12 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2024 10:56 | Son Güncelleme: 22.11.2024 17:04

Ölümünün ardından yeni kitabı yayınlandı: Kissinger yapay zekaya karşı uyardı

Geçen yıl kasım ayında hayatını kaybeden Nobel Barış Ödülü sahibi Henry Kissinger yeni yayınlanan kitabı Genesis'te 'insanüstü' yapay zekanın dünyayı ele geçirebileceği konusunda uyarıyor
Ölümünün ardından yeni kitabı yayınlandı: Kissinger yapay zekaya karşı uyardı

Henry Kissinger'ın ölümünden sonra yayınlanan kitabı Genesis “insanüstü” yapay zekanın dünyayı ele geçirebileceği ve tüm insanları yerlerinden edebileceği uyarısında bulundu. Genesis: Yapay Zeka, Umut ve İnsan Ruhu adlı kitap Google ve Microsoft'ta görev yapmış olan Eric Schmidt ve Craig Mundie ile birlikte kaleme alındı. Bu hafta yayınlanan kitapta insanlığın “anlayamayacağı bir gücü kullanmaya çalıştığı” belirtiliyor.

Soğuk Savaş diplomasisinin dev ismi, Nobel Barış Ödülü sahibi ve aynı zamanda savaş suçlarıyla itham edilen Kissinger geçtiğimiz kasım ayında 100 yaşında öldü. Kissinger'ın yapay zeka tarafından üretilen bir kopyası, Schmidt ve Mundie ile birlikte kitabın tanıtım videosunu seslendirdi. Kissinger'ın sesi “Yapay zekanın geleceği şimdilik bizim ellerimizde” diyordu.

'Güvenli bir strateji değil'

Yazarlar, teknolojinin insanların “artık gezegenimizdeki tek ve hatta baş aktörler olmayacağı” riskini taşıdığını yazdılar ve hükümetleri daha güvenli tasarım ilkelerini benimsemeye çağırarak "Türümüzün devasa projesine başarılar diliyoruz, ancak uzun vadeli birlikte evrim projesinde taktiksel insan kontrolüne güvenemeyeceğimiz gibi. Bir yapay zekayı bizi anlaması için eğitmek ve sonra da arkasına yaslanıp bize saygı duymasını ummak ne güvenli ne de başarılı olması muhtemel bir strateji” diye yazdılar.

Ayrıca, insanlığı makinelerin ilerleme hızına ayak uydurmak için biyo-mühendisliği düşünmeye çağırdılar, ancak insanlarla makine öğrenimini çok yakından entegre etmeye karşı uyarıda bulundular. “Bazı insanların genetik kodlarını değiştirerek süper insan haline gelmek, beraberinde başka ahlaki ve evrimsel riskler de getirir” diyen yazarlara göre bu tür teknolojiler “insan ırkının, bazıları diğerlerinden sonsuz derecede daha güçlü olan çoklu soylara bölünmesine” neden olabilir.

'Daha iyi kontrol etmemiz önemli'

Google'ın eski CEO'su Schmidt videoda yapay zeka ile ilişkiyi varoluşsal bir mücadele olarak tanımladı. Schmidt "YZ'nin bizi onun kölesi yapacağından her zaman endişe duyuyoruz. Onu daha iyi kontrol etmemiz önemli" dedi. Mundie, “Bugün küresel nüfusun sadece küçük bir kısmı yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine sahip. Yapay zeka, sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında dramatik bir değişiklik yapmanın temeli olmalıdır” dedi. Kissinger, “Yapay zekanın insanlığın ilerlemesini hızlandırmak ve çağımızın en acil sorunlarından bazılarını ele almak için dikkate değer bir umut vaat ettiğini” sözlerine ekledi.