19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.03.2023 16:37 | Son Güncelleme: 17.03.2023 18:04

NASA'dan ilginç çözüm: Uzay çöpü krizine karşı lazer

Yörüngedeki 100 trilyon uzay çöpü, hem uydular hem de roketler için uzayı adeta bir mayın tarlasına dönüştürdü. Forbes, potansiyel zararı milyarlarca dolar olan bu soruna NASA'nın ilginç planını yazdı. Uzay ajansı güçlü lazerler kullanarak, çöpleri uzay boşluğuna ittirmeyi planlıyor
NASA'dan ilginç çözüm: Uzay çöpü krizine karşı lazer

NASA, Dünya'nın yörüngesindeki uzay enkazını kaldırmak için lazerler ve manuel uzay çekicileri kullanmayı düşünüyor. Bazı uzmanlar, uzaydaki trilyonlarca çöp parçasının yörüngedeki uydular için tehlike yarattığını söyledi. Uzay ajansı bu sorunla başa çıkarken, uzay çöplerini Dünya'nın yörüngesinden çıkarmak için yer ve uzay tabanlı lazerlerin kullanılabileceğini ancak uzay römorkörleri ve roketlerin de bir seçenek olduğunu paylaştı.

NASA, Dünya'nın yörüngesindeki çöplerin yörüngedeki uyduları ve uzay araçlarını tehdit etmesi nedeniyle uzay enkazının kaldırılmasının gerekli olduğunu, her biri 1 ile 10 santimetre arasında değişen 100 bin küçük enkaz parçasının kaldırılmasıyla tahmini 23 milyon dolarlık zararın önlenebileceğini belirtti. Uzay ajansına göre, büyük enkaz parçaları ve ajansın endişe duymasına sebep olan 50 nesne roket kullanımını gerektirebilir. Ancak NASA, bu planın en karmaşık ve en geri kalmış seçeneklerden biri olduğunu ekledi.

Raporda hangi yöntemin tercih edildiği belirtilmemekle birlikte, daha küçük enkazlar için yer veya uzay tabanlı lazerlerin, daha büyük enkazlar için ise uzay römorkörlerinin kullanılmasının tercih edileceği yer aldı. NASA, sorunun hafifletilmesine yönelik çabaların, ABD hükümeti ve ordusuyla işbirliğini gerektirecek bir yönteme karar verilmesinin ardından on yıldan kısa bir süre içinde net faydalar sağlayabileceğini açıkladı.

Dünya'nın yörüngesinde 100 trilyon uzay çöpü olduğu tahmin ediliyor, ancak Avrupa Uzay Ajansı'na göre sadece 130 milyon parçanın yerini tespit etmek mümkün. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, Rus hükümetinin 2021'de kendi uydularından birine karşı anti-uydu füzelerini test etmesinin ardından bin 500'den fazla izlenebilir uzay çöpü oluştu. Bu parçaların daha sonra yüz binlerce küçük enkaz parçası oluşturabileceği tahmin ediliyor.

Uzay çöpü nedir?

Bazen uzay çöpü olarak da adlandırılan uzay enkazı, Dünya'dan cisimler fırlatıldıkça yörüngedeki uydular için büyüyen bir sorun haline geldi. Avrupa Uzay Ajansı'na göre 1957'den bu yana 6 bin 370 roket fırlatıldı ve bu roketler Dünya'nın yörüngesine 15 binden fazla uydu yerleştirdi. Ajans, enkaz parçalarının uzay araçlarının parçalanması, patlaması ve çarpışması da dahil olmak üzere birçok nedenden kaynaklandığını söyledi. Plymouth Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Dr. Imogen Napper,  uzay enkazının birikmesinin okyanusta zaman içinde biriken plastik kirliliğine benzediğini belirterek, "Küresel bir anlaşma olmadan aynı sorun uzayda da yaşanabilir" dedi.