27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2024 00:00 | Son Güncelleme: 01.04.2024 00:04

Redmi Note 13 Pro & Redmi Note 13 Pro+ 5G incelemesi

Bu ürün inceleme içeriğimizde Xiaomi’nin en yeni fiyat/performans telefonlarından Redmi Note 13 Pro ve Redmi Note 13 Pro Plus 5G’ye yakından bakacağız ve bu telefonlarla ilgili hem öne çıkan özellikleri konuşacağız, hem de deneyimlerimizi anlatacağız

Xiaomi’nin Redmi serisi, fiyat/performans noktasında yıllardır bulunduğu çizgiyi koruyor ve yeni modellerde de bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Geçtiğimiz günlerde duyurulan Redmi Note 13 Pro ve Redmi Note 13 Pro Plus 5G, Redmi Note 12 serisine göre pek çok önemli yenilikle geliyor. Daha güçlü işlemci, daha fazla RAM ve elbette daha iyi kamera kurulumuyla bulundukları segmentte iddialı bir konuma sahipler.

Redmi Note 13 Pro, düz kenarları ve nispeten ince çerçeveleri ile daha sade bir tasarıma sahipken, Note 13 Pro Plus 5G ise kavisli ekran yapısıyla öne çıkıyor ve parlak yapıda bir arka yüzeye sahip. Şu bir gerçek ki Pro Plus modelindeki cam yapı, cihazı kullanıcısına daha premium hissettiriyor.

Redmi Note 13 Pro ve Pro Plus arasındaki bir başka önemli fark da 3.5 mm kulaklık yuvasında kendini gösteriyor. Note 13 Pro modelinin üst kısmında bu yuvayı görebiliyoruz, ancak Pro Plus 5G modelinde bu alana yer verilmemiş. Kamera kurulumlarına bakıldığında her iki telefonun da arka yüzde üç kamerayla geldiğini görüyoruz. Ancak her iki modelde de kamera dizilimleri ve flaş ışığı tasarımı daha farklı.

Redmi Note 13 Pro’nun ekranı Gorilla Glass 5 ile korunurken, Pro Plus 5G modelinde ise Gorilla Glass Victus koruması mevcut. Böylece telefonlar çizilmelere ve darbelere karşı dayanıklı bir yapı sunuyor. Her iki telefon da ekran koruma filmiyle birlikte geliyor ve telefon kılıfı da kutu içeriğinde yer alıyor. Böylece kullanıcılar ek ödeme yapmasına gerek kalmıyor.

Yağmurlu havada, tozlu bir alanda ve bunun gibi pek çok farklı senaryoda telefonlarımızı kullanıyoruz, kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Peki telefonlarımız bu tür şartlara karşı gerçekten koruma sağlıyor mu? Bu noktada Redmi Note 13 Pro’nun toza ve su sıçramalarına karşı IP54 sertifikası ile koruma sağlarken, Pro Plus 5G modelinde IP68 sertifikasını görüyoruz. Bu da cihazın 1,5 metre derinlikte yaklaşık 30 dakika boyunca tatlı suda kalabileceği anlamına geliyor.

İki telefonun ekranlarına odaklanalım şimdi de. Her iki modelde de 6.67 inç büyüklüğünde AMOLED ekran bulunuyor. İki telefonun da ekran/gövde oranı birbirine oldukça yakın ve çerçeveler ince yapıda. 120 Hz yenileme hızı ile gelen iki telefon da oldukça akıcı bir kullanım deneyimi sunuyor ve telefonu kullanırken pek çok farklı senaryoda bu akıcılığı net bir şekilde görebiliyorsunuz. Örneğin PUBG Mobile’ı HDR ayarında ve en yüksek kare hızında oynarken de bu akıcılığı deneyimlemek mümkün. Böylece yüksek performansta oyun oynarken renklerin canlılığı da korunmuş oluyor.

Yenileme hızı varsayılan olarak Dinamik modda geliyor ve siz özel olarak 60 veya 120 Hz arasında seçim yapmasına gerek kalmadan bu kararı telefonunuza bırakabiliyorsunuz. Böylece telefonunuz kullanım senaryonuza bağlı olarak yenileme hızını kendi otomatik olarak değiştirebiliyor ve bu hızı optimum seviyede tutuyor.

Ekran parlaklık seviyesi noktasında ise Redmi Note 13 Pro 1300 NIT tepe parlaklık seviyesine ulaşırken, Pro Plus 5G modeli ise 1800 NIT gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıkıyor. Parlaklık seviyesi ne kadar yüksekse, arkadan ışığın geldiği ortamlarda telefonu kullanmak ve ekrandaki içerikleri görebilmek o derece iyi oluyor. Bu nedenle yeni Redmi Note serisinin bu açıdan ihtiyacı fazlasıyla karşıladığı söylenebilir.

Bu modellerde aynı zamanda ekranda 1920 Hz PWM karartma özelliği mevcut. Peki bu özellik ne işe yarıyor? Günümüzde pek çok işimizi telefondan gerçekleştirdiğimizden ekrandan gözümüzü çok fazla ayıramıyoruz. Bu da haliyle gözlerimizi çok daha fazla yorduğumuz anlamına geliyor. Xiaomi işte tam bu noktada göz yorgunluğunu azaltmak için daha pürüzsüz ve yumuşak parlaklık ayarı sunuyor ve göz sağlığımız korunmuş oluyor.

Görüntü kalitesi ve sunulan kontrast söz konusu olduğunda iki cihaz da işini iyi yapıyor. Ekran ayarlarına girerek farklı renk modları arasından seçim yapabiliyoruz. Örneğin daha canlı renkleri tercih ediyorsunuz Canlı seçeneğini seçebilirsiniz.

Gelelim iki modelin kalbine, yani işlemcilerine. Redmi Note 13 Pro’da MediaTek Helio G99 işlemci yer alırken, Pro Plus 5G modeline ise MediaTek Dimensity 7200 Ultra işlemci güç veriyor. Her iki işlemci de bulundukları segment göz önüne alındığında hızlı işlemciler ve pek çok oyun ve uygulamayı sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Helio G99 işlemciyle gelen Redmi Note 13 Pro’nun 8 GB RAM ile 256 GB depolama hafızalı modeli dışında aynı zamanda 12 GB RAM ile 512 GB depolama alanına sahip modeli de var ve ikisi arasında tercih yapabiliyoruz. Pro Plus 5G modelinde ise 12 GB RAM ve 512 GB depolama hafızası bulunuyor. İki cihazda aynı zamanda sanal RAM özelliği de var. Bellek uzantısı olarak adlandırılan bu özellik sayesinde kullanıcılar 8 GB’a kadar sanal RAM takviyesi yapabiliyor.

Bağlantı noktasında Redmi Note 13 Pro’nun 4G ve 5G modelleri bulunurken, Pro Plus modeli ise sadece 5G desteğiyle geliyor.

Her iki model de 5000 mAh kapasiteli bataryadan enerjisini alıyor. Yani sabah tam dolum yapıp evden çıktığınızda akşama kadar ekstra priz derdine düşmeden bu telefonları kullanabiliyorsunuz. Batarya ömrü genel olarak iyi, ama bataryanın ne kadar dayanacağı daha çok telefonu nasıl kullandığınıza bağlı olduğundan bu süre elbette değişiklik gösterebilir.

Bataryayı şarj etmek için öyle uzun saatler beklemek zorunda da değiliz. Redmi Note 13 Pro 67W hızlı şarj desteğine sahip ve pilin neredeyse yarısını 15 dakika gibi kısa bir sürede doldurabiliyorsunuz ve 46 dakikada ise 0’dan yüzde 100’e bataryayı şarj edebiliyoruz. Pro Plus 5G modeli ise 120W Ultra Hızlı Şarj özelliğini destekliyor ve sadece 19 dakikada bitmiş bir pili tam şarj edebiliyorsunuz.

Bu arada batarya konusu kapatmadan şunu da belirteyim: İki modelde de kablosuz şarj desteği bulunmuyor.

Telefonlar Android işletim sistemi üzerine kurulu MIUI 14 yüklü olarak kutusundan çıkıyor. Bu kullanıcı dostu yazılımın kullanışlı pek çok özelliği var. Bunlar arasında Galeri uygulamasında metin tanıma, genişletilmiş ana ekran klasörleri, çoğu sistem uygulamasını kaldırma yeteneği ve oldukça iyi optimize edilmiş CPU-GPU ve bellek kullanımı yer alıyor. Xiaomi bu cihazları için 3 yıl büyük işletim sistemi güncellemesi ve 4 yıl güvenlik yaması vereceğini taahhüt ediyor. Dolayısıyla bu telefonları uzun yıllar sorunsuz bir şekilde ve güncel kalarak kullanabileceksiniz.

Kamera performansını sona sakladım. İki model de bu açıdan iddialı diyebilirim. İki cihazın arka yüzünde üçlü kamera kurulumu mevcut ve 200 MP ana kameraya 8 MP ultra geniş ve 2 MP makro kamera eşlik ediyor. Işığın yeterli olduğu anlarda, özellikle de manzara fotoğraflarında oldukça iyi görüntüler yakalayabiliyor ve anı ölümsüzleştirirken detayların kaybolmuyor.

Işığın yetersiz olduğu anlarda da iyi sonuçlar alabiliyorsunuz ve yapay zeka sahneleri aydınlatabiliyor. 2x yakınlaştırma modu da önemli ve çekimlerimizde kalite kaybını minimum düzeyde tutuyor.

Kadraja daha fazlasını sığdırmak istediğimizde ultra geniş açılı kamerayı kullanabilirken, aynı zamanda mikro dünyaları görünür kılan makro kamera da iyi çalışıyor. Portre çekimleri söz konusu olduğunda ise derinlik sensörünün bu cihazlarda olmadığını görüyoruz ve portre modu yazılıma dayanıyor. Ancak buna rağmen süje ile arka planın sınırlarının belirlenmesi çekimlerimizden iyi sonuçlar almamızı sağlıyor.

Çektiğiniz fotoğraflar üzerinde farklı kompozisyonlar yaratmanızı sağlayan Xiaomi ProCut desteği bu modellerde de var ve yapay zeka destekli bu özellik fotoğraflarınızı otomatik olarak kırparak farklı kompozisyonlar oluşturabiliyor.

Cihazların ön yüzünde HDR ve Gece Modu desteğine sahip 16 MP çözünürlüğünde görüntü alan bir kamera var. Selfie çekimleri başarılı ve görüntülü görüşmeler yapmak istediğinizde de beklentileri karşılıyor.

Video çekimlerinde de Redmi Note 13 Pro Full HD, Pro Plus 5G ise 4K 30 FPS desteği mevcut. Aynı zamanda iki modelde de EIS ve OIS desteği var. Böylece hareketli çekimlerde titreme sorunu azalmış oluyor.

Sonuç itibariyle her iki cihaz da bulundukları segmente baktığımızda işini iyi yapan modeller. 120 Hz ekran yenileme hızı, yapay zeka destekli üçlü kamera kurulumu, hızlı şarj ve uzun vadeli yazılım desteği ile bütçenize göre bu iki modelden birini tercih edebilirsiniz.

İlandır