08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2023 18:28 | Son Güncelleme: 07.04.2023 18:47

NASA galakside patlayan bir yıldızın bilinen en genç kalıntısını görüntüledi

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan yeni kızılötesi görüntü galakside patlayan büyük bir yıldızın bilinen en genç kalıntısını gözler önüne serdi. Bilim insanlarına göre 340 yıl önce patlayan yıldızın kalıntıları bu tür süpernovaların nasıl meydana geldiği hakkında bilgi verebilir
Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA

Bir yıldızın patlaması dramatik bir olay sayılabilir ancak yıldızın geride bıraktığı kalıntılar daha da dramatik olabilir. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan yeni bir kızılötesi görüntü çarpıcı örnekler sunuyor. Elde edilen görüntü 340 yıl önce bir yıldız patlamasıyla oluşan süpernova kalıntısı Cassiopeia A'yı (Cas A) gösteriyor. Cas A, galakside patlayan büyük bir yıldızın bilinen en genç kalıntısı ve bu da onu bu tür süpernovaların nasıl meydana geldiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için eşsiz bir fırsat haline getiriyor.

Bu gözlemleri gerçekleştiren Webb programının baş araştırmacısı, Indiana, West Lafayette'deki Purdue Üniversitesi'nden Danny Milisavljevic, "Cas A gibi patlayan bir yıldızın enkaz alanına bakmak daha önce orada ne tür bir yıldız olduğunu anlamamızı sağlayacak. Bu yıldızın nasıl patladığını anlamak ve bir tür yıldız otopsisi yapmak için mükemmel bir fırsat" dedi.

Programın yardımcı araştırmacılarından Princeton, New Jersey'deki Princeton Üniversitesi'nden Tea Temim de "Önceki kızılötesi görüntülerle karşılaştırıldığında, daha önce erişemediğimiz inanılmaz ayrıntılar görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Cassiopeia A, NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi de dahil olmak üzere bir dizi yer ve uzay tabanlı gözlemevi tarafından geniş çapta incelenen prototipik bir süpernova kalıntısı. Çoklu dalga boyu gözlemleri birleştirilerek bilim insanlarına kalıntı hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlanabilir.