06 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2024 09:50 | Son Güncelleme: 19.07.2024 12:58

Microsoft hatası küresel krize neden oldu: Türkiye dahil birçok yerde bankalar ve havalimanları çöktü

Birçok ülkede Windows sistemleri mavi ekran veriyor. Kritik bir sorun Windows'u beklenmedik bir şekilde kapanmaya zorladığında ortaya çıkan mavi ekranlar, birçok havalimanı ve bankanın çökmesine neden oldu. Türkiye'de de THY ve Denizbank olmak üzere birçok şirketin sisteminde sorun yaşanıyor
Microsoft hatası küresel krize neden oldu: Türkiye dahil birçok yerde bankalar ve havalimanları çöktü

Dünyanın farklı yerlerinden gelen açıklamalara göre birçok yerin acil servislerinde, bankalarda ve havalimanlarında sistemlerin çökmesine neden olan bir Windowsarızası yaşanıyor. Forbes'un haberine göre Windows makinelerinin önyükleme yapamadığı bildirilirken, teyit edilmemiş raporlar sorunun siber güvenlik firması Crowdstrike'ın yazılımından kaynaklandığını öne sürüyor. 

Down Detector

 

Birçok sektörde işlemler durdu

Down Detector web sitesi Microsoft, Visa, Ryanair ve diğer birçok şirket de dahil olmak üzere kesintiye uğrayan hizmet raporlarında keskin bir artış olduğunu gösteriyor. Microsoft'un Azure ve 365 bulut hizmetleri ABD'de gece geç saatlerde kesintiye uğrayarak bir havayolu şirketinin uçuşlarını iki saat süreyle durdurmasına ve diğerlerinin de olağan operasyonlarını kesintiye uğratmasına neden oldu. 

Londra Borsası Grubu, RNS haber hizmetinin, haberlerin web sitesinde yayınlanmasını engelleyen teknik bir sorun yaşadığını söyledi.

 

Birçok havalimanında uçuşlar durduruldu

Londra Borsası, Hong Kong ve Mumbai havalimanlarını da içeren ve giderek artan sorun bildiren sistemler arasına katıldı. Federal Havacılık İdaresi'ne göre ABD'de United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines, uçuşların tüm varış noktalarına durdurulduğu anlamına gelen ground stop kararı aldı. United ayrıca kokpit iletişim sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

THY de dahil havayolu şirketleri krizi işlemleri manuel yaparak çözmeye çalışıyor.

 

Cathay Pacific, Hong Kong havaalanında check-in sorunları yaşadığını söyledi. Berlin'de Schoenfeld Havalimanı operasyonlarını askıya aldı. Sydney ve Melbourne gibi büyük Avustralya havalimanları da teknik sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Bloomberg'ün haberine göre Microsoft'un konuyu aktif olarak incelediği ve mümkün olan en kısa sürede açıklama yapacağı belirtildi. 

Uzmanlar uyarıyor: Microsoft’tan yanıt alamayan tüm sağlayıcılar çöküyor, Bu aşamada son kullanıcının yapabileceği bir şey yok. Bilgisayarlarınızın ayarlarını boşuna değiştirmeyin. Microsoft taraflı sorun düzeldiğinde bilgisayar eskisi sağlıklı bir şekilde açılacak

 Avrupa'nın en büyük ikinci havayolu şirketi Lufthansa da sitesinde bir açıklama yayınlayarak, "Şu anda rezervasyon alma işlevi sınırlı olabilir. Bir çözüm üzerinde çalışıyoruz ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" dedi.

Sky News yayın yapamıyor

Ülkenin en önemli televizyon haber kanallarından biri olan İngiliz Sky News da yayın yapamadığını açıkladı. Kuruluşun CEO'su başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, kesinti için izleyicilerden özür dileriz" dedi. 

Birçok havalimanı krizle uğraşırken Brüksel Havalimanı önemli bir etki olmadığını söylüyor. Ana check-in ve handling sistemleri etkilenen MSFT yazılımı üzerinde çalışırken, bir yedek sistemleri var. Bu da bekleme sürelerinin biraz daha uzamasına neden oluyor.

Nasdaq sözcüsü: Piyasa normal şekilde çalışıyor

Charles Daly'nin haberine göre İskandinav bölgesindeki Nasdaq sözcüsü, şirketin Microsoft sorununun farkında olduğunu ancak ticaret ve piyasa gözetiminin normal şekilde çalıştığını söyledi.

Oteller de etkilendi

Oteller de bu durumdan etkileniyor. Bloomberg News fotoğraf ekip lideri Elaine To, check-in masasının kalem ve kağıda başvurmak zorunda kaldığı Hong Kong'daki Ocean Park Marriott'ta. Personel ona kesintinin sistemlerini küresel olarak etkilediğini söyledi. 

İsrail Merkez Bankası'nda da aksaklık yaşandı

İsrail Merkez Bankası, siber güvenlik firması CrowdStrike tarafından gerçekleştirilen küresel bir arızanın ülkenin bankacılık sisteminde bazı aksaklıklara neden olduğunu açıkladı. Merkez bankası, sorunun “olayın farkında olan ve bunu ele alan bankacılık sistemi üzerinde kısmi bir etki” yarattığını söyledi. Daha önce İsrail Sağlık Bakanlığı ve acil durum hizmetleri, sunucularının ve yardım hattının teknik sorun nedeniyle kesintiler yaşadığını söyledi.

Bloomberg'den Laura Noonan ve Leonard Kehnscherper'in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırarak bildirdiğine göre bazı JPMorgan çalışanları cuma günü firmanın sistemlerine giriş yapamadı. Banka ayrıca bazı alıcı taraf müşterilerine belirli işlemleri gerçekleştiremediğini açıkladı.

Hisseleri düştü

ABD'de Crowdstrike hisseleri, büyük kesintilerin havayolları, bankalar ve finansal hizmetler şirketlerinde hizmetleri aksatması nedeniyle piyasa öncesi ilk işlemlerde yüzde 14'e kadar düştü. Microsoft hisseleri, Windows yazılım sahibinin çevrimiçi hizmetlerinde bir kesinti olduğunu bildirmesinin ardından yüzde 2,8 düştü.

HaveIBeenPwned web sitesinin yaratıcısı Troy Hunt da X'te, Windows bilgisayarlar açılmadığında görülen bir arıza olan mavi ekranların birçok yerde olduğuna dair raporlar aldığını paylaştı. Hunt, “Şu anda çok garip bir şey oluyor: Son birkaç dakika içinde tamamen farklı birkaç medya kuruluşu tarafından arandım, hepsi Windows makinelerinin aniden mavi ekran verdiğini söyledi" ifadelerini kullandı. 

Sorunun ABD, Hindistan, Japonya ve dünyanın diğer pek çok ülkesinde de yaşandığına dair haberler var.  ABD acil servis bilgisayarları da sorundan etkilenmiş görünüyor. Hacker News web sitesinde yazan bir kullanıcı, acil servisin tamamının bu yüzden devre dışı bırakıldığını öne sürdü ve Oregon'da acil servis hattı olan 911'in çalışmadığını belirtti. 

Türkiye'de etkilenen şirketler

THY'nin biletleme ve rezervasyon yaptığı sistemin network altyapısı 20 dakika boyunca çöktü. Bu nedenle İstanbul Havalimanı’nda işlemler durdurulurken terminal’de bulunan kontuar, bilet satış ve uçak kapılarında yoğunluk oluştu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, “Yolculardan özür dileriz” dedi. Ayrıca Down Detector'e göre Denizbank başta olmak üzere Türkiye'de de birçok şirketten arızaya dair raporlar bildirildi.

Microsoft'tan sorunun devam ettiği uygulamaları açıkladı

Microsoft'tan yayınlanan açıklamaya göre etkilenen Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarında ilerleme kaydedildiği belirtildi. Şirket, "Kalan etkiyi ele alırken kullanıcıların hala düzelmeleri göreceğini bekliyoruz" dedi.

Açıklamada, Microsoft Defender, Microsoft OneNote, OneDrive for Business, SharePoint Online, Windows 365 gibi uygulamalardan gelen sorunların düzeltildiği duyuruldu. Ancak şu uygulamalarda şimdilik arızalar devam ediyor: PowerBI, Microsoft Fabric, Microsoft Teams,  Microsoft 365 admin center, Microsoft Purview.