06 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2024 10:15 | Son Güncelleme: 19.07.2024 11:30

Windows'ta Mavi Ekran hatası nedir, nasıl çözülür?

Dünyanın farklı ülkelerinde Windows sistemleri mavi ekran veriyor. Kritik bir sorunun Windows'u beklenmedik bir şekilde kapanmaya zorladığında ortaya çıkan mavi ekranlar, Türkiye'dekiler de dahil birçok havaalanı ve bankanın çökmesine neden oldu. Peki ama Mavi Ekran hatası nedir, nasıl çözülür?
Windows'ta Mavi Ekran hatası nedir, nasıl çözülür?

Bugün sabah saatlerinden itibaren birçok ülkede Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri hata verdi. Yaşanan teknik sorun nedeniyle başta bankalar ve havalimanlarının sistemleri çöktü. Microsoft (MSFT) dünya genelindeki işletmeleri ve kullanıcıları etkileyen bir hizmet kesintisi doğruladı ve sorunun çözülmeye çalışıldığını duyurdu. Peki ama Windows sistemleri mavi ekran vermesi ne anlama geliyor ve sorun nasıl çözülür? İşte Microsoft'un daha önce sitesinde kullanıcılarına hazırladığı rehber ve çözüm önerisi.

Bilgisayarınızda meydana gelen Mavi Ekran hataları, genellikle ciddi bir sorun nedeniyle Windows'un beklenmedik bir şekilde kapanması veya yeniden başlatılması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumlarda ekranda "Bilgisayarınıza zarar gelmesini önlemek için Windows kapatıldı" gibi bir uyarı görebilirsiniz.

Yeni eklenen donanımlar sebep olabiliyor

Bu hataların kaynağı, donanım veya yazılım problemleri olabilir. Eğer Mavi Ekran hatası almadan önce bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediyseniz, bilgisayarı kapatıp bu donanımı çıkararak yeniden başlatmayı deneyin. Eğer yeniden başlatma işlemi sorun yaratıyorsa, bilgisayarınızı güvenli modda başlatmanız faydalı olabilir.

Ayrıca, Windows Update üzerinden en son güncellemeleri yükleyebilir, çeşitli kaynaklardan yardım alabilir veya sistemi geçmişteki bir duruma geri yükleyerek sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bu adımlar Mavi Ekran hatasını çözmenize yardımcı olmazsa, Windows'ta yer alan Yardım Al uygulamasını kullanarak Mavi Ekran Sorun Gidericisi'nden destek alabilirsiniz. İşte adımlar:

1. Windows'ta Yardım Al uygulamasını açın.
2. Yardım Al uygulamasına "BSOD hatası sorunlarını giderme" yazın.
3. Uygulamadaki kılavuzlu talimatları izleyin.

Bu yöntemlerle Mavi Ekran hatalarınızı çözebilir ve bilgisayarınızı yeniden sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.

"Ayarlarınızı değiştirmeyin"

Bu uyarılara rağmen bugün yaşanan kriz küresel boyutta ve teknik bir nedenden kaynaklanıyor. Bu nedenle uzmanlar "Microsoft’tan yanıt alamayan tüm sağlayıcılar çöküyor, Bu aşamada son kullanıcının yapabileceği bir şey yok. Bilgisayarlarınızın ayarlarını boşuna değiştirmeyin. Microsoft taraflı sorun düzeldiğinde bilgisayar eskisi sağlıklı bir şekilde açılacak" uyarısında bulunuyor.