03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2023 22:16 | Son Güncelleme: 07.11.2023 12:44

OpenAI geleceğin yapay zekasını duyurdu: Hem daha gelişmiş hem daha ucuz

ChatGPT'nin mimarı OpenAI, ABD'nin San Francisco şehrinde düzenlediği etkinlikle hem yeni yapay zeka modellerini duyurdu, hem de GPT-4 Turbo ile birlikte maliyetleri yarı yarıya kıstığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada yapay zekanın giderek gerçek hayata daha iyi adapte olduğu ifade edildi
OpenAI geleceğin yapay zekasını duyurdu: Hem daha gelişmiş hem daha ucuz

ChatGPT'nin mimarı OpenAI, ilk geliştirici konferansında yaptığı açıklamada şirketin ChatGPT kullanıcılarının belirli görevleri yerine getirmek için özelleştirilmiş botlar oluşturmasına olanak tanıyacağını ve geliştiriciler için daha güçlü modellerin maliyetlerini düşürdüğünü söyledi.

128 bin token'lık girdiyle beslenebilen uygulama, OpenAI'dan ayrılan bir grup yazılımcının kurduğu Anthropic şirketinin dil modeli Claude'un 100 bin token'lık kapasitesini geride bırakıyor. GPT'nin önceki sürümleri 8 bin ve 32 bin token işleme kapasitesine sahipti.

CEO Sam Altman, dünyanın dört bir yanından 900 geliştiricinin katıldığı San Francisco etkinliğinde, OpenAI'nin geliştiricilere ekosisteminde inşa etmeleri için teşvikler sunarak ChatGPT'nin popülaritesinden yararlanmaya yönelik son girişimindeki güncellemeleri paylaştı. Altman, Kasım 2022'de başlatılan ChatGPT'nin şu anda haftalık 100 milyon aktif kullanıcısı olduğunu söyledi.

GPT mağazası açılacak

OpenAI ayrıca, bir insan tarafından yakın gözetim olmadan komut verildiğinde kişisel ve iş görevlerini yerine getirmek için daha fazla yapay zeka gücü sunmak için bastırıyor. Bu ayın sonlarında insanların GPT'lerini (OpenAI'nin ChatGPT'nin uçuş rezervasyonu yapmasına ve diğer görevleri yerine getirmesine olanak tanıyan modeli) paylaşabilecekleri ve kullanıcı sayısına göre para kazanabilecekleri bir GPT Mağazası açılacak.

GPT'ler artık daha akıllı

OpenAI bir blog yazısında "GPT'ler daha kullanışlı ve daha akıllı hale gelmeye devam edecek ve sonunda gerçek dünyada gerçek görevleri üstlenmelerine izin verebileceksiniz" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: "Bu geleceğe doğru aşamalı olarak ilerlemenin önemli olduğunu düşünüyoruz, çünkü dikkatli teknik ve güvenlik çalışmaları şart ve toplumun uyum sağlaması için zaman gerekecek"

Microsoft CEO'sundan sürpriz ziyaret

Microsoft'un CEO'su Satya Nadella etkinliğin sürpriz konuğuydu ve konuşmasında OpenAI ile olan ortaklığa bağlılığını ve temel modellerin oluşturulmasındaki pahalı yarışa olan desteğini yineledi. Nadella, "Bu temel modellerin kurucuları olarak hepinizin yalnızca eğitim ve çıkarım için en iyi sistemlere değil, aynı zamanda sınırları zorlamaya devam edebilmeniz için yoğun bir uğraş veriyoruz" dedi.

GPT-4 Turbo ile maliyetler yüzde 50 düştü

OpenAI, 2 milyon geliştiricisi için yeni GPT-4 Turbo modelini duyurdu ve maliyeti yüzde 50'nin üzerinde düşürdü. Şirket, geliştiricilerin GPT-4 modellerine ince ayar yapabilmeleri için bir beta programı başlattı.

OpenAI, Anthropic ve Google tarafından geliştirilen modellere ve Meta Platforms'un Llama gibi açık kaynak modellerine rakip olacak modeller oluşturmak için daha fazla işletme ve geliştirici istiyor. Ayrıca kurumsal müşteriler için kendi destekçisi Microsoft ile dahi rekabet ediyor. OpenAI, büyük işletmelerin veri ve fiyat endişelerini gidermek için Özel Modeller programını başlattı ve onlar için özel GPT-4'ü eğitmek üzere özel bir araştırmacı grubu sundu.