16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2024 17:09 | Son Güncelleme: 01.03.2024 17:49

Musk, OpenAI’a sözleşme ihlali gerekçesiyle dava açtı

Elon Musk, OpenAI ve CEO’su Sam Altman’a ChatGPT’nin üreticisinin kâr elde etmeyi amaçlamak yerine insanlığa fayda sağlamak yönündeki kuruluş amacına ihanet ettikleri gerekçesiyle dava açtı
Musk, OpenAI’a sözleşme ihlali gerekçesiyle dava açtı

Dava dosyasına göre milyarder Elon Musk, OpenAI’ın oluşumunu finanse ederken Sam Altman ve OpenAI’ın başkanı olan Greg Brockman ile şirketi, toplumun yararı için teknolojinin gelişmesine odaklanarak, kâr amacı gütmeyen bir nitelikte tutmak için anlaşmış olduğunu dile getirdi. Davaya göre ayrıca, kuruluş anlaşması gereğince OpenAI’ın kodlarının herhangi bir özel şirkete fayda kazandırmak yerine kamuya açık hale getirilmiş olması da gerekmekte.

"Şirket misyonunun dışına çıkıyor"

Öte yandan, Musk’ın iddiasına göre, Microsoft ile yakın ilişkiler geliştiren OpenAI ve yönetici kadrosu bu sözleşmeyi resmen ateşe atarak şirketi misyonunun dışına çıkıyor. Davaya göre “Open AI, fiilen dünyanın en büyük teknoloji şirketi olan Microsoft’a özel bir kapalı kaynağa dönüştürüldü”. Musk’ın iddiasına göre yeni yönetim kurulu altında şirket, insanlığa bir fayda sağlamak yerine Microsoft’un kâr oranını maksimize edecek bir genel yapay zekâ modeli geliştiriyor.

Musk’ın açtığı davanın temelinde sözleşmenin ihlali, güvene dayalı görevin ihlali ve haksız ticari uygulamalar var. Musk, ayrıca, Microsoft da dahil olmak üzere herhangi birinin OpenAI’ın teknolojisinden yararlanmasının engellenmesi adına mahkeme kararı talep ediyor.