05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 26.11.2025 21:48 | Son Güncelleme: 26.11.2025 21:51

iPhone'larını yükseltmek isteyenler sıraya girdi: Apple 14 yıl sonra Samsung’u tahtından indirmeye hazırlanıyor

Counterpoint Research’ün Çarşamba günü yayımladığı rapora göre Apple, 2025 yılında Samsung’dan daha fazla akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu, şirketin 14 yıl sonra ilk kez bunu başarması anlamına geliyor
iPhone'larını yükseltmek isteyenler sıraya girdi: Apple 14 yıl sonra Samsung’u tahtından indirmeye hazırlanıyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Counterpoint’in CNBC’ye verdiği bilgilere göre Apple, bu yıl yaklaşık 243 milyon iPhone sevk edecek. Samsung’un sevkiyatları ise 235 milyon seviyesinde kalacak. Apple’ın küresel akıllı telefon pazarındaki payının yüzde 19,4’e ulaşması beklenirken, Samsung’un payının yüzde 18,7 olması öngörülüyor.

Sevkiyat, üreticilerin perakende kanallarına gönderdikleri cihaz sayısını ifade ediyor ve doğrudan satışlarla bire bir örtüşmüyor. Ancak bu veriler, talep ve satış beklentilerine dair önemli ipuçları sunuyor.

Apple’ın bu başarısı, eylül ayında piyasaya sürülen iPhone 17 serisi tarafından destekleniyor. Counterpoint’e göre söz konusu seri “çok güçlü” bir tatil sezonu performansı sergiledi.

iPhone 17'ye olan talep iPhone 16'nın çok üzerinde

Araştırma şirketine göre, iPhone Air dahil olmak üzere ABD’de iPhone 17 serisinin piyasaya çıkışından sonraki ilk dört haftadaki satışları, iPhone 16e hariç tutularak iPhone 16 serisine kıyasla yüzde 12 daha yüksek gerçekleşti. Apple için kritik bir pazar olan Çin’de ise aynı dönemde iPhone 17 serisinin satışları selefine göre yüzde 18 arttı.

Counterpoint Research Kıdemli Analisti Yang Wang, nota şu ifadeleri kaydetti:

“iPhone 17 serisinin son derece olumlu pazar karşılanmasının ötesinde, yukarı yönlü sevkiyat beklentisinin arkasındaki temel itici güç, yenileme döngüsünün kritik kırılma noktasına ulaşmış olmasıdır. COVID-19 patlaması sırasında telefon satın alan tüketiciler artık yükseltme fazına giriyor”

Counterpoint’e göre Samsung ise, pazar liderliğini geri alma çabasını zorlaştırabilecek şekilde, akıllı telefon pazarının düşük ve orta segmentlerinde Çinli üreticilerden gelen baskıyla karşı karşıya kalabilir.

Counterpoint Research, Apple’ın 2029 yılına kadar küresel akıllı telefon pazarındaki liderliğini koruyacağını öngörüyor. Analistler bunun birkaç nedenini sıraladı.

Öncelikle, 2023 ile 2025’in ikinci çeyreği arasında toplam 358 milyon ikinci el iPhone satıldı.

Counterpoint Research, “Bu kullanıcıların da önümüzdeki yıllarda yeni bir iPhone’a geçmeleri muhtemel. Bu faktörler, önümüzdeki çeyreklerde iPhone sevkiyat artışını desteklemesi beklenen önemli bir talep tabanı oluşturuyor” dedi.

Tarifeler Apple'ın üzerinde kayda değer bir olumsuz etki bırakmadı

Apple ayrıca ABD ile Çin arasındaki ticaret ateşkesi sayesinde tarifelerin beklenenden daha sınırlı etkisini hissetti. Bu durum, Apple’ın tedarik zincirini ve özellikle gelişmekte olan pazarlar gibi bazı bölgelerde büyümesini destekledi. Şirket aynı zamanda zayıflayan ABD dolarından ve tüketici güvenini artıran “dirençli ekonomik görünümden” de fayda sağladı.

Yang Wang, “Bu yapısal destekler sayesinde Apple, 2025 yılında yıllık sevkiyatlarda Samsung’u geçecek güçlü bir konumda bulunuyor” dedi.

Öte yandan Counterpoint, Apple’ın gelecek yıl giriş seviyesine konumlanan iPhone 17e modelini ve katlanabilir bir akıllı telefonu piyasaya sürmesini bekliyor. Araştırma şirketi ayrıca, Apple’ın sanal asistanı Siri’ye yönelik daha önce duyurulan iyileştirmelerin ve 2027’de beklenen “büyük iPhone tasarım yenilenmesinin” de önümüzdeki yıllarda Apple’ın üstünlüğünü destekleyeceğini belirtiyor.

Counterpoint şu değerlendirmeyi yaptı:

“Apple, ‘e’ serisinin büyümesi de dahil olmak üzere birden fazla fiyat segmentine yayılan ürün gamını genişleterek ve Pro ile Base modellerin lansman döngülerinde olası ayarlamalar yaparak, özellikle gelişmekte olan pazarlarda yükselen talebi yakalamayı ve daha hızlı büyümesi öngörülen alt-üst segmentte varlığını güçlendirmeyi stratejik olarak hedefliyor”

Şirket ayrıca şu sonuca vardı:

“iOS ekosistemine yönelik artan tercih, cihazlar arası uyumluluk ve yenilenmeyi bekleyen çok sayıda eski modelin Apple’ın mevcut kullanıcı tabanında bulunması sayesinde Apple, on yılın sonuna kadar diğer akıllı telefon üreticileri arasında liderliğini sürdürecek”