22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2024 22:29 | Son Güncelleme: 06.10.2024 23:20

iPhone 16 Pro inceleme: İşte dikkat çeken özellikleri

Teknoloji devi Apple yeni iPhone modellerini 9 Eylül'de duyurdu ve bu yıl dünyayla aynı anda Türkiye'de 20 Eylül'de satışa sunuldu. Peki iPhone 16 Pro hangi özellikleriyle öne çıkıyor?
iPhone 16 Pro inceleme: İşte dikkat çeken özellikleri

iPhone 16 Po, iPhone 16 Pro Max ile temelde aynı, sadece daha küçük ve daha hafif. Daha düşük (ve çok kullanışlı olmayan) 128 GB'tan başlayan depolama seçeneklerinin yanı sıra, iki telefon arasında önemli bir fark yok. 

iPhone 16 ve 16 Pro kameralarında iki büyük değişiklik var: Yeni Kamera Kontrol düğmesi ve görüntülerin nasıl işlendiğine dair yeni bir dizi kontrol. Düğmenin kendisi hibrit bir yapıya sahip: Fotoğraf çekmek için düğmeye sonuna kadar basabilir ya da hafifçe basarak dokunsal bir tıklamayı tetikleyebilir ve kaydırarak ayarlayabileceğiniz yakınlaştırma veya pozlama gibi bir ayarı açabilirsiniz. İki kez hafifçe basmak bu ayarlar arasında geçiş yapmanızı sağlıyor. (Erişilebilirlik ayarlarından dokunsal basışın basınç hassasiyetini ayarlayabiliyorsunuz, bu güzel bir özellik ancak ben varsayılan ayarın gayet iyi olduğunu gördüm).

Tasarım

Apple'ın iPhone 16 Pro'su, 15 Pro ile neredeyse aynı görünüyor. O halde gerçekten yeni olan ne? Yeni başlayanlar için öncelikle daha büyük. Ardından, yeni daha büyük ve çerçevesiz ekranının üzerinde 2 kat daha sert üçüncü nesil Ceramic Shield ile birlikte geliyor. Ve son olarak Kamera Kontrol tuşunu da unutmayalım.

Varsayılan olarak, telefon kilidi açıldığında tek bir tıklama kamerayı açarken bir diğeri fotoğraf çekiyor. Telefonu yan çevirmek ve normal bir kamera gibi düğmeyle çekim yapmak oldukça eğlenceli, ancak fiziksel düğme biraz sert ve baskı uygulamanız gerekiyor.

Solak olduğum için zaman zaman başlarda kendimi yanlışlıkla kamerayı açarken buldum. Ancak bunun da bir çözümü var: Çift tıklama gerektirecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz ve bu sorundan kurtuldum. Düğmeyi üçüncü taraf kamera uygulamalarını açacak şekilde de ayarlayabilirsiniz.

Apple'ın buna sadece "deklanşör düğmesi" değil de "Kamera Kontrolü" demesinin nedeni, buradaki dokunmatik panele daha fazla görev verebilmekten ileri geliyor. 

Açıkçası, tasarım söz konusu olduğunda çok fazla yenilik yok ve bu beklenen bir şey. iPhone 15 Pro, titanyum çerçevesiyle bu son iPhone grubu için bir nevi zirve noktasıydı. Ve şimdi sadece artan iyileştirmelere tanık oluyoruz. 

Ancak bu yanlış anlaşılmasın - iPhone 16 Pro şu an için piyasadaki en sağlam telefonlardan biri. Geleneksel düz Apple tasarımına sahip ve ekran dışındaki her şey pürüzsüz mat bir yüzeye sahip. Telefon, toza ve suya dayanıklılık için IP68 derecesine sahip ve standardın gerekliliklerinin çok ötesinde bir dayanıklılığa sahip olduğu iddia ediliyor. Yarım saat boyunca su altında 6 metreye kadar dayanabiliyor.

iPhone 16 Pro yeni 6,3 inç LTPO OLED ekranla geliyor. Süper ince çerçevelere sahip, her şey keskin görünüyor, kontrast çok iyi.

iPhone 16 Pro Max'in arka kısmı tek parça camdan oluşuyor ve Apple logosu ile kamera yuvası dışında mat bir yüzeye sahip. Kare şeklindeki adada üç premium kamera, LiDAR tarayıcı, LED flaş ve bir mikrofon yer alıyor.

Ekran

Ekran üçüncü nesil Ceramic Shield cam ile korunuyor ve Dinamik Ada bu modelde de mevuct. Ekran 120Hz yenileme hızını, HDR10 ve Dolby Vision standartlarını destekliyor. Apple, ekranın 2.000 nite kadar en yüksek parlaklık kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. 

Ekran, Apple'ın ProMotion adını verdiği 120Hz yenileme hızını destekliyor. Yenileme hızını 60Hz'de sınırlayabilmek dışında hiçbir kontrolünüz yok. 

iPhone 16 Pro, HDR10 ve Dolby Vision videoyu destekliyor ve bilinen tüm uygulamalar tarafından bu şekilde tanınıyor. Apple, HDR video oynatımını çok esnek bir şekilde yapıyor çünkü HDR'nin çalışması için içeriğin tam ekran görüntülenmesi gerekmiyor. Sadece ekranın video oynatılan kısmında çalışabiliyor ve iPhone'larda benzer bir bölgesel HDR yapabilen Android'lerden bir şekilde daha etkileyici. 

Performans

Apple iPhone 16 Pro ve 16 Pro Max, bugüne kadar bir telefonda bulunan en güçlü Apple silikonu olan Apple A18 Pro'yu kullanıyor. Altı çekirdekli bir CPU, altı çekirdekli GPU ve 8GB RAM'e sahip olan Apple, ısı dağılımı ve verimlilikteki iyileştirmeler sayesinde bu telefonlarda öncekilere kıyasla %20'ye kadar daha iyi bir performans vaat ediyor.

A18 Pro, 3nm süreci üzerine inşa edildi ve yeni bir 16 çekirdekli Neural Engine'e sahip. Toplam sistem belleği bant genişliğinde %17'lik bir artış var ve bu da önceki nesle göre %20'ye kadar daha hızlı olan 6 çekirdekli GPU'ya fayda sağlıyor.

Geliştirilmiş yeni 6 çekirdekli CPU, 4.04GHz hızında çalışan iki yüksek performanslı çekirdeğe ve 2.2GHz hızında çalışan dört verimli çekirdeğe sahip. Apple bu işlemcinin "bir akıllı telefondaki en hızlı işlemci" olduğunu ve çekirdeklerinin iPhone 15 Pro ile aynı iş yükünü %20 daha az güç kullanarak %15 daha hızlı çalıştırabildiğini söylüyor. 

A18 Pro çığır açan bir gelişme değil, genel olarak küçük artışlarla tipik bir kademeli yükseltme. Ancak iyileştirmelerden, özellikle de daha iyi sürekli performanstan kesinlikle memnun kaldık ve iPhone 16 Pro'nun oyun, video düzenleme ve daha fazlası için piyasadaki en güçlü akıllı telefonlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Kamera

iPhone 16 Pro ile iPhone 16 Pro Max kamera tarafında aynı özelliklere sahip. 16 Pro, 5x zoom kamera ve yeni ultra geniş ekran dahil olmak üzere 16 Pro Max ile tamamen aynı kurulumla geliyor. 

iPhone 16 Pro modelleri de önceki nesil gibi 48MP'lik geniş açılı kameraya sahip. iPhone 16'nın kameraları daha gerçeğe yakın ve soğuk bir görünüm sunuyor. Eğer bunu tercih etmiyorsanız, Kamera Denetimi tuşunu kullanarak, daha sıcak bir görünüm için Stiller arasında geçiş yapabilirsiniz.

iPhone 16 Pro, geçtiğimiz sene Pro Max'e özgü olan 5X optik yakınlaştırmaya da sahip.

iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'in öndeki 12MP'lik kamerasında herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Sonuçta zaten bu kamera oldukça yeterli.

iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max artık 4K çözünürlükte ve saniyede 120 kare video çekebiliyor. Yani videolarınız artık daha akıcı, daha keskin ve daha net görünecek.

4K 120 fps'yi test ettiğimizde, ekranın hareketlerimize verdiği tepkinin ne kadar çevik olduğunu fark ettik. Uçan kuşların, koşan kedilerin ve hızla geçen arabaların videolarını çektik. Sağ üstte bulunan saat imgesiyle birlikte çekim hızını saniyede 24 kareye kadar düşürebiliyor ve içeriğinize dramatik ve sinematik bir hava katabiliyorsunuz.

Bununla birlikte yeni Ses Miksi özelliği de oldukça başarılı. Ses Miksi özelliği, ayar kaydırma ikonuna tıklayarak çıkıyor ve muhteşem ses düzenleme yeteneklerine sahip.

Seçebileceğiniz dört farklı seçenek var:

Standart
Kadraj İçi
Stüdyo
Sinematik

Stüdyo ve Sinematik mod oldukça başarılı. Test için yaptığımız bir konuşma videosunda, Stüdyo özelliği kişinin sesini öne ve ortadan geliyor şekilde sundu. Arkadaki çekirge sesleri ve yaprakların hışırtısı ise arka planda kaldı. Bu sayede net, keskin ve odaklı bir deneyim yaşattı.

Sinematik mod ise standart videomuzu adeta bir film benzeri sesle sundu. Skeçler ve benzer içerikler üreten sosyal medyacılar için bu özellik işlerini çok daha üst bir seviyeye çıkarabilir.

Batarya ömrü

iPhone 16 Pro, 15 Pro'nun kapasitesine göre neredeyse %10'luk bir artışla 3.582mAh pil ile çalışıyor. 16 Pro Max'te de gördüğümüz gibi (burada da kapasite artışı vardı), 16 Pro kapasite artışına rağmen oyun ve video oynatmada neredeyse tamamen aynı sonuçları verdi. Ve yine Max'e benzer şekilde, web'de gezinme ve sesli arama sürelerinde anlamlı gelişmeler kaydettik.

Şarj hızı

iPhone 16 Pro hızlı kablolu şarjı destekliyor, ancak Apple maksimum güç değerini asla açıklamıyor. Şirket, uyumlu bir 20W şarj cihazıyla 30 dakikada %50 şarj beklendiğini belirtiyor. 30W+ güç adaptörüne takıldığında yeni MagSafe şarj cihazı aracılığıyla 25W'a kadar hızlı kablosuz şarj desteği de var.

Uyumlu bir Qi2 şarj cihazınız varsa, iPhone 16 Pro en fazla 15W'a kadar çıkıyor. 45W kablolu şarjı destekleyeceği yönünde iddialar olsa da bu gerçeği yansıtmıyor. Çoğu test telefonun yaklaşık 30W'ı desteklediğini gösteriyor. Apple, uyumlu bir şarj cihazıyla 30 dakika içinde %50 şarj vaat ediyor.

Testimizi 45W'lık bir şarj adaptörüyle yaptık. 15 dakika içinde %33 ve 30 dakika içinde %58 şarj elde ettik. Şarj cihazında geçirilen bir saat pilin %85'ini doldurdu. Optimize Edilmiş Pil Şarjı kapalıyken bile son %15'in dolması çok uzun sürüyor. Son %15'lik kısmın dolması yaklaşık 40 dakika sürdü ve iPhone 16 Pro, fişe taktıktan 1 saat 38 dakika sonra %100 şarja ulaştı. Bu, iPhone 15 Pro ile yaklaşık aynı süre.

iOS 18, bataryanın ömrünü daha da uzatacak bir Pil Sağlığı seçeneğine sahip ve şarj limitini %80 ile %100 arasında ayarlayabilirsiniz. Pil ayarlarında döngü sayısını ve pil sağlığını da görebilirsiniz. iPhone 16 Pro'da ters kablolu şarj mevcut ve 5W'lık hıza ulaşıyor.

Hoparlör

Apple iPhone 16 Pro, hoparlörlerden birinin kulaklık olduğu tipik bir hibrit stereo hoparlör kurulumuna sahip. Diğer hoparlör ise telefonun alt kısmında, USB-C bağlantı noktasının yanında yer alıyor. Her iki hoparlör de derin ve dengeli ses ile oldukça iyi derecede ses veriyor. iPhone 16 Pro hoparlörleri, tıpkı iPhone 15 Pro'da olduğu gibi başarılı ve ses performansları aynı. 

iOS 18

Apple iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro ve 16 Pro Max iOS 18 yüklenmiş olarak geliyor. Apple bu güncellemeyi çok büyük bir adım olarak sunmaya çalışsa da, günlük kullanımda o kadar büyük bir fark hissettirmiyor. Bununla birlikte, ana ekranlarda ve arayüzde derin kişiselleştirme seçeneklerine izin vermesi, kullanıcı arayüzünü oldukça benzersiz ve farklı hale getirme potansiyeline sahip olması önemli. Ki bu, yıllar boyunca iOS'ta eksik olan bir şeydi.

Tüm iPhone'lar en az beş yıllık iOS güncellemelerine sahip olacak.

Sonuç

iPhone 16 Pro, kendisinden bekleneni verebilen bir telefon olmuş. 

(+) Olabildiğince kaliteli ve dayanıklı bir yapı.
(+) İyileştirilmiş pil ömrü
(+) Kamera performansı

(-) Aynı segmentteki rakiplerine göre yavaş şarj hızı
(-) Apple Intelligence bekleyişi sürüyor