06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2023 20:20 | Son Güncelleme: 11.09.2023 20:23

iPhone 15 ile birlikte eski kablolar çöpe gidiyor: USB-C değişikliği Apple için krize yol açacak mı?

Apple uzun yıllar sonra telefonlarından Lightning girişini kaldırıyor ve Avrupa Birliği'nin gelecek yıl yasallaşacak düzenlemesi öncesinde USB-C girişine geçiş yapıyor. Peki bu radikal değişiklik Apple'ı nasıl etkileyecek? Müşteri cephesinde bir kriz yaşanabilir mi?
iPhone 15 ile birlikte eski kablolar çöpe gidiyor: USB-C değişikliği Apple için krize yol açacak mı?

Apple 12 Eylül'de iPhone 15'i tanıtacak ve uzun süredir kullandığı Lightning konektöründen USB-C'ye geçiş yapacak. 10 yıldan uzun bir süre önce 30 pinli konektörden Lightning'e benzer bir geçiş yapıldığında, 30 pinli konektör için tasarlanmış kablolara ve aksesuarlara para yatırmış olan Apple kullanıcıları arasında büyük bir fırtına kopmuştu.

Geçişi Apple değil Avrupa istiyor

Onca yıl sonra, USB-C'ye geçişle birlikte bir başka önemli değişiminin eşiğindeyiz, ancak bu sefer bir fırtına olmayacak gibi görünüyor ya da en azından olmamalı. 9to5Mac'in haberine göre Apple yönetiminin öncülük ettiği bir karar olan Lightning'e geçişin aksine, USB-C'ye geçiş yasal bir gereklilikten kaynaklanıyor. USB-C'yi zorunlu kılan Avrupa yönetmeliği önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek.

Avrupa'nın zoruyla yapılan bir değişim olsa da, Apple'ın bu değişikliği kullanıcılarının yararı için yaptığı bir geçiş olarak tanımlayacağına ve hükümet düzenlemelerinden hiç bahsetmeyeceğine şüphe yok. 12 Eylül Salı akşamı yapılacak etkinlikte şirket yöneticilerinin değişikliğin ne kadar faydalı olacağını anlatması ihtimal dahilinde.

Geçiş daha kolay olacak

Lightning'e önceki geçişin aksine, USB-C'ye geçişin tüketiciler için çok daha kabul edilebilir bir değişiklik olmasının birkaç nedeni var. Yeni başlayanlar için şu şekilde ifade edilebilir: Apple'ın Lightning konektörü iPhone 5 ile piyasaya çıktığında yepyeni bir konektördü. Lightning kablolarına ve aksesuarlarına sahip olmak bir yana, iPhone 5'in piyasaya sürülmesine kadar hiç kimse Lightning konektörünü bizzat görmemişti. 30-pin konnektörden Lightning'e geçiş sarsıcı bir değişiklikti çünkü yepyeni aksesuarlar ve kablolar gerektiriyordu. Adaptör satın alabiliyordunuz, ancak bu o zamanlar için büyük bir değişimdi.

Apple'ın ilk yıllarında tercih ettiği 30 pinli konektör


Öte yandan USB-C, iPhone serisinde yeni olmasına rağmen, teknoloji dünyasında zaten her yerde bulunan bir konektör. Android telefonlar yıllardır USB-C kullanıyor. USB-C'ye geçişin, kararsız iPhone kullanıcılarının Android'e geçişini kolaylaştırabilecek bir engeli ortadan kaldırdığı iddia edilebilir, ancak bunun tersi de doğru.

USB-C oldukça yaygın

USB-C sadece en yeni Samsung, Xiaomi, Oppo, Realme, Vivo'da değil, pek çok Android telefonda yer alıyor ve kullanımı oldukça yaygın. Otomobillerde dahi USB-C bağlantı noktaları var, bisikletlerde USB-C bağlantı noktaları görmek artık sürpriz değil, Nintendo Switch USB-C tercih ediyor, Sony kameralar ve mikrofonlar da USB-C kullanıyor. USB-C kelimenin tam anlamıyla her yerde ve ilk günden iPhone 15 satın almayı düşünen biriyseniz, sayısız USB-C kablosu ve güç adaptörünün yanı sıra zaten birkaç USB-C cihazınız muhtemelen bir kenarda olabilir.

Apple ekosisteminde de USB-C mevcut

Ancak bu hamleyi daha az sorun haline getiren daha önemli nokta, Apple'ın kendi popüler ürünlerinin çoğunda zaten USB-C kullanıyor olması. USB-C, Apple ekosistemine ilk kez Nisan 2015'te 12 inç MacBook ile tanıtıldı. Bir yıl sonra, 2016 MacBook Pro'nun yenilenmesi ve tartışmalı kelebek klavyenin piyasaya sürülmesiyle USB-C bağlantı noktası Apple ekosisteminde çok daha yaygın bir hale geldi.

Apple ekosisteminde USB Type-C yuvası zaten kullanılıyor. Yeni iPad modellerinde de bu yuvayı görebilmek mümkün.

 

MacBook Pro'nun piyasaya sürülmesinden bu yana Apple, MacBook serisinin yeni modelleri başta olmak üzere iMac, Mac Studio, Mac Pro, iPad Pro, iPad Air, iPad mini, HomePod mini ve Apple TV dahil olmak üzere USB-C bağlantısına sahip pek çok ürün piyasaya sürdü.

Apple halihazırda mağazalarında çok sayıda USB-C kablosu ve aksesuarının yanı sıra USB-C bağlantı noktalarına ve kablolara sahip çok sayıda üçüncü parti aksesuar da satıyor. Apple'ın çevrimiçi mağazasında "USB-C" araması yapıldığında, temel kablolardan güç bankalarına, dock'lara, hub'lara ve harici sürücülere kadar en az beş sayfalık sonuç sayfası ortaya çıkıyor.

Apple, 12 Eylül'de iPhone 15'i tanıttığında USB-C'ye geçişi vurgulamak için özel bir parantez açabilir. Apple yöneticileri, zirvede USB-C'ye geçişin faydalarından bahsederken kullanıcıların bu değişimi daha iyi anlaması sağlanacak.

USB-C'ye geçişin avantajları

USB-C'ye geçiş sadece bir standardın değişmesiyle kalmayacak, beraberinde bazı avantajlar da getirecek. Apple'ın Eylül etkinliğinde tanıtılan iPhone 15 modellerinden en azından bazı modellerinin USB-C bağlantısına sahip olmasıyla 35W hızlı şarj teknolojisini desteklemesi bekleniyor.

Daha yüksek şarj hızlarının yanı sıra, USB-C'nin benimsenmesi çok daha yüksek veri aktarım hızlarıyla sonuçlanacak. Şimdiye kadar Lightning veri aktarım hızı noktasında geride kalmıştı ve iPhone'da en fazla 480Mbps (USB 2.0) gibi bugünün şartlarında kabul edilmesi güç bir hıza ulaşıyordu. Günümüzün iPhone'ları ProRes formatında 4K30 HDR video çekebiliyor. Bu kadar büyük video dosyalarını post prodüksiyon için başka bir cihaza taşımak, USB 2.0 hızlarında oldukça fazla zaman alıyordu.

Birçok kişi için en büyük kolaylık, seyahat ederken artık iki tür kablo taşımak zorunda kalmamak olacak. Artık fark etmeyecek. iPad Pro'yu şarj etmek için kullanılan kablo iPhone'u da şarj edebilecek ve MacBook Pro'ya harici bir sürücü bağlamak için kullanılan kablo iPhone'a da bağlanabilecek. Yerel bir USB-C bağlantı noktasına sahip olmanın sağlayabileceği yeni çevre birimi bağlantıları ise bu geçişin avantajlarını daha kayda değer bir hale getiriyor.