06 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2024 12:34 | Son Güncelleme: 19.07.2024 15:44

Küresel restart: Dünya çapında yaşanan kesintilerde son durum

Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşıyor. Türkiye'den THY, Denizbank dahil birçok şirket sorundan etkilenmiş durumda
Küresel restart: Dünya çapında yaşanan kesintilerde son durum

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor. ABD'li teknoloji şirketi Microsoft'tan yapılan açıklamada, Microsoft 365 sistemindeki çeşitli uygulamaları etkileyen teknik sorunun araştırıldığı kaydedildi. Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi. Kriz nedeniyle kriz yaşanan ülkelerden ve şirketlerden üst üste açıklamalar geldi. 

ABD merkezli hava yolu şirketi Frontiers tarafından yapılan yazılı açıklamada da şirketin sistemlerinde Microsoft kaynaklı teknik sorunların yaşandığı ve diğer şirketlerin de bu sorundan etkilendiği belirtilerek, sistemlerin kademeli bir şekilde tekrar normale döndürülmeye başlandığı bildirildi. 

ABD'de tüm uçuşlar iptal

Federal Havacılık Yönetimi (FAA) ABD'nin önde gelen havayolu şirketlerinin "iletişim sorunu" nedeniyle tüm uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Londra Borsası da etkilendi

Londra Borsası'nın (LSEG) açıklamasına göre, LSEG'in haber ve veri platformunda, dünya çapında kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşandı. Asya ticaret seansı sırasında LSEG, haberlerin platformda yayınlanması engelleyen küresel bir teknik sorunla karşılaştı.

Sky News canlı yayın yapamadı

Sky News Yönetim Kurulu Başkanı David Rhodes de sosyal medya sitesi X üzerinden yaptığı açıklamada, "Sky News, bu sabah canlı yayın yapamadı ve şu anda izleyicilere kesintiden dolayı özürlerimizi iletiyoruz" ifadesini kullandı. Öte yandan, basına yansıyan haberlerde, ABD'deki çok sayıdaki havalimanının yanı sıra Almanya, İspanya ve Avustralya'daki havalimanlarında yaşanan teknik aksaklıklardan ötürü çok sayıda uçuşun yapılamadığı bildirildi.

İngiltere'de sağlık sistemi durma noktasına geldi

İngiltere'de faaliyet gösteren havalimanları ve tren firmalarının açıklamalarına göre, ülke genelindeki havalimanlarında rötarlar yaşanırken tren seferleri için de iptal ve erteleme kararları alındı. Ülkenin ve dünyanın en büyük havalimanlarından Heathrow'un X hesabından yapılan paylaşımda, yaşanan küresel sorun nedeniyle sistemlerin etkilendiği ancak uçuşların sorunsuz gerçekleştirildiği belirtildi.

Londra'nın en büyük havalimanlarından Gatwick'te ise uçağa biniş ve güvenlik kontrollerinden geçişlerde sorunlar yaşandığı açıklandı. Luton Havalimanı ise bazı hava yolu şirketlerinin bilet işlemlerinde sorun yaşadığını duyurdu. İşlemlerin elle yapılması için ilave personel görevlendirildiği bilgisi paylaşıldı.

Stansted Havalimanı da işlemlerin elle gerçekleştirildiği için operasyonlarda yavaşlık olduğunu, uçuşların sorunsuz gerçekleştiğini ancak terminalde yoğunluk oluştuğunu duyurdu.

İskoçya'da da havalimanlarında sorunlar yaşandığı bildirildi. Edinburgh Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, terminalde bekleme sürelerinin normalden uzun sürdüğünü belirtildi. Açıklamada, güvenlik noktalarında bekleme sürelerinin 1 saati bulduğu kaydedildi.

Kuzey İrlanda da havalimanı operasyonlarında sorun yaşarken Belfast Havalimanı, uçuşların normal şekilde yapılsa da havalimanında yoğunluk bulunduğu bildirdi.

Makinistlere ulaşılamıyor

Ülke içinde ana şehirlerarası ulaşım araçlarından trenlerde de sorunlar yaşanıyor. Ulusal Demiryollarından yapılan açıklamada, 15 tren hattında gecikme, erteleme ve iptal olduğu ifade edildi.

Trenleri Londra'dan da geçen demir yolu şirketi Thameslink, "Bazı bölgelerdeki makinistlerle iletişim kuramıyoruz." açıklamasını yaptı. Bu durumun Thameslink ve Great Northern trenlerini etkilediği belirtildi.

Doktor randevuları etkilendi

İngiltere'deki sağlık ocağı randevu sistemleri de küresel sorundan etkilendi. Ulusal Sağlık Sistemi'nden (NHS) yapılan açıklamada, randevu ve hasta kayıt sistemlerinin etkilendiği, işlemlerin elle yapıldığı aktarıldı. Acil durum telefon hatlarının kesintilerden etkilenmediği belirtilen açıklamada, daha önce randevu alan hastaların aksi açıklanmadıkça belirtilen saatlerde randevularına gitmeleri gerektiği ifade edildi.

Ödeme sistemlerinde sorunlar yaşandı

Morrisons adlı market de bu sabah saatlerinde ödeme sistemlerinde sorunlar yaşamaya başladı. Yaklaşık 1 saat süren sorunun ardından birçok markette sorun çözüldü.

Berlin Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar durdu

Berlin Brandenburg Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar durduruldu. Alınan bilgiye göre, Berlin varışlı halihazırdaki uçuşlar farklı havalimanlarına yönlendiriliyor. Avustralya'nın çeşitli eyaletlerinde de bankalar ve havacılık sistemlerinin de dahil olduğu kurum ve kuruluşların işletim sistemlerini etkileyen bir kesinti ortaya çıktığı belirtildi.

En çok etkilenen ülkelerden biri Hollanda

Hollanda Kraliyet Havayolu KLM, çok sayıda uçuşu ertelediklerini açıklarken, Schiphol ve Eindhoven havalimanları yolcuları gecikme ve iptallere karşı uyardı. KLM'nin internet sayfasından yapılan açıklamada, "Hava yolları ve havalimanları, küresel bilgisayar arızasından etkilendi. Şimdilik operasyonun büyük bir bölümünü askıya almak zorunda kaldı." ifadesi yer aldı.

Eindhoven Havalimanı'nın X hesabından yapılan açıklamada, Windows tabanlı bilgisayarlardaki arızalar nedeniyle uçuşlarda aksaklıklar yaşandığı kaydedildi.

Hastaneler ameliyatları durdurdu

Hollanda'nın Achterhoek bölgesindeki Slingeland Hastanesinin internet sayfasında yayımlanan mesajda, küresel iletişim kesintisi nedeniyle yerel saatle 11.30'a kadar, çok acil hastalar dışında, hizmet verilmeyeceği, ayakta tedavi hizmetlerinin iptal edildiği ve yeni hasta kabul edilmeyeceği kaydedildi.

Mesajda, belirtilen saate kadar sadece acil durum gerektiren hastalara hizmet verileceği aktarılarak, hayati tehlike arz etmiyorsa hastaların hastaneye gelmemesi uyarısında bulunuldu. Ülkenin doğusundaki Emmen şehrindeki hastaneler de operasyonların askıya alındığı açıkladı.

Utrecht'te otobüsler çalışmıyor

Utrecht bölgesinde otobüs ulaşımını sağlayan Syntus firmasının X hesabından yapılan açıklamada, "Küresel bir bilgisayar arızası nedeniyle trafik kontrolümüz şu anda kullanılamamaktadır." denilerek, güvenlik nedeniyle Utrecht'teki otobüslerin bir sonraki duyuruya kadar çalışmayacağı duyuruldu.

Almere şehrinde otobüs ulaşımını sağlayan Allgo firması, işletim sisteminde arıza ve trafik kontrolünün kaybolması sebebiyle otobüslerin geçici olarak kullanılamadığını ve güvenlik amaçlı tüm otobüslerin garaja çekildiğini açıkladı. Kamu yayıncısı NOS'taki haberde, ülkedeki KNAB bankasının müşterilerinin hesaplarına giriş yapamadığı bildirildi.

Fransa'da da havacılıktan basına birçok sektör olumsuz etkilendi

Avrupa'daki diğer hava yolu şirketleri gibi Fransız hava yolu şirketi Air France da bilgisayar sistemlerindeki kesinti nedeniyle bazı uçuşlarda aksamalar olacağını duyurdu. Ayrıca Fransız TF1 kanalından Cnews'a ve Fransız gazetesi Le Figaro'ya kadar birçok basın yayın kuruluşu kesintiden etkilendi.

Fransız televizyon kanalları ekrana reklam ya da görsel koymada sorun yaşadıklarını bildirirken gazetelerin de bilgisayar işletim sistemlerine girişte sıkıntı yaşadığı açıklandı.

Disneyland Paris bile sorun yaşıyor

Avrupa'nın en büyük eğlence parkı Disneyland Paris'in sitesinde ve parkın içindeki reklam panolarında hata uyarıları veriliyor.

İtalya'da kara ve hava yolu trafiği durdu

İtalya'da kara ve hava yolu başta olmak üzere ulaşım sektörünü farklı boyutlarda etkilediği bildirildi. Roma Fiumicino Havalimanı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Roma havalimanlarının sistemleri etkilenmemiş olmasına rağmen, bilgi teknolojileri sistemlerinde yaşanan küresel bir sorun nedeniyle giden ve gelen uçuşlarda gecikmeler ve/veya iptaller meydana gelmektedir. Uçuşunuzun durumunu ilgili hava yolu şirketinden veya www.adr.it adresinden kontrol etmenizi öneririz" ifadeleri kullanıldı.

İtalya'nın bayrak taşıyıcı hava yolu firması ITA da küresel iletişim sıkıntısından yolcularının etkilenmemesi için çalışıldığını bununla beraber bu sorunun, bazı gecikme ve uçuş iptallerine yol açtığını bildirdi.

En az 17 uçuş iptal edildi. gecikmeler zirve yaptı

İtalyan basına yansıyan haberlerde, New York, Chicago, Detroit, Atlanta, Boston, Philadelphia, Alicante, Barselona, Londra, Manchester ve Edinburgh uçuşlarında 60 ile 90 dakika arasında değişen gecikmeler yaşandığı belirtildi. Ayrıca ITA'nın Roma Fiumicino Havalimanı'ndan yapılması gereken şu ana kadar 17 uçuşun iptal edildiği kaydedildi.

Diğer taraftan, Floransa ve Pisa havalimanlarını kullanacak yolcuların da uçuşlarını kontrol etmesi istenirken, Bologna'da ise uçağa biniş işlemlerinde bazı aksaklıklar yaşandığı ifade edildi.

TIR'ların girişi durdu

Ülkenin kuzeybatısındaki önemli limanlardan Cenova'da da TIR'ların giriş yaptığı terminaldeki sistemdeki arızlar nedeniyle limana giriş-çıkışların durdurulduğu, tırların limana giden yollarda uzun kuyruklar oluşturduğu bildirildi. Ülkede otoyollardan sorumlu Autostrade per l'Italia'nın (Aspi) da bilgi teknolojilerindeki sıkıntıyla başa çıkabilmek için ek personel görevlendirdiğini duyurduğu aktarıldı. Milano Borsası'nda da endeksin geç açıldığı belirtildi.

Avusturya'da bazı hastane ve hava yolu firmaları etkilendi

Avusturya'nın kamu yayıncı kurulu ORF'nin haberine göre, Vorarlberg eyaletine bağlı Dornbirn kenti ile Tirol eyaletine bağlı Kufstein kentinde 2 hastanede bilgisayarların çalışmaması nedeniyle yeni hastalar bölgedeki diğer hastanelere yönlendirildi. Tirol eyaletinde polis ve itfaiye gibi kuruluşlara hizmet veren kontrol merkezi de yazılım sorunundan etkilendi.

Uluslararası Viyana Schwechat Havaalanı'nda da 4 hava yolu firmasının bilgisayarlarında yaşanan sorun nedeniyle check-in işlemleri manuel olarak yapılırken, firmalar çalışmalarını sınırlamak durumunda kaldı ancak şu ana kadar herhangi bir uçuş iptali olmadı.

Ülkeler son durumu bildirdi

  • Amsterdam Schiphol Havalimanı sözcüsü, küresel siber kesintiden etkilendiklerini söyledi. Sözcü, kaç uçuşun etkilendiğinin henüz belli olmadığını sözlerine ekledi.
  • Hong Kong Havalimanında arıza nedeniyle check-in işlemlerinin online olarak değil elle yapıldığı belirtildi.
  • İrlanda'da Ryanair, kesinti nedeniyle küresel çapta aksama yaşandığını duyurdu.
  • Alman havayolu şirketi Lufthansa, "Şu anda profı̇l ve rezervasyon alma ı̇şlevsellı̇ğı̇ sınırlı olabı̇lı̇r. Bır çözüm üzerınde çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.
  • İsrail Sağlık Bakanlığı "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor" açıklaması yaptı.
  • Alman Borsası, ı̇şlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi.
  • Almanya'da uçak seferleri de etkilendi. Hamburg Havalimanı sistemlerde yaşanan aksaklıklar nedeniyle yoğunluk meydana geldi.
  • İsviçre Borsası'ndan yapılan açıklamada, altıncı grup sistemlerin normal çalıştığı kaydedildi.
  • İspanya'da tüm havalimanlarının bilgi teknolojileri (BT) kesintisinden etkilendiği kaydedildi.