NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ilk ötegezegenini keşfetti. Resmi olarak LHS 475 b. olarak adlandırılan gezegen, Dünya'nın çapının yüzde 99'u kadar ve karasal olmasına rağmen, bilim insanları henüz bir atmosferi olup olmadığını bilmiyorlar.
JWST, 41 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegenin Dünya'dan birkaç yüz derece daha sıcak olduğunu ve yörüngesini iki günde tamamladığını ortaya çıkardı. LHS 475b hakkında öğrenilecek daha çok şey var. Bu tür ötegezegenler uzay teleskopları tarafından görünmüyordu ancak JWST teknolojisinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı.
A whole new world!
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) January 11, 2023
41 light-years away is the small, rocky planet LHS 475 b. At 99% of Earth’s diameter, it’s almost exactly the same size as our home world. This marks the first time researchers have used Webb to confirm an exoplanet. https://t.co/hX8UGXplq2 #AAS241 pic.twitter.com/SDhuZRfcko
"Görev daha yeni başlıyor"
Washington'daki NASA Genel Merkezi'nin Astrofizik Bölümü yöneticisi Mark Clampin yaptığı açıklamada, "Dünya büyüklüğünde, kayalık bir gezegenden elde edilen bu ilk gözlemsel sonuçlar, Webb ile kayalık gezegen atmosferlerini incelemek için gelecekteki birçok olasılığa kapı açıyor. Webb, bizi güneş sistemimizin dışındaki Dünya benzeri dünyalara dair yeni bir anlayışa giderek daha da yaklaştırıyor ve görev daha yeni başlıyor” ifadelerini kullandı.
Keşif hayret verici olsa da, şimdi bilim insanları gezegenin atmosferinin nelerden oluştuğunu belirlemek için çalışıyorlar. NASA, Kasım ayında teleskopun bir ötegezegenin atmosferinin yapısını daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarla başarılı bir şekilde ortaya çıkardığını duyurdu ve gücü uzaylı yaşamı da arayabileceğini gösteriyor.