16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.05.2024 12:50 | Son Güncelleme: 29.05.2024 12:55

NYT: OpenAI yeni bir yapay zeka modeli üzerinde çalışıyor

OpenAI'ın üzerinde çalıştığı gelişmiş yeni bir yapay zeka sistemi, ChatGPT'ye güç veren GPT-4'ün yerini alacak. NYT'ye göre şirket ayrıca yapay zekanın risklerini ele almak için yeni bir güvenlik komitesi oluşturdu
NYT: OpenAI yeni bir yapay zeka modeli üzerinde çalışıyor

Cade Metz / New York Times

OpenAI yaptığı açıklamada, popüler çevrimiçi sohbet robotu ChatGPT'yi çalıştıran GPT-4 teknolojisinin yerini alacak yeni bir amiral gemisi yapay zeka modelini eğitmeye başladığını duyurdu. Dünyanın önde gelen yapay zeka şirketlerinden biri olan San Francisco'lu startup paylaştığı blog yazısında, insan beyninin yapabildiği her şeyi yapabilen bir makine olan "yapay genel zeka (AGI)"yı inşa etmeye çalışırken bu yeni modelin yeteneklerini bir sonraki seviyeye taşıyacağının beklendiğini söyledi.

Yeni model, sohbet robotları, Apple'ın Siri'sine benzer dijital asistanlar, arama motorları ve görüntü oluşturucular dahil olmak üzere yapay zeka ürünleri için bir motor olacak. OpenAI ayrıca yeni modelin ve gelecekteki teknolojilerin yarattığı riskleri nasıl ele alması gerektiğini araştırmak üzere yeni bir Güvenlik ve Emniyet Komitesi oluşturduğunu açıkladı. Şirket, “Hem yetenekler hem de güvenlik konusunda endüstri lideri olan modeller inşa etmekten ve piyasaya sürmekten gurur duyarken, bu önemli anda sağlam bir tartışmayı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Eleştirileri hafifletmeyi amaçlıyor

OpenAI, yapay zeka teknolojisini rakiplerinden daha hızlı ilerletmeyi hedeflerken, teknolojinin giderek daha tehlikeli hale geldiğini, dezenformasyon yaymaya, iş gücünün yerini almaya ve hatta insanlığı tehdit etmeye yardımcı olduğunu söyleyen eleştirmenleri de yatıştırmayı amaçlıyor. Uzmanlar teknoloji şirketlerinin yapay genel zekaya ne zaman ulaşacakları konusunda hemfikir değiller, ancak OpenAI, Google, Meta ve Microsoft gibi şirketler on yıldan uzun bir süredir yapay zeka teknolojilerinin gücünü istikrarlı bir şekilde artırdı ve kabaca her iki ila üç yılda bir gözle görülür bir sıçrama gösterdi.

OpenAI'nin Mart 2023'te piyasaya sürdüğü GPT-4, sohbet robotlarının ve diğer yazılım uygulamalarının soruları yanıtlamasını, e-posta yazmasını, dönem ödevi oluşturmasını ve verileri analiz etmesini sağlıyor. Teknolojinin bu ay tanıtılan ve henüz yaygın olarak kullanılmayan güncellenmiş bir versiyonu da görüntüler oluşturabiliyor ve sorulara ve komutlara son derece konuşkan bir sesle yanıt verebiliyor.

Scarlett Johansson'dan ses tepkisi

OpenAI'nin GPT-4o adı verilen güncellenmiş versiyonunu göstermesinden günler sonra aktris Scarlett Johansson, “ürkütücü bir şekilde kendininkine benzeyen” bir ses kullandığını söyledi. OpenAI'nin CEO'su Sam Altman'ın sesini lisanslama çabalarını reddettiğini ve avukatlarından OpenAI'dan sesi kullanmayı bırakmasını istediğini söyledi. Şirket, sesin Johansson'a ait olmadığını söyledi.

Dijital verileri analiz ederek öğreniyor

GPT-4o gibi teknolojiler becerilerini sesler, fotoğraflar, videolar, Wikipedia makaleleri, kitaplar ve haber makaleleri de dahil olmak üzere büyük miktarda dijital veriyi analiz ederek öğreniyor. New York Times aralık ayında OpenAI ve Microsoft'a dava açarak yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif haklarının ihlal edildiğini iddia etmişti.

Üretilmesi 1 yılı aşabilir

YZ modellerinin dijital “eğitimi” aylar, hatta yıllar sürebilir. Eğitim tamamlandıktan sonra, YZ şirketleri genellikle teknolojiyi test etmek ve kamu kullanımı için ince ayar yapmak için birkaç ay daha harcarlar. Bu, OpenAI'nin bir sonraki modelinin dokuz ay ila bir yıl veya daha uzun bir süre piyasaya gelemeyeceği anlamına gelebilir. Şirketten yapılan açıklamada, OpenAI yeni modelini eğitirken, yeni Güvenlik ve Emniyet komitesinin teknolojinin korunmasına yönelik politika ve süreçleri geliştirmek için çalışacağı belirtildi. Komitede Altman'ın yanı sıra OpenAI yönetim kurulu üyeleri Bret Taylor, Adam D'Angelo ve Nicole Seligman da yer alıyor. Şirket yeni politikaların yaz sonu ya da sonbaharda yürürlüğe girebileceğini söyledi.

Şirketteki ayrılıklar

Bu ay OpenAI, kurucu ortaklarından ve güvenlik çalışmalarının liderlerinden biri olan Ilya Sutskever'in şirketten ayrıldığını açıkladı. Bu durum OpenAI'nin yapay zekanın yarattığı tehlikelerle yeterince mücadele etmediği yönünde endişelere neden oldu. Sutskever, kasım ayında Altman'ı OpenAI'den uzaklaştırmak için diğer üç yönetim kurulu üyesine katılmış ve Altman'ın şirketin insanlığın iyiliği için yapay genel zeka yaratma planına artık güvenilemeyeceğini söylemişti. Altman, müttefiklerinin yürüttüğü bir lobi kampanyasının ardından beş gün sonra yeniden göreve getirildi ve o zamandan beri şirket üzerindeki kontrolünü yeniden sağladı.

İnsanlık için tehdit oluşturmasından endişe ediyordu

Sutskever, OpenAI'nin gelecekteki yapay zeka modellerinin zararsız olmasını sağlamanın yollarını araştıran Superalignment ekibini yönetti. Alandaki diğerleri gibi o da YZ'nin insanlık için bir tehdit oluşturduğundan giderek daha fazla endişe duymaya başlamıştı. Sutskever ile birlikte Superalignment ekibini yöneten Jan Leike bu ay şirketten istifa ederek ekibin geleceğini belirsizliğe sürükledi. OpenAI teknolojinin daha güvenli olmasını sağlamak için uzun vadeli güvenlik araştırmalarını bu çabalara dahil etti. Çalışma, daha önce ChatGPT'yi yaratan ekibe başkanlık eden bir başka kurucu ortak olan John Schulman tarafından yönetilecek. Yeni güvenlik komitesi Schulman'ın araştırmalarını denetleyecek ve şirketin teknolojik riskleri nasıl ele alacağı konusunda rehberlik edecek.

©️ 2024 The New York Times Company