05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.12.2023 20:04 | Son Güncelleme: 18.12.2023 20:36

Patent ihlali teknoloji devini yaktı: Apple Watch satışları durduruluyor

Kanda oksijen ölçümü yapılmasını sağlayan teknolojiyle ilgili patent anlaşmazlığıyla yüz yüze gelen Apple, Watch 9 Serisi ve Watch Ultra 2 akıllı saatlerinin ABD'deki satışlarını bu haftadan itibaren durduracağını duyurdu
Patent ihlali teknoloji devini yaktı: Apple Watch satışları durduruluyor

Teknoloji devinin bu sürpriz hamlesi, Apple ile tıbbi teknoloji şirketi Masimo arasında Apple Watch'un kan oksijen sensörü teknolojisi konusunda uzun süredir devam eden patent anlaşmazlığının bir parçası olarak ITC'nin (ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu) verdiği kararın ardından geldi.

Satışlar 24 Aralık'ta duracak

Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch 9 Serisi, 21 Aralık Perşembe günü ABD'de saat 15:00'ten sonra Apple'ın web sitesinden sipariş edilemeyecek. Mağaza içi envanter ise 24 Aralık'tan sonra Apple perakende satış noktalarından temin edilemeyecek.

Apple hisseleri bu gelişmenin ardından haftanın ilk işlem gününde yüzde 1,4 değer kaybetti.

Karar 25 Aralık'a kadar Başkan Joe Biden tarafından incelenecek, ancak Apple kararın geçerli olması halinde uyum sağlamak için önceden adımlar attığını söyledi. Beyaz Saray ise şimdilik sessizliğini koruyor.

Apple'a etkisi Ocak ve Şubat aylarında olacak

Araştırma şirketi IDC'nin mobil cihaz izleme çalışmalarından sorumlu program başkan yardımcısı Ryan Reith, Apple Watch satışlarının ABD'nin tatil sezonunda zarar görmeyeceğini, ancak kararın tam etkisinin Ocak ve Şubat aylarında ortaya çıkacağını söyledi.

SpO2, bir kişinin kan dolaşımındaki oksijen seviyelerini temsil ediyor. Kalp normal olarak ortalama büyüklükteki bir yetişkinde dokulara dakikada yaklaşık 5000 ml kan pompalarken dokulara dakikada 1000 ml oksijen veriyor. Kandaki oksijen seviyesi çok düşükse, vücut düzgün çalışamaz, bu duruma hipoksemi deniyor ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kanda oksijen ölçümü yapan saatler bu metriğin takibini sağlıyor.

Reith, "Apple'ın elinde Watch 8 ve SE için bol miktarda envanter var, dolayısıyla bu süre zarfında ürünleri mevcut olacak" ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Asıl önemli olan Apple'ın söz konusu kan oksijen sensörü teknolojisini gelecekteki cihazlarında kullanıp kullanamayacağı ya da bir anlaşmaya varmak veya yeni bir çözüm bulmak zorunda kalıp kalmayacağı"

Akıllı saat pazarının dörtte biri Apple'da

Counterpoint Research'e göre Apple küresel akıllı saat pazarının yaklaşık dörtte birine sahip. Bu pay ABD ve Avrupa tatil satış sezonlarında dördüncü çeyrekte üçte birin üzerine çıkma eğiliminde. Hem 9 Serisi hem de Ultra 2, Asya'daki Ay Yeni Yılı sezonu da dahil olmak üzere ABD dışında satın alınabilecek.

Apple, ITC'nin bulgusunun hatalı olduğuna, tersine çevrilmesi gerektiğine inandığını ve kararı Federal Daire'ye temyize götürmeyi planladığını söyledi.

Apple'a hırsızlık suçlaması

Masimo, Apple'ı çalışanlarını işe almak, nabız oksimetre teknolojisini çalmak ve Apple Watch'a dahil etmekle suçladı.

Masimo'nun California'daki federal mahkemedeki iddialarına ilişkin jürili duruşma, Mayıs ayında hatalı yargılama ile sonuçlandı. Apple, Masimo'ya Delaware'deki bir federal mahkemede patent ihlali nedeniyle ayrı bir dava açtı ve Masimo'nun yasal işlemlerini kendi rakip akıllı saati için bir "yol açma manevrası" olarak nitelendirdi.

Başkan Barack Obama yönetiminin Samsung ile olan patent anlaşmazlığı nedeniyle Apple'ın iPhone ve iPad'lerine getirilen ithalat yasağını kaldırdığı 2013 yılından bu yana bir başkanlık yönetimi ITC kararını veto etmedi.

Şubat ayında Biden yönetimi, tıbbi teknoloji şirketi AliveCor'un patent ihlali şikayetine dayanarak Apple Watch'lara getirilen ayrı bir ithalat yasağını veto etmemeyi tercih etti. ITC, yasağı başka nedenlerle beklemeye aldı.

Apple Watch, AirPods kulaklıklar ve diğer ürünleri içeren Apple'ın giyilebilir cihazları, 2023'ün üçüncü çeyreğinde 8,28 milyar dolar gelir elde etti.