27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2024 22:25 | Son Güncelleme: 15.05.2024 22:33

iOS 17.5 yüklü iPhone'larda can sıkan hata: Silinen fotoğraflar geri geliyor

Apple'ın geçtiğimiz günlerde iPhone'lara sunduğu iOS 17.5 güncellemesi beraberinde kritik bir sorunu da getirdi. Bazı kullanıcılar güncellemeyi yüklemeleri sonrası uzun zaman önce fotoğraf galerilerinden sildikleri görüntülerin geri geldiğini paylaştı
iOS 17.5 yüklü iPhone'larda can sıkan hata: Silinen fotoğraflar geri geliyor

iOS 17.5 güncellemesi, yıllar önce silinen eski fotoğrafların galeride tekrar görünmesine neden olan bir hata içeriyor.

Reddit’te soruna ilişkin çok sayıda rapor var. Bir kullanıcı iPhone’u güncelledikten sonra 2021’de sildiği eski NSFW fotoğraflarının aniden iCloud’a yeniden yüklendiğini söylüyor. Başka bir kullanıcı defalarca sildiğini belirttiği 2010 yılına ait fotoğraflarının iCloud’a yedeklendiğini belirtiyor. iPhone’un çok önceden silinen fotoğrafı yeni çekilmiş gibi gösterdiğini iddia eden kullanıcılar da var.

Soruna tam olarak neyin sebep olduğu belli değil ancak iOS 17.5 dördüncü beta sürümde de bazı kullanıcıların karşılaştığı bir sorundu.

iPhone, Fotoğraflar uygulamasından silinen fotoğrafları son silinenler klasörüne taşır ve 30 gün boyunca saklar. Ancak, şikayetlerde çok daha eski silinen fotoğrafların geri geldiği belirtiliyor. Bu da Apple’ın silinen fotoğrafları söylediğinden daha uzun süre sakladığı anlamına geliyor.

Apple'dan resmi açıklama henüz gelmedi.

iOS 17.5 güncellemesi ile gelen yenilikler

iOS 17.5, Avrupa Birliği’nin “Dijital Hizmetler Yasası” kapsamında kıtadaki kullanıcılara önemli bir imkân tanıyacak. İlk olarak geçen yıl duyurulan “Web Dağıtımı” isimli bu özellik, internet sitelerinden uygulama indirmeye yarıyor. Yani Avrupalı bir kullanıcı, direkt olarak bir geliştiricinin kendi sitesinden uygulamayı indirebilecek.

Ancak bu geliştiricilerin bazı şartları da karşılaması gerekecek. Bunlar arasında Apple’ın geliştirici programının bir üyesi olmak, uygulamanın AB’de bir milyon indirmeye sahip olması ve veri toplama konusunda şeffaflıklar yer alıyor. Bunların güvenlik için önemli olduğu söylenebilir. Siteden indirme sadece Avrupa’ya özel olacak.

iOS 17.5, işletim sistemi genelinde bazı minik tasarım değişikliklerine de yer veriyor. Örneğin “Kitaplar” uygulamasında üst tarafta yer alan hedef ikonu yeniden tasarlanmış. Öte yandan Ayarlar’da da bir değişiklik var. “Gizlilk ve Güvenlik” bölümüne tarayıcılara Face ID gibi biyometrik tanımlama sistemlerini içeren geçiş anahtarlarıyla erişmeyi sağlayacak bir kısım eklenecek.

Son olarak podcast widget’ı da yenileniyor. iOS 17.5 ile dinlediğiniz podcast’e göre değişen renkler göreceğiz.

Airtag gibi takip cihazları, bazı istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyordu. “Bul” uygulamasına eklenecek Çarpraz Platform İzleme Tespiti olarak adlandırlan yeni özellik de bu tarz durumların önüne geçecek. Kullanıcılar, Apple sertifikalı olmasalar bile takip izlemelerini görebilecek ve bunları devre dışı bırakabilecek.

Apple kimliği ve şifresiyle çalışan bu özellik, cihazınız tamire gittiğinde "Bul"u açık bırakmanıza onu takip etmenize olanak tanıyor.

Apple'ın haber hizmeti Apple News+, kullanıcıların seveceği "Quartiles" isimli oyunla buluşacak. Kullanıcılar, kendilerine sunulan kutucuklardan kelimeler oluşturacak. News+ Türkiye'de olmadığı için Türkiye'deki kullanıcılar bu özellikten yararlanamayacak. Ayrıca hizmetin çevrim dışı kullanılmasını sağlayacak bir offline mod da eklendi.