11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.02.2024 22:13 | Son Güncelleme: 17.02.2024 22:49

QARGOS F9 Kargo Scooter Platformu duyuruldu

ABD'nin Dallas şehrinde düzenlenen Dassault Systemes 3DExperience World 2024 fuarında F9 adlı sıra dışı kargo taşıyan elektrikli iki tekerlekli aracını tanıtan e-mobilite girişimi Qargos, Hindistan'ın yeni yeni gelişmekte olan lojistik pazarındaki önemli bir boşluğu doldurmaya hazırlanıyor
QARGOS F9 Kargo Scooter Platformu duyuruldu

Qargos'un kurucu ortağı Alok Das, yaptığı açıklamada "Hafif kargoların güvenli, rahat ve hızlı bir şekilde teslim edilmesi için özelleştirilmiş iki tekerlekli bir çözüm sunuyoruz" dedi.

Das, Hindistan'ın metropol şehirlerinde sıkça karşılaşılan mal veya hizmet teslimatı için iki tekerlekli bir araç kullanırken sürücünün yükünü omuzlarında taşıma sorununu yenilikçi bir şekilde çözebilecek bir araç tasarlamak amacıyla bu girişimi başlattı. Qargos F9, şirketin bu sorun tanımı etrafında yaptığı araştırmanın bir sonucu ve 24 aydan kısa bir sürede sıfırdan tasarlandı.

Ambulansa dahi dönüşebilir

Şirket, tasarım için Solidworks ve aracın sanal simülasyonu için Simulia dahil olmak üzere Dassault Systemes'in 3DExperience araç paketinden yararlanarak nihai ürünü ortaya çıkardı ve şu anda Hindistan'da lojistik alanında faaliyet gösteren önde gelen küresel şirketlerden biri ve savunma sektörü tarafından test edildiğini söyledi. Qargos ayrıca F9'un kalabalık Hint şehirlerinde ilk müdahale aracı olarak görev yapmak üzere iki tekerlekli ambulans olarak kullanılmasına yönelik uygulama potansiyeli de görüyor.

İki tekerlekli ergonomik yük taşıma aracı

F9, rahat bir sürüş pozisyonu sunmayı amaçlayan sürücü koltuğunun önüne 120 kg yük kapasiteli kapalı bir kargo bölmesi entegre eden, özgün olarak tasarlanmış çelik bir şasiye sahip. 6,1kWh Li-ion bataryadan kaynaklanan düşük ağırlık merkezi ve arka göbeğe monte elektrikli motor tarafından sağlanan 200Nm tork, sıkışık şehir yollarında çeviklik ve hız sağlıyor.

Dassault Systemes, pazara daha hızlı girmeyi amaçlayan ve ürün için simülasyon odaklı bir tasarım yaklaşımına sahip olan genç girişimlerle ortaklık kurmak istiyor. Fransız devi, dijital-ikiz çözümlerinin Qargos'un ürünü 24 ay içinde sıfırdan geliştirmesine yardımcı olduğunu kaydetti. Şirket, 3DExperience paketi ile tüm geliştirme araçlarını tek bir platforma entegre ettiğini belirtti.

Şirket, Qargos F9'un 40'tan fazla ülkede 100'den fazla tasarım patenti aldığını iddia ediyor.

Bir milyon sipariş hedefi

Qargos, ürünü için pazar büyüklüğünün beş yıl içinde 1 milyon adedi aşacağını tahmin ediyor. Das, "Araçlarımızın potansiyel müşterileri arasında süt satıcıları, kurye dağıtım şirketleri, savunma ve e-ticaret oyuncuları da olacak" dedi.

Bu yıl Dassault Systèmes tarafından 25'ncisi düzenlenen SOLIDWORKS ve 3DEXPERIENCE Works topluluğuna yönelik etkinliği 3DEXPERIENCE World 2024, 11-14 Şubat 2024 tarihleri arasında Dallas’ta kapılarını açtı.