kazıyor ve bu durumun üstesinden gelmek için tweet sınırı getirildi.

Musk bir tweet'inde "Bazı yapay zeka girişimlerinin aşırı değerlenmesini kolaylaştırmak için çok sayıda sunucuyu acil olarak çevrimiçi hale getirmek zorunda kalmak oldukça sinir bozucu" dedi.

ChatGPT gibi üretici yapay zeka araçlarının arkasındaki bu son teknoloji, şiirlerden resimlere kadar her şeyin üretilmesine yardımcı olan internetten alınan büyük miktarda veri üzerinde eğitiliyor. Twitter da bu açıdan zengin bir kaynak ve tüm tweet'leri tarayan yapay zekaya karşı Musk kendince önlem aldığını düşünüyor.

Kullanıcılar ne diyor?

Birçok Twitter kullanıcısı, son birkaç gün içinde sosyal ağı kendi adresinde "#TwitterDown" ve "RIP Twitter" trendleri ile şikayet etti. Bu sınırlamalar özellikle haber ajansları, gazeteciler ve izleme servisleri tarafından yönetilen hesapları etkiliyor çünkü bu servisler her gün binlerce tweet'i incelemeye ihtiyaç duyuyor.

Reuters'ın haberine göre Ulusal Hava Durumu Servisi, tweetlenen şiddetli hava durumu ve buna bağlı hasar raporlarını göremeyebileceğini söylerken, abonelerden bunun yerine ofis telefon numaralarını kullanmalarını istedi.

Musk sınır koydu rakipler sevindi

Twitter elbette alternatifsiz değil. Bluesky ve Mastodon gibi Twitter benzeri platformlar ana alternatifler. Musk'ın tweet sınırı getirmesinin hemen ardından bu platformlar kısa sürede kullanıcı sayısını daha da artırdı. 

Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından başlatılan ve şu anda beta modunda olan Bluesky, Cumartesi günü "rekor düzeyde yüksek trafik" gördüğünü ve yeni kayıtları geçici olarak durdurduğunu söyledi. Ancak BlueSky herkese açık bir platform değil ve sadece davetiye yoluyla yeni kullanıcı kabul ediyor. Ancak sınırlı sayıda kullanıcıya hitap etmesine karşın trafiğinde yaşanan bu büyük artış dikkat çekici.

Mastodon'un yaratıcısı ve CEO'su Eugen Rochko ise anlık aktif kullanıcı tabanının Musk'ın açıklamasının hemen ardından 110 bin arttığını söyledi.