NASA'nın Perseverance Rover aracı geçen hafta Kızıl Gezegen'deki Jezero Krateri'ne inerek yeni araştırmasının ilk örneğini aldı. Araç neredeyse bir yıldır eski mikroplar ve organikler içerebilecek örnekleme alanları aramak için Mars'ta dolaşıyor. Fakat bilim insanları alınan son örneklerden Mars’ta yaşam belirtisi çıkarabileceklerini ön görüyor. Aracın aldığı kalıntıların ise 10 yıl sonra Dünya’ya varması bekleniyor.
Bu süre zarfında, krater tabanına ve Neretva Vallis deltasının tabanına odaklanan dört arama çalışmasından ilkini tamamladı. Şimdi de deltanın tepesindeki değerli kayaları arayacağı ikinci seferine başladı. Bunların her ikisi de NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülen çalışmanın bir parçası.
Milyarlarca yıl öncesi görülecek
Perseverance'ın Caltech'teki proje bilimcisi Ken Farley "Perseverance'ın hareket kabiliyeti, ilk sefer sırasında nispeten düz krater tabanından magmatik örnekler toplamamıza ve daha sonra kraterin deltasının tabanına gitmemize izin verdi. Burada kurumuş bir göl yatağında birikmiş ince taneli tortul kayaçlar bulduk. Şimdi ise bir nehirde çökelmiş iri taneli tortul kayaçlar bulduğumuz jeolojik bir konumdan örnekleme yapıyoruz. Gözlemlenecek ve toplanacak ortamların bu çeşitliliğiyle, alınan örneklerin milyarlarca yıl önce Jezero Krateri'nde neler olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayacağından eminiz" dedi.
Numunelerin Dünya’ya dönüşü
Perseverancea topladığı numuneleri iniş aracına teslim edecek, o da daha sonra tüpleri küçük bir roketin muhafaza kapsülüne yerleştirmek için robotik bir kol kullanacak. Roket daha sonra Mars'ın yörüngesine fırlatılacak ve Dünya Dönüş Yörünge Aracı adı verilen bir başka ESA uzay aracı gelerek muhafaza kapsülünü alacak. Bu kapsül daha sonra 2033 yılına kadar Dünya'ya geri getirilecek ve böylece Mars'tan ilk kez numune getirilmiş olacak.