29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2024 11:56 | Son Güncelleme: 01.03.2024 14:16

Sam Altman'ın görevden alınmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

New York Times, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun yönetim kurulunun kasım ayında şirketin CEO'su Sam Altman'ı beklenmedik bir şekilde görevden almasının ardından soruşturmasını başlattığını yazdı
Sam Altman (Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times)
Sam Altman (Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times)

Cade Metz, Tripp Mickle, Matthew Goldstein / New York Times

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) OpenAI'ın yönetim kurulunun geçen yılın sonunda beklenmedik bir şekilde CEO'su Sam Altman'ı görevden almasının hemen ardından soruşturma başlattı. SEC, durum hakkında bilgi almak amacıyla ChatGPT çevrimiçi sohbet robotunun geliştiricisi OpenAI'ye resmi talepler gönderdi. SEC'in Altman'ın davranışını mı, yönetim kurulunun onu görevden alma kararını mı yoksa her ikisini de mi araştırdığı belli değil.

OpenAI, kısa süre sonra yeniden göreve getirilen Altman'ın görevden alınmasıyla ilgili olayın üstünü kapatmaya çalışşsa da tartışma şirketin peşini bırakmamaya devam ediyor. SEC soruşturmasına ek olarak, San Francisco merkezli yapay zeka şirketi, Altman'ın davranışları ve kurulun onu görevden alma kararı hakkında kendi soruşturmasını yürütmesi için bir hukuk firmasıyla anlaştı.

Yönetim becerisine güvenmediğini söyledi

Yönetim kurulu, 17 Kasım'da Altman'ın OpenAI'ı yönetme becerisine artık güvenmediğini söyleyerek görevine son verdi. Kurul, ayrıntılı bilgi vermese de iletişimlerinde tutarlı bir şekilde samimi olmadığını belirtti. Beş gün sonra Altman'ı görevine iade etmeyi kabul etti. Bazı kaynaklara göre kurul özel olarak Altman'ın bir yapay zeka çip projesi için Orta Doğu'daki yatırımcılardan para toplamaya yönelik tüm planlarını paylaşmamasından endişe duyduğunu söyledi.

 SEC ve OpenAI sözcüleri ve Altman'ın avukatı yorum yapmaktan kaçındı. SEC'in soruşturması daha önce The Wall Street Journal tarafından rapor edilmişti.

ChatGPT ile yapay zeka patlaması yaşandı

OpenAI, 2022'nin sonunda ChatGPT'yi piyasaya sürdüğünde sektör çapında bir yapay zeka patlamasını başlattı. Şirket, kısa taleplerden metin, ses ve görüntü üretebilen, üretken yapay zeka adı verilen teknolojilerde lider olarak kabul ediliyor. Yakın zamanda yapılan bir finansman anlaşması, girişime 80 milyar dolardan fazla değer kazandırdı.
Pek çok kişi, bilgisayarların davranış biçiminde temel bir değişimi temsil eden üretken yapay zekanın, sektörü iPhone veya web tarayıcısı kadar baştan aşağı yeniden yaratabileceğine inanıyor. Diğerleri ise teknolojinin ciddi zararlara yol açabileceğini, çevrimiçi dezenformasyonun yayılmasına yardımcı olabileceğini, işlerin alışılmadık bir hızla yer değiştirebileceğini ve hatta belki de insanlığın geleceğini tehdit edebileceğini savunuyor.

Altman yapay zeka çabasının yüzü haline geldi

ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinin ardından Altman, bir yandan tehlikeleri kabul ederken bir yandan da teknolojiyi sürekli olarak tanıtarak sektörün üretken yapay zekaya yönelik çabasının yüzü haline geldi. Altman'ın görevden alınmasıyla ilgili kargaşayı çözmek amacıyla kendisi ve yönetim kurulu, iki üyeyi görevden alıp iki üyeyi eklemeye karar verdi: Eski Salesforce yöneticisi Bret Taylor ve eski Hazine Bakanı Lawrence Summers. Altman ve yönetim kurulu ayrıca OpenAI'ın konuyla ilgili kendi soruşturmasını başlatması konusunda da anlaştı. WilmerHale hukuk firması tarafından yürütülen bu soruşturmanın yakında tamamlanması bekleniyor.

©️ 2024 The New York Times Company