17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 19:27 | Son Güncelleme: 10.09.2024 22:36

Sony PlayStation 5 Pro tanıtıldı: İşte PS5 Pro ile gelen yeni özellikler

Sony yeni oyun konsolu PlayStation 5 Pro'yu duyurdu. Yeni oyun konsolu orijinal nesle göre çok daha iyi render ve yapay zeka performansı sunuyor
Sony PlayStation 5 Pro tanıtıldı: İşte PS5 Pro ile gelen yeni özellikler

Beklendiği gibi Sony yeni oyun konsolu PlayStation 5 Pro'yu (PS5 Pro) tanıttı. Aylar süren sızıntıların ardından Sony, özel bir teknik sunum sırasında daha güçlü bir PS5 konsolunu sahneye çıkardı. PS5 konsolunun baş mimarı Mark Cerny, PS5 Pro'nun orijinal konsolu üç temel şekilde geliştirdiğini söylüyor: Daha büyük bir GPU, gelişmiş ışın izleme ve özel yapay zeka odaklı yükseltme.

699 dolarlık yurt dışı fiyatıyla PS5 Pro, 7 Kasım'da piyasaya sürülecek ve son sızıntıların da işaret ettiği gibi PS5'in ince versiyonuna benziyor. Yan tarafında üç şerit var ve bir disk sürücüsü ile birlikte gelmiyor. Ayrı olarak bir 4K Blu-ray disk sürücüsü ve isteğe bağlı konsol kapakları satın alabileceksiniz.

Cerny PS5 Pro etkinliğinde “Bu şimdiye kadar ürettiğimiz en güçlü konsol” şeklinde konuştu. Cerny'ye göre, içerideki donanım yükseltmeleri yüzde 45 daha hızlı işleme ile sonuçlanacak ve belirli oyunların ayrıntılarını ve kare hızlarını iyileştirecek.

PS5 ile önemli farklar var

Sony, PS5 Pro'nun içindeki GPU'yu mevcut PS5 konsolundan yüzde 67 daha fazla işlem birimiyle yükseltti ve ayrıca yüzde 28 daha hızlı belleğe sahip. Tüm bunlar, oyunların yüzde 45 daha hızlı işlenmesini ve görsel doğruluğu kaybetmek zorunda kalmadan oyunlardaki kare hızlarını iyileştirme becerisini sağlıyor.

Bu ekstra gücün ışın izlemeli oyunları da geliştirmesi bekleniyor. Sony, geliştiricilerin “ışınların mevcut PS5 konsolunun iki katı ve bazen üç katı hızlarda atılmasına” izin verebileceklerini öne sürüyor.

PS5 Pro ayrıca Sony'nin yeni yapay zeka destekli PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) özelliğini de içeriyor. Bu özellik PlayStation oyunları için kare hızlarını ve görüntü kalitesini iyileştirmek amacıyla Nvidia'nın DLSS veya AMD'nin FSR'sine benzer bir yükseltme tekniği. Bu özel PSSR yükseltmesi, bir oyunun mevcut zamansal kenar yumuşatma veya üst örnekleme uygulamasının yerini almak üzere tasarlandı.

Cerny, PS5 Pro'da çalışan ve aralarında The Last of Us Part II'nin de bulunduğu birkaç oyunu, PS5'teki 30 fps aslına uygunluk modu yerine 60 fps'yi hedeflerken daha fazla ayrıntıyla kısaca gösterdi. Sony'nin performans kare hızlarında aslına uygun grafik hedefi Spider-Man 2 ve Ratchet & Clank: Rift Apart gibi oyunlarda kullanılabilecek.

Geriye dönük uyum

Sony ayrıca PS5 Pro için geriye dönük uyumlu 8 bin 500'den fazla PS4 oyununa uygulanacak bir PS5 Pro “Game Boost” seçeneği de sunuyor. Sony Interactive Entertainment'ın platform iş grubu CEO'su Hideaki Nishino, “Bu özellik, desteklenen PS4 ve PS5 oyunlarının performansını dengeleyebilir veya iyileştirebilir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “PS4 oyunları için Geliştirilmiş Görüntü Kalitesi de belirli PS4 oyunlarında çözünürlüğü iyileştirmek için kullanılabilir”

PS5 Pro ayrıca Wi-Fi 7 bağlantısını ve 8K çözünürlükleri destekleyecek.

CNET'e göre PS5 Pro'nun bazı özelliklerinden yararlanmak için oyunlara güncelleme gelmesi gerekecek ve Sony, geliştiricilerin PS5 Pro Enhanced oyunları olarak etiketlenecek mevcut oyunlar için ücretsiz yazılım güncellemeleri hazırladıklarını kaydetti.

İlk PS5 Pro Enhanced oyunları

İlk PS5 Pro Enhanced oyunları arasında Alan Wake 2, Assassin's Creed Shadows, Demon's Souls, Dragon's Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel's Spider-Man 2, Ratchet & Clank yer alacak: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant ve The Last of Us Part II Remastered bulunuyor.

İlk grup oyunların çoğunun 4K çözünürlük ve 60 fps kare hızına sahip olması bekleniyor, ancak CNET ayrıca Gran Turismo 7'yi yeni bir 8K modunda ve 4K ışın izleme modunda deneyebildi. Geliştiricilerin ayrıca hacimsel ışıklandırma ekleyebileceği ve hatta bir sahnenin arka planında size daha fazla karakter gösterebileceği belirtiliyor.

PS5 Pro için ön siparişler 7 Kasım'da perakendecilerde satışa sunulmadan önce 26 Eylül'de başlayacak.