05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2023 18:22 | Son Güncelleme: 26.07.2023 18:37

Microsoft hazinenin anahtarını buldu: Yapay zeka ile kasasına 350 milyar dolar daha atacak

Yatırım bankası Wedbush'un Genel Müdürü Dan Ives, Microsoft'un yapay zeka yatırımlarıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Ives, yapay zekanın teknoloji devi için 'altın bir fırsat' yaratmasıyla Microsoft'un piyasa değerine 350 milyar dolar daha ekleyebileceğini belirtti
Microsoft hazinenin anahtarını buldu: Yapay zeka ile kasasına 350 milyar dolar daha atacak

Wedbush'un Genel Müdürü Dan Ives'e göre, Microsoft'un değerlemesi, yaklaşan yapay zeka harcamaları sayesinde 350 milyar dolar daha artış gösterebilir. 

Ives, Wall Street'in beklentilerini aşan bir ikinci çeyrek kazanç raporu yayınlamasının ardından Salı günü Microsoft hissesi için hedefini 375 dolardan 400 dolara yükseltti. Insider'ın hesaplamalarına göre, hisselerin bu seviyeye ulaşması için mevcut fiyatından yüzde 14 yükselmesi gerekiyor ki bu da şirketin toplam piyasa değerine 367 milyar dolar eklenmesi anlamına geliyor.

Ives, Salı günkü bir araştırma notunda Microsoft için "ileride büyük bir altın fırsat" olarak nitelendirdiği yapay zeka yatırımları nedeniyle hisse senedinde yükseliş bekliyor.

OpenAI yatırımı önemli bir hamle

Ives, Redmond merkezli teknoloji devi Microsoft'un ChatGPT geliştiricisi OpenAI'ye daha önce yaptığı yatırımlar nedeniyle yapay zeka savaşında önde olduğuna dikkat çekti ve "Taht Oyunları" olarak adlandırdığı yapay zeka savaşında erken bir liderliğe sahip olduğuna inandığını belirtti.

Veri merkezi inşası maliyetlerini artırdı

Microsoft, Salı günü sektöre yönelik harcamalarını artırmaya yönelik bir plan ortaya koydu ve bu çabayı desteklemek için daha fazla veri merkezi inşa ettiği için 30 Haziran'da sona eren üç ayda maliyetlerinin arttığını açıkladı.

CEO konuştu hisseler düştü

Hisse senetleri kazanç raporundan önce yüzde 46 artış göstermişti ancak hissedarların CEO Satya Nadella'nın yapay zekanın gelecek yıl kazançlarda yalnızca "kademeli" bir artış sağlayacağı yönündeki uyarısını değerlendirmesiyle Çarşamba günkü açılış zili öncesinde yüzde 4 düşüş gösterdi.

Microsoft, ChatGPT'ye olan ilginin yılın başında patlamasından bu yana yatırımcıların yapay zeka ile ilgili hisse senetlerine hücum etmesiyle, 2023 yılında toplam değerlerinin trilyonlarca dolar arttığını gören ve "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan küçük bir mega-cap teknoloji grubundan biri. Bu grubun içinde Alphabet, Meta ve Nvidia gibi diğer teknoloji devleri de yer alıyor.

Yapay zeka Google'a 100 milyar dolar kazandırdı

Bu grubun bir diğer üyesi olan Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri, kendi yapay zeka harcamalarını açıkladıktan sonra Çarşamba günü piyasa öncesi işlemlerde yüzde 7 artış gösterdi ve yaklaşık 100 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşma yolunda ilerledi.

Microsoft'un son bilançosu

Microsoft'un açıkladığı son çeyrek bilançosunda  karlılığını artırdığ görüldü. Şirket Haziran ayında sonra eren çeyrek döneminde hisse başına 2,55 dolar kar beklenirken 2,69 dolar kar etti ve beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. Gelirler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artarak 56,19 milyar dolara yükseldi. Analistler ise 55,47 milyar dolar gelir bekliyorlardı.

Microsoft'un bulut programlama platformu Azure'nin gelirleri 23,45 milyar dolar olurken, Office bölümün karı 18,15 milyar dolar olarak gerçekleşti. Analistler ise Azure'den 23,55 milyar dolar ve Office'den 18,08 milyar dolar gelir öngörülüyorlardı.